logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grubość drutu do spawania 4mm rurek przy prądzie max 180A?

Wtryskowiec 20 Maj 2016 20:45 6921 12
REKLAMA
  • #1 15688249
    Wtryskowiec
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Jakiej grubości drutu musiał bym użyć do spawania 4mm rurek. 1.0 mm drut ogarnie ta kwestie? jak by co prad. Max 180a
  • REKLAMA
  • #2 15688339
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    4mm to grubość ścianki czy średnica rurki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15688438
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Wtryskowiec napisał:
    1.0 mm drut ogarnie ta kwestie?

Ja bym wziął 0,8 najwyżej zwiększysz posów.
  • REKLAMA
  • #6 15688623
    Poziom 43  
    Wtryskowiec napisał:
    będzie za mocno wytapiac metal czy za słabo

Drut 1 mm potrzebuje większego prądu niezależnie od materiału. A wiem bo spawam 0,8 i jedynki nie tykam bo mi wystarcza 0,8 . Tak do 200A.
  • #7 15689026
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    Pewnie ze 0,8 wystarczy do tego celu. No chyba że posiadasz 1,0 to spróbuj zobaczysz. Jak nie masz to weź 0,8.
  • #8 15752621
    baracer
    Poziom 10  
    0.8
    Duży kąt i na styk podawać drut."Wbijać" grań w rostopiony metal.
  • #9 15756111
    Wtryskowiec
    Poziom 6  
    Dzieki za odpowiedz.
    Kolego mam dwa profile ustawione wzdluz siebie rownolegle i powiedz mi jak sprawa wyglada z tym katem, stykiem i °grania- nie mam pojecia o co chodzi.
    Mogl bys dodac ekstra informacje czy przy spawaniu 3mm profila lepiej spawac *pchajac *czy ciagnac luczek.
    Z gory dzieki.
  • #10 15756396
    Poziom 43  
    To zależy jaki kąt uchwytu robisz, bo prąd płynący drutem wytwarza pole magnetyczne i ono oddziaływuje na jeziorko stopionego metalu.
  • #12 15757700
    baracer
    Poziom 10  
    Nauka na własnej skórze najlepszy doradca :-)
    Generalnie trzeba to widzieć .Co mogę dodać.Kontrolując sytuacje jaka zachodzi tuż przy grani ja naprzykład wien jaki przetop w danej chwili mi tam "rośnie".
    Wiadomo,liczą się 3 punkty.Grań czyli przetop no i brzegi lica-podtopienia.Reszta jest teorią.
    Jeśli miałbym pchać to pobawił bym sie większą japą troszeczke jakieś 65-70 stopni i kręciiimy kręciiimy.
    Wlekąc kałuże leciałbym na gładko, jakieś 50+- stopni w zależnościci oczywiście co się dzieje,choć ułożyć łuske też nie problem.
    Lepiej nie sugeruj sie tym jak to jest książkowo,tylko patrz.Lepiej na smyczy za uchwytem jezioro prowadzić,bo nie zasłaniasz masakry jaka się tam dzieje.

Łognie piekielne,pioruny,magnetyzm,chemia.Możesz pokukać na kataklizm w skali mikro :-)

Przemysłowo nie ma czasu na duperelki .Metry na raz - grań,brzegi na lica na oku i ogień aż spawarka staje.Jak możesz to sie baw,to twoja łapa i skutek jaki nią osiągniesz zależy od Ciebie.
    Znam zawodników,którzy kompletnie nie trzymają sie jakichkolwiek jakichkolwiek zasad a spawy jak rysowane w książkach.Ucz sie robić tak,żeby Ci zawsze było jak najwygodniej :-) To jest ważne.Utrudniaj i szukaj w tym trudzie maksymalnego możliwego komfortu dla siebie. No i patrz na bajoro,co odpitala jodełką pod takim kątem,a co jak kręcisz pod innym.Odpowiedni filtr do nauki według mnie to podstawa.Zadbaj o to.I to nie tak,żeby uszami brzegów żelastwa dotykać żeby widzieć " rtęć".
    Wielu początkujących to ma,ja też kiedyś pewnie hahaha.Za ciemno jest i tak naprawde coś się dla nich tam rzarzy,ale fizyki łuku i jeziorka ni huhu nie widzieli i nie widzą.
  • #13 15759006
    Wtryskowiec
    Poziom 6  
    To tak dzieki wielkie na wstępie za odpowiedz .
    Powiedz mi kolego czy ten kat mierzysz od kata prostego tzn. od prostopadłej do rurki czy od samej rurki (pytam bo nasłuchałem sie lekcji z fizyki o falach świetlnych i tam sie mierzyło właśnie od tej prostopadłej ten kat alfa).
    Następna sprawa to czy to *kręcenie = jechanie od boku do boku takimi lukami czy kręcenie= kółeczka?- tu mi sie to troche pokłuciło bo z tego co kiedyś zrozumiałem to jodełka to właśnie *łukowanie...* Kurcze i nie wiem w zasadzie jak układa sie ta łuskę (jeśli to ta od pistoletu ).
    Z tego co sobie tam napróbowałem to właśnie miałem troche problem z utrzymaniem uchwytu i tez nie zwracałem uwagi na katy. Co do utrzymania go to chodzi mi o to ze jest to wszystko strasznie sztywne tzn. powiązanie tego pistoletu z kablem * ten całokształt* według mnie to co teraz napisałem brzmi tak jak bym chciał jechać szybko samochodem i jednocześnie wciskał hamulec, jednak fajnie gdyby ktos posłużył mi dobra rada..
    Należę do majsterkowiczów i staram sie zawsze logicznie podejść do wszystkiego, nie tylko majsterkowania bla bla.. . Co do tej maski to może zalecił byś jakis filtr ktory sam stosujesz i dobrze wszystko widzisz? Bo ja kupilem maskę za 40 zl i wydaje mi sie ze ten filterek może byc troche do *czterech literek* jednak nie mam porównania z inna jakością..

Bardzo bym Cie prosił o *jako tako* taki opis tej grani co sie dzieje jeśli jest za slaby przetop podczas spawania, a co jeśli jest właśnie idealny i po czym to podczas spawania ze jest juz dobrze i lecimy dalej *nie chodzi mi tu o ustawienie prądu tylko bardziej o oznaki materiałowe..* *powiedzmy ta metoda na jodełkę-gdy ciągnę spoinę na smyczy * (i powiedzmy ze ta stal ma dajmy na te - 3 mm grubości).
    Moze to tez problem tego filtra.. lub po prostu źle sie patrzę hehe .
    Ogólnie to na kurs spawacza raczej sie u mnie nie zapowiada a to m.in dlatego ze zawsze sobie powtarzam ze we wszystkim co sie robi najważniejszy jest otwarty umysł i pewność przy tym, bo jak to sie mówi *jak sie boisz to sie wy....isz*.
    Największy problem powstaje jak spawam pod katem prostym i wtedy zawsze cos mi sie poklei albo przetopi a jak ulozę elementy obok siebie to jest jak to napisałeś książkowo

W sumie to nie wiem czy komuś będzie sie chciało odpowiadać na te moje wszystkie wywodziki. Ale co no.. świat do odważnych należy
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Aha i miałem właśnie dodać ze teraz nie mam spawarki bo poszedł mi tam blok mocy z tego co mi powiedzieli w serwisie gwarancyjnym no ale zawsze juz jest to jakieś podejście i konkretnie podana wiedza zawsze sie tam za ten tydzień przyda
    Pozdrawiam.

Proszę zawsze na wstępie podawać o braku polskich znaków.
    Tytuł poprawiłem.
    Moderator Krzysztof Reszka

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru grubości drutu do spawania rurek o grubości 4 mm przy maksymalnym prądzie 180A. Uczestnicy sugerowali, że drut o średnicy 0,8 mm będzie wystarczający, a niektórzy wskazywali na możliwość użycia drutu 1,0 mm, jednak z zastrzeżeniem, że może on wymagać większego prądu i prowadzić do nadtopienia metalu. Wskazano również na znaczenie kąta uchwytu oraz techniki spawania, sugerując, że kąt powinien być dostosowany do konkretnej sytuacji, a technika "pchająca" lub "ciągnąca" może wpływać na jakość spoiny. Uczestnicy podkreślali, że praktyka i obserwacja są kluczowe w nauce spawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA