logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze

NezUx 11 Cze 2016 21:59 4389 81
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego nowa karta Gigabyte Radeon R7 360OC nie daje obrazu po instalacji w Lenovo ThinkCentre M91p mimo zmiany przejściówek, ustawień BIOS i sterowników?

Karta powinna działać w tym komputerze, a jeśli po poprawnym zasileniu, ustawieniu PEG i sprawdzeniu w innym PC nadal nie daje obrazu, forum wskazuje na uszkodzenie i reklamację [#15765701][#15737942][#15783154] Upewnij się, że karta ma podłączone dodatkowe zasilanie 6-pin [#15736338][#15736342] PCIe 3.0 x16 jest wstecznie zgodne z PCIe 2.0 x16, więc sama różnica wersji slotu nie powinna blokować działania [#15771834] Warto też zaktualizować BIOS Lenovo z obrazu ISO z supportu, najlepiej przez CD/USB, bo aktualizacja z Windowsa nie jest zalecana [#15768040][#15768133] Przy okazji kilka osób ostrzegło, że LC500H-12 v2.2 to słaby zasilacz i lepiej wymienić go na markowy, np. Fortrona [#15771293]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 15740651
    NezUx
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Zrobiłem zdjęcia diagnostyki karty sieciowej i jak wygląda mój BIOS.Jeżeli wiecie co muszę tam zmienić, żeby internet mi dział to proszę o odpowiedzi.Karta sieciowa działa robiłem test, który polegał na wpisaniu w cmd ping 127.0.0.1 i wtedy jeżeli nie wyskoczy błąd to znaczy, że działa.

EDIT
    Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze

Posty scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0296.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0294.jpg (3.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0293.jpg (3.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0295.jpg (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0292.jpg (4.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0291.jpg (4.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0290.jpg (4.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0289.jpg (3.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0287.jpg (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0288.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #32 15740669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #33 15740673
    NezUx
    Poziom 8  
    Tylko że przez WiFi mi działa wszystko.Jak byście mi mogli dać poprawne do karty sieciowej sterowniki był bym wdzięczny.

EDIT
    Dzięki za wszystko dałem kartę na gwarancję. :)

EDIT
    Witam ponownie mam problem z karta graficzną.Odebrałem ją z gwarancji bo wcześniej nie działała wiecie może, jak wyłączyć kartę graficzną zintegrowaną w BIOSIE?
    Komputer LENOVO THINKCENTRE M91P.
    Płyta główna IS6XM

Scaliłem. RADU23
  • REKLAMA
  • #34 15764885
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2339
    Pewnie gdzieś pod "Video Setup" z twojego screena w biosie. Jednak po włożeniu karty na PCI-e to ta karta powinna ustawić się jako domyślna i pokazać obraz.
  • #35 15765016
    NezUx
    Poziom 8  
    W BIOSIE mam ustawione w wideo na PEG, ale nadal mam czarny ekran przy włączeniu kompa.

Zrobiłem zdjęcia tego wszystkiego.Mam podpięte DVI-I na HDMI i przejściówkę DVI-A na VGA i nic nie działa nadal.Na telewizji przełączyłem na HDMI 2 i na PC.
    Załączniki:
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0302.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0299.jpg (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0301.jpg (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0300.jpg (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #36 15765248
    sylweksylwina
    PEG jest to właśnie PCI Express Graphics - czyli karta na PCIe. Próbowałeś podłączyć zwykły monitor pc zamiast tv? Może się zdarzyć że coś telewizorowi nie pasuje i wyświetla brak sygnału. Ewentualnie sprawdź grafikę na innej platformie.
  • REKLAMA
  • #38 15765701
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Podłączyłeś dodatkowe zasilanie karcie graficznej? Próbowałeś zresetować BIOS przy włożonej karcie? Jesteś pewny, że zasilacz jest prawidłowo dobrany do tej karty? Karta może być po prostu uszkodzona, dlatego jeżeli zasilacz jest ok i nie startuje na zresetowanym biosie wypadałoby ją spr. na innym komputerze, albo po prostu do tego podłączyć inną kartę. W biosie musisz mieć ustawią opcję init display first, lub podobną(zależy od biosu) na PEG. Inaczej karta nie wystartuje, ponieważ sygnał video nie jest przesyłany w tym momencie na złącze PCI-E.
  • #39 15765747
    sylweksylwina
    Przecież widać że złącze podłączone na zdjęciu, a autor napisał że w biosie jest wybrane PEG.
  • #41 15765985
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Musisz wyłączyć komputer od prądu i wyjąć baterię CR2032 na 10 minut.
  • #43 15766621
    Piotr160292
    Poziom 38  
    . Jeżeli zasilacz jest prawidlowo dobrany, karta jest raczej uwalona. Proponuję ją spr. jeszcze na innym komputerze.
  • #44 15766672
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Sprawdź inną kartę graficzną u siebie najlepiej jakiś AMD. O jakiej karcie graficznej w ogóle tu się od 2 dni rozprawia?
    Weź po uwagę że to nie jest normalny komputer tylko lenovo... Fabrycznie to albo chodzi na IntelHD albo ma dokładaną kartę jedną z:
    AMD Radeon HD 6450
    AMD Radeon™HD 5450
    W takich cudacznych konstrukcjach niczego pewnym być nie można. Taka płyta potrafi się nie lubić z kartą graficzną i nie będzie działać choćbyś na uszach stanął.
  • #45 15766733
    NezUx
    Poziom 8  
    Rozmawiamy o kracie graficznej Gigabyte r7 360OC.Miałem wcześniej inną kartę gigabyte GeForce GT 630 i wszystko śmigało.A karta nowa czyli ten radeon przyszedł z gwarancji bo wcześniej też nie działał.
    P.S Komputer to LENOVO THINKCENTRE M91p
  • #48 15766885
    310artur
    Poziom 43  
    To co wtedy ci pozostanie to dla pewności pomiar napięcia na kostce zasilania karty i jeśli będzie OK to możesz sprawdzić czy czasem nie ma nowszego BIOSu do płyty głównej. Watro byłoby sprawdzić czy na tym GF630 nadal działa - czemu kartę wymieniłeś? A dalej? Chyba już tylko mail do lenovo - może mają jakieś info na ten temat.
  • #49 15767056
    NezUx
    Poziom 8  
    Jakie powinno być napięcie w kostce?kartę wymieniłem ponieważ wcześniej nie działała przysłali mi zepsutą.

Dacie mi link do update BIOSU ja nie mogę znaleźć płyta główna IS6XM komputer LENOVO THINKCENTRE M91p.Zrobiłem zdjęcie z CPU-Z.
    Znalazłem tylko to http://support.lenovo.com/pl/pl/products/desk...-desktops/thinkcentre-m91p/downloads/DS018245
    tylko nie wiem co mam pobrać i jak to zainstalować.
    Załączniki:
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze CPU-Z.PNG (20.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #50 15768040
    310artur
    Poziom 43  
    Czytać umiesz? Znalazłeś to co trzeba. Pierwszy plik to instrukcja obsługi...
    Masz do wyboru różne formy updatu. Nie polecam robić tego z poziomu windows bo to często kończy się katastrofą. Tyle że to zawsze niesie ryzyko a jak pójdzie coś nie tak to serwis ci pozostanie.
    Masz w UEFI jakieś narzędzie do updatu? Jeśli tak to byłoby najlepsze jeśli nie to najlepsze będzie z USB albo CD z poziomu DOS. Że nawet nie chce mi się tu pisać jak zrobić DOSowy botowalny pendrive to lepiej zrób to z płyty CD.
    W tym instrukcja:
    Installation instructions for flash UEFI BIOS update (CD ISO image version)
    To
    Flash UEFI BIOS update (CD ISO image version) iso
    jest obrazem ISO który masz nagrać na płycie. Opcja "nagraj obraz płyty" nie czasem jako plik.

Napięcie to 12V jak na każdym żółtym kablu w zasilaczu ATX ;)
  • Pomocny post
    #52 15768133
    310artur
    Poziom 43  
    Tak ultraiso będzie OK. Tak na prawdę nero czy darmowy ashampoo burning studio też nagrywają obrazy i nie trzeba "specjalnego" softu do tego. Ja się czasem zastanawiam czy ludzie mając nagrywarkę nie posiadają żadnego programu do nagrywania? Praktycznie każdy jaki znam ma opcje nagrywania obrazu ISO.
  • #53 15768324
    NezUx
    Poziom 8  
    Dobra BIOS zaktualizowałem do 2014 roku teraz przejadę programem Display Driver Uninstaller przełożę kartę graficzną i sprawdzę czy będzie działać.

Jeszcze mam pytanie czy ta przejściówka powinna działać na tej karcie graficznej.
    Załączniki:
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0308.jpg (2.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0309.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte Radeon R7 360OC - Czarny ekran po instalacji, brak sygnału na monitorze IMAG0307.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #56 15770124
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Przecież ile postów temu pisałem, że może być uwalona. Sprawdź ją w innym komputerze... Jak tak dalej pójdzie to ten temat rozciągnie się na 10 stron i na koniec okaże się, że karta padła.
  • #58 15770631
    Piotr160292
    Poziom 38  
    To, że jest nowa, wcale nie znaczy, że nie miała prawa opuścić fabryki jako uszkodzona, albo uszkodzić się w transporcie. Niestety zdarzają się takie przypadki...
  • #60 15771293
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Radzę Ci zwrócić ten zasilacz, jeżeli nie chcesz się pożegnać z grafiką, albo nawet całym kompem raz na zawsze. Niestety te zasilacze nie urywają tyłka jakością ich wykonania i zastosowanymi w nich elementami, co się przekłada na wysoką ich awaryjność przy okazji której niestety palą sprzęt na węgiel, ponieważ niestety zabezpieczenia dają ciała i puszczają na wyjście napięcia dużo wyższe od nominalnych. Założę się, że ten zasilacz nawet nie wytrzymałby 70% z tych 500W deklarowanych, ponieważ to już jest normalka, że chinole nakleją naklejki jakie im akurat w ich małe rączki wpadną , więc nigdy to co jest na naklejce nie pokrywa się ze stanem faktycznym, albo robią tak, że podają moc szczytwą i to jest pewnego rodzaju pułapka, ponieważ niewiadomo ile czasu zasilacz wytrzyma pod takim obciążeniem. Może się okazać np. tak, że to szczytowe obciążenie jest w stanie wykrzesić z siebie przez 40 sekund np. i zasilacz wyzionie ducha. Dlatego warto na to zwracać uwagę, aby była podana moc ciągła, albo ciągła i szczytowa, ponieważ ma się 100% pewności, że przy tej mocy ciągłej zasilacz bez problemu wyrobi. Jak już uważasz, ale ostrzegam Cię, że raczej dłużej jak 1-3 lata Ci nie pociągnie ten zasilacz i niestety bardzo ryzykujesz uszkodzeniem sprzętu. Jeżeli tak bardzo Ci szkoda kasy na zasilacz to możesz kupić Fortrona. Jest dużo tańszy, ale jest dużo lepiej wykonany od tego LC, bo Fortrony są robione przez firmę Delta Electronics, która ma już wyrobioną tak dobrą renomę, że już sobie nie pozwolą na wypuszczenie crapu. Prawda jest taka, że nie ma zasilacza idealnego i nawet jakby się kupiło zasilacz za 600 zł. to i tak ma prawo się spalić, ale różnica jest taka, że w przeciwieństwie do takiego chińczyka za sto zł. z hakiem nie spali komputera, bo pozałączają się zabezpieczenia i wszystkie przepięcia zostaną stłumione, że nie wspomnę o tym, że jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że jak pod nieobecność w domu pojawi się burza i zrobi się przepięcie i zasilacz dostanie strzała, to nic mu się stanie, ponieważ zasilacze z wyższej półki w przeciwieństwie do tych najtańszych mają bardzo dobrze zabezpieczone wejście 230V przed przepięciami. Sam wczoraj nawet miałem okazję się przekonać, co znaczy kupić porządny zasilacz, kiedy właśnie pojawiło się przepięcie w całej instalacji i wszystko, włącznie z radiobudzikiem się wyłączyło, a na komputerze nie zrobiło to najmniejszego wrażenia i pracował dalej... I tutaj zobacz, że te zasilacze są zbliżone cenowo, a ten FSP jest mocniejszy, bo ma linie 15A na jednej linii 12V i na drugiej ma 18A, czyli z samej tej drugiej linii 12V możesz śmiało wycisnąć 216 Wattów...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową kartą graficzną Gigabyte Radeon R7 360OC, która po zainstalowaniu nie wyświetla obrazu na monitorze, a także nie działa na telewizorze. Po podłączeniu karty do różnych urządzeń i sprawdzeniu zasilania, problem nadal występował. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie karty, co potwierdziły odpowiedzi innych uczestników dyskusji, sugerujących sprawdzenie karty w innym komputerze oraz wymianę zasilacza LC500H-12 v2.2 na model o lepszej jakości. Ostatecznie okazało się, że problem leżał w płycie głównej, która miała ograniczenia narzucone przez producenta, a karta graficzna była sprawna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA