Jaka lampa jest odpowiedzialna za obraz w telewizorze topaz z lat 60-tych. Fonia jest sprawna więc proszę o podanie lamp które trzeba wymienić.
Za odpowiedź z góry dziękuję
Za odpowiedź z góry dziękuję
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRzuuf napisał:Wymiana tego bezpiecznika jest dozwoloną dla Ciebie granicą "przygody" z tym telewizorem.
Olek II napisał:Nie ograniczaj aż tak prac, może jeszcze wzrokowo sprawdzić, czy kineskop żarzy.Jak żarzy, to pewnie wysokie jest.
Olek II napisał:Rzuuf napisał:Wymiana tego bezpiecznika jest dozwoloną dla Ciebie granicą "przygody" z tym telewizorem.
Nie ograniczaj aż tak prac, może jeszcze wzrokowo sprawdzić, czy kineskop żarzy.Jak żarzy, to pewnie wysokie jest.
LeDy napisał:Słusznie, pogrzebałem w pamięci, przewietrzyłem sklerozę i przypomniałem sobie, że prawie we wszystkich OTV produkcji Polskiej Republiki Ludowej byly stosowane Postępowe, Socjalistyczne Lampy EY 86. Natomiast Zgniły Imperialistyczny Zachód stosował DY 86.Tu nie ma DY a tylko EY.
Krzysztof Kamienski napisał:LeDy napisał:Słusznie, pogrzebałem w pamięci, przewietrzyłem sklerozę i przypomniałem sobie, że prawie we wszystkich OTV produkcji Polskiej Republiki Ludowej byly stosowane Postępowe, Socjalistyczne Lampy EY 86. Natomiast Zgniły Imperialistyczny Zachód stosował DY 86.Tu nie ma DY a tylko EY.
Krzysztof Kamienski napisał:LeDy napisał:Słusznie, pogrzebałem w pamięci, przewietrzyłem sklerozę i przypomniałem sobie, że prawie we wszystkich OTV produkcji Polskiej Republiki Ludowej byly stosowane Postępowe, Socjalistyczne Lampy EY 86. Natomiast Zgniły Imperialistyczny Zachód stosował DY 86.Tu nie ma DY a tylko EY.
LeDy napisał:... Lampy DY 86 były stosowane w telewizorach, w których były transformatory WN TVL40, TVL42 i TVL44 , jak mnie pamięć nie myli.
Jak wyżej napisano były również stosowane stosy prostownicze selenowe TV-13, TV-18 i TV-20.
Krzysztof Kamienski napisał:Żartowalem, bodaj węgierski Orion i NRDowski RFT stosowali DY 86.
DiZMar napisał:Zapomniałem słowa ,,także" albo ,,również" Panie CzepialskiPrzecież jak wyżej napisano PRLowskie TV też miały DY86.
Krzysztof Kamienski napisał:DiZMar napisał:Zapomniałem słowa ,,także" albo ,,również" Panie CzepialskiPrzecież jak wyżej napisano PRLowskie TV też miały DY86.
Andrzej4567 napisał:PCF82 pracująca jako generator (oscylator)(wytwarza napięcie ujemne dla siatki pierwszej PL36)
Tyle z grubsza, to wszystko trzeba mieć na uwadze.
Pozdrawiam
Andrzej4567 napisał:Minus o złym kształcie, acha, to pewnie taki ~Uszkodzenie jednej z nich, powoduje że nie ma tego minusa lub jest o
złym kształcie.
Andrzej4567 napisał:Kolego widać, że mało robiłeś przy lampowych, albo może wcale.
Powiedzenie "minus" odnoszące się do lampy PL36 lub PL500 to jest pewien slogan,
którzy wszyscy co dużo ich robili wiedzą o co chodzi.
Oglądałeś kiedyś ten impuls na oscyloskopie?
Ma on odpowiedni kształt, amplitudę oraz częstotliwość.
Oczywiście ten ujemny impuls nie zależy tylko od PCF82 I PL36, ale także od elementów biernych, skupionych przy tym układzie.