logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kamery do monitoringu: IP vs analogowe z UTP i koncentrykiem?

68mustang 16 Maj 2016 18:39 1218 11
  • #1 15678382
    68mustang
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam!

Zakładam monitoring otoczenia domu i powiedziałem instalatorowi, że chciałbym zamontować kamery IP z rejestratorem. On odradził mi kamery IP używając argumentu, że są drogie (ok. 1000zł/szt) i zaproponował coś pomiędzy IP a kamerą analogową. Mówił, że jakość obrazu jest porównywalna do kamer IP, mają podczerwień a jak przyszło do kabli to powiedział, że trzeba pociągnąć skrętkę sieciową, kabel koncentryczny i zasilanie. Ja o takiej technologii monitoringu nie słyszałem i chciałem zapytać Was co to za kamery, które nie są niby kamerami IP a trzeba do nich UTP i koncentryk. I jeśli ktoś się z tym spotkał to będę wdzięczny za opinię i porównanie do kamer IP. Co lepsze.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
    Pozdrawiam
  • #3 15678603
    68mustang
    Poziom 10  
    Ale w takim razie czym idą dane? Skrętką czy koncentrykiem? Bo nie wiem po co 2 osobne kable...
  • Pomocny post
    #4 15678632
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    68mustang napisał:
    trzeba pociągnąć skrętkę sieciową, kabel koncentryczny i zasilanie.

Jedyna rada jaką można Ci dać: ZMIEŃ INSTALATORA

Można zastosować kamery AHD, których obraz faktycznie jest kompromisem pomiędzy IP a analogiem, przy czym cena również niższa. Jednak do tych kamer wystarczy skrętka - dwie pary na obraz i dwie na zasilanie. W koncentryczny bym się nie pchał. Skrętka ma tę zaletę że jeśli jednak za jakiś czas osprzęt IP potanieje to nie będziesz musiał wymieniać okablowania.
  • Pomocny post
    #5 15678726
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Odszedłem od zabaw z klientami indywidualnymi, ale ja to widzę tak:
    Skrętką rzucona przyszłościowo pod ip. Baluny z skrętki na ahd do najtańszych nie należą.
    Kocentryk jako faktyczne medium transmisji danych i wizji.
    Zaś zasilanie na grzałkę czy zewnętrzny ur

Ceny kabli nie są obecnie jakieś wygórowane a tak zrobione okablowanie jest przyszłościowe.
    Co do zwolnień instalatora też bym się tak nie rozpędzał.
  • #6 15678757
    68mustang
    Poziom 10  
    W kwestii zasilania to instalator odradzał puszczanie go przez skrętkę z uwagi na to, że diody IR będą potrzebowały dużo prądu. Więc chciał żeby zasilanie było poprowadzone osobno. Nie jest to żadnym problemem bo remont jest na tyle inwazyjny że cała instalacja jest robiona de novo. Nie jestem ekspertem dlatego pytam Was bo po chwili przemyślenia nie jestem w stanie zrozumieć po co 2 osobne kable (poza zasilaniem) skoro sama skrętka wystarcza do obrazu.

Dodano po 3 [minuty]:

Puszczenie kilku kabli mi absolutnie nie przeszkadza. Przy całym remoncie to nie jest żaden koszt ani problem bo i tak instalacja jest wymieniana. Chodzi mi jednak o to, że jeśli bym w przyszłości chciał zmienić monitoring na IP to pewnie rejestrator też będzie do wymiany.
  • Pomocny post
    #7 15678790
    marek216
    Poziom 43  
    68mustang napisał:
    instalator odradzał puszczanie go przez skrętkę z uwagi na to, że diody IR będą potrzebowały dużo prądu.

Ile to jest dużo? Puszczaliśmy tak odcinki po kilkadziesiąt metrów i nie zauważono ani problemów z zasilaniem ani z jakością obrazu.

Położenie kabli może nie jest drogie ale pojawia się pytanie: po co, skoro dublujemy funkcje?
  • #8 15678874
    68mustang
    Poziom 10  
    w miliamperach nie podam bo nie wiem :) Jeśli chodzi o kabel zasilający to podejrzewam, że będzie to kabel 230V poprowadzony pod wystającym daszkiem a tam gdzieś jakiś adapter AC/DC do kamery. Kabel 230V i tak będzie w te punkty prowadzony do oświetlenia zewnętrznego więc to mi nie przeszkadza.

Problem w tym, że instalator opowiedział mi o tym jak kompletnemu laikowi nie używając żadnych terminów typu AHD, HD-SDI, HD-CVI tylko że to będzie coś takiego pomiędzy takim a innym i że będzie dobre, bo te IP to są za 1000zł/kamera. I nie do końca wiem jaką technologię chce zastosować. Jutro dopytam o to. A wg Was jest sens iść w to coś co on proponuje czy lepiej dołożyć kasy do IP? Chodzi o to czy to duża różnica finansowa. Bo u siebie w firmie mam monitoring instalowany już dawno temu i nie jest to IP ale też ma rejestrator podłączony do internetu i strasznie niewygodnie się obsługuje playback. Chcąc coś obejrzeć sprzed kilku dni męczyłem się chyba z godzinę zanim udało się to obejrzeć bez zacięcia rejestratora. A zgrać do pliku było mega ciężko. Zależy mi na wygodzie obsługi, szczególnie odtwarzania przez internet i możliwości wykonywania wszystkich operacji związanych z playbackiem czy zgrywaniem video do pliku z poziomu komputera bo nie będzie do tego podłączony żaden TV. Widziałem, że często do rejestratorów dodają w komplecie myszkę i nie wiem czy to oznacza, że z poziomu innego komputera nie będzie można obsługiwać setupu rejestratora?
  • Pomocny post
    #9 15679058
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Czy warto się w to pakować. Wszystko zależy od tego jaki masz budżet, jakiej jakości oczekujesz, jak dobrego masz instalatora, oraz na jak wiele mu pozwolisz. Osobiście przy średnim budżecie i jakości HD ja leciał bym właśnie w te standardy, tylko ze ja potrafił bym sobie to odpowiednio skonfigurować, a co i jak zrobi to twój instalator tego niewiem.
  • #10 15679611
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15531
    Podał Ci modele sprzętu jaki zamierza zastosować?
    Z tymi kablami to trochę przekombinował - może sam do końca nie wie o co chodzi w temacie - dla spokoju zaproś innego Instalatora na konsultacje i wysłuchaj jego uwag/propozycji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 15680663
    marek216
    Poziom 43  
    68mustang napisał:
    Jeśli chodzi o kabel zasilający to podejrzewam, że będzie to kabel 230V poprowadzony pod wystającym daszkiem a tam gdzieś jakiś adapter AC/DC do kamery.

A po kiego czorta? Zasilanie można usytuować w tym samym miejscu co rejestrator i mieć wszystko pod kontrolą w zasięgu wzroku.
  • #12 15681807
    elektroinstal_compan
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Koledzy tak nieraz czytam i piszecie że kamery ip są takie drogie i radzicie aby stosować coś pomiędzy ip i analogiem czyli systemy HD-TVI, AHD czy HD-CVI. Nie wiem z czego to wynika ale wg mnie Ip to najlepszy system. Co do cen to podaje jedną z wielu stron gdzie możecie zobaczyć ceny http://www.systemyalarmowe.pl/kamery-ip-bullet-c-35_36_182.html kamera i7-C82221-Ir kamera hd1080 kosztuje 602 zł a kamera 3 mpx 725 to przecież nie tak drogo a obraz zadowalający 95% klientów. I do zasilania i transmisji wystarczy skrętka ewentualnie można położyć dodatkowe zasilanie bez koncentryka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru kamer do monitoringu, koncentrując się na różnicach między kamerami IP a analogowymi, w tym systemami HD-CVI, AHD i HD-TVI. Użytkownik zasięgnął opinii na temat propozycji instalatora, który odradzał kamery IP ze względu na ich koszt, sugerując alternatywne rozwiązania wymagające zarówno skrętki UTP, jak i kabla koncentrycznego. Uczestnicy dyskusji wskazali, że kamery AHD mogą być kompromisem między jakością IP a ceną, a także podkreślili zalety użycia skrętki, która może być bardziej przyszłościowa. Wskazano również na potrzebę konsultacji z innym instalatorem, aby uzyskać lepsze zrozumienie proponowanej technologii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA