logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przedwzmacniacz LM1036 poradzi sobie z wahaniami napięcia w samochodzie?

Marcelin00 31 Maj 2016 16:59 1131 17
REKLAMA
  • #1 15711727
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Instaluje tablet w samochodzie jednak dźwięk z tego urządzenia podawany na wzmacniacze jest zbyt słaby i chciałbym go wzmocnić i trochę "urozmaicić". Przeglądałem forum i znalazłem chwalony przez innych forumowiczów przedwzmacniacz na kości LM1036. Zainteresowałem się nim ponieważ ma regulację niskich tonów oraz wyższych, pokrętło Volume i balans. Wydaje mi się że powinno mi to wystarczyć do wzmocnienia sygnału aby wzmaki zagrały pełną mocą. Schemat oraz opis znalazłem w miniprojektach Elektronika Praktyczna pod indeksem AVT1670.

Jeszcze nie projektowałem płytki itd ponieważ najpierw chcę zasięgnąć rady forumowiczów. Chodzi o to że kość LM1036 pracuje na napięciu 9V-15V. Układ będzie stosowany w samochodzie i wymogi napięciowe są w granicach napięć panujących w samochodzie, ale... W samochodzie przy wyłączonym silniku jest napięcie 12V, a po włączeniu silnika-14,4V. Czyli na przedwzmacniacz będzie podawane napięcie 12V-14,4V. Czy takie wahania napięcia wpłyną na siłę wzmocnienia sygnału za przedwzmacniaczem? Czy może ustabilizować napięcie przed przedwzmacniaczem jakimś stabilizatorem np: L7809? Podejrzewam że stabilizator na wyższe napięcie np: L7812 przy wyłączonym silniku (czyli napięcie przed stabilizatorem będzie 12V) poda mi napięcie o +-3V niższe na przedwzmacniacz.

Proszę o opinię.
    Jeśli nie ten dział to proszę przenieść
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15711876
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Nie jestem pewien, czy to będzie działać tak, jak chcesz.
    LM1036 wymaga zasilania stabilizowanego. Musisz więc dać w szereg z przewodem plusowym stabilizator . Popularne stabilizatory serii LM 78** wymagają napięcia na wejściu większego od napięcia na wyjściu o co najmniej 3V. Zakładając że w Twoim wypadku napięcie nie spadnie poniżej 12V (a wystarczy włączyć światła i spadnie na pewno) - musiałby to być stabilizator LM 7809, a jeszcze lepiej (dla większego zapasu) 7808... Czyli trochę za mało dla LM'a. Poza tym - z doświadczenia wiem, ze ten układ najlepiej się sprawuje przy zasilaniu 12V. Czyli musiałbyś wymyślić inny rodzaj zasilania - może przetwornica? Z tym, że przetwornica "sieje" zakłóceniami i może być problem z ich likwidacją.
    Pozostając przy stabilizacji na 7809 może się okazać że napięcie wejściowe jest za małe (chwilowe wahania, których nawet możesz nie zauważyć na mierniku wpłyną na działanie /stabilizację/ układu).
    Spróbować możesz (ostatecznie LM 7809 czy 08 to koszt ok. 1 zł) i w zasadzie powinieneś - bo bez sprawdzenia "w boju" nie będziesz wiedział, czy taki układ się sprawdzi.
    Można też poszukać stabilizatora o małej wymaganej różnicy WE-WY. Możesz w ten sposób zyskać na zapasie napięcia.
    Mimo, ze z LM 1036 miałem do czynienia dość często nigdy nie próbowałem wykorzystywać go w samochodzie... Na pewno jednak przy zasilaniu niższym niż 12V zmniejszy się odstęp od szumów (dynamika).
  • REKLAMA
  • #3 15712290
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Szukam i nic ciekawego nie mogę znaleźć na niższe napięcie, np 5V. Wykombinowałem coś takiego: Zasilanie po kluczyku->stabilizator L7812->aku żelowy (tylko dla przedwzmacniacza)->przedwzmacniacz-(sygnał stereo)->wzmacniacz. Myślę że L7812 długo by nie pochodził bo w sumie miałby ładować aku żelowy podczas pracy samochodu. Trzeba by wymyślić jakiś prosty prostownik dla żelówki który nie siałby zakłóceń. Rozwiniemy temat mojej koncepcji czy nie to nie ma sensu?
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 15712491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15712568
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Zależy mi na regulacji niskich, wysokich czestotliwości oraz Volume. Słuchawkowe nie mają takich bajerów :/
  • #6 15712642
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15712667
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Phantom48 widzę, że jest to gotowiec wyciągnięty z czegoś:>. Powiedz mi czy takie rozwiązanie zdałoby egzamin u mnie czyli wzmocni mi sygnał z tableta do wzmacniacza i da możliwość regulacji wysokich, niskich częstotliwości oraz Volume. Z czego to wyjąłeś?
  • #8 15712672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 15712756
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Zdecydowałem się na taki wzmacniacz słuchawkowy. Jutro polecę po części do sklepu. Wzmacniacz słuchawkowy prosty bez regulacji częstotliwości. Jedynie posiada Volume. Resztą będę sterował z poziomu tableta, a sam wzmacniacz będzie zasilany 5V ze stabilizatora L7805. Myślę że powinno być ok. W razie czego proszę pisać swoje pomysły, a być może moja koncepcja jeszcze się zmieni.
  • #10 15712795
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15713473
    Marcelin00
    Poziom 11  
    2x peiying 2h30r od basu i crunch gpx 1000.4 od glosnikow w drzwiach
  • #12 15713513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15713752
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Ja podłączałem akurat samsunga S5 bezpośrednio do wzmacniaczy i widać że nie grało to pełną mocą. Kiedyś podłączałem ten sam telefon przez radio fabryczne pod te same wzmacniacze i było dużo lepiej. Podejrzewam że tablet również może mieć ten sam problem. Podejrzewam ponieważ jeszcze nie podłączałem go. Teraz zamiast radia jest tablet a tego mam na razie w rozsypce bo lutuje wyprowadzenia itd także nie mam jak sprawdzić tabletu pod tymi wzmacniaczami.
  • #14 15713797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15713842
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Gdyby jednak okazało się że sygnał będzie słaby, to czy mogę zastosować wzmacniacz słuchawkowy z kitu AVT1782. Jest on zbudowany na kości TDA2822.
  • #16 15713911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 15713936
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Przecież tego lm można zasilić najprostszym stabilizatorem na diodzie zenera. Dostanie 11 z kawałkiem wolna i zagra
  • #18 15714195
    Marcelin00
    Poziom 11  
    Jak taki stabilizator miałby wyglądać? Przeglądam internet i żadnego konkretnego schematu nie mogę znaleźć:/. Jeżeli trzymałby np te 11v z kawałkiem przy odpalonym silniku i przy zgaszonym to oczywiście nadałby się pod warunkiem że nie siałby zakłóceń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować przedwzmacniacz LM1036 w samochodzie, aby wzmocnić sygnał audio z tabletu. Zastanawia się, czy wahania napięcia w samochodzie (12V-14,4V) wpłyną na działanie układu. Forumowicze sugerują, że LM1036 wymaga stabilizowanego zasilania, co może być problematyczne w warunkach samochodowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie stabilizatorów (np. LM7809, L7812) oraz alternatywnych wzmacniaczy słuchawkowych, które oferują regulację tonów. Użytkownik rozważa również zastosowanie wzmacniacza słuchawkowego z kitu AVT1782, ale obawia się o jakość sygnału. W dyskusji podkreślono, że sygnał z tabletów z systemem Android może być słabszy niż z innych urządzeń, co może wymagać dodatkowego wzmocnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA