logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Bassa 139qmb - Skuter nie odpala po zimie, paliwo nie trafia do cylindra

pperlik 22 Cze 2016 19:34 3087 16
REKLAMA
  • #1 15761877
    pperlik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam chiński skuter. W ubiegłym roku 500 km zrobione(i to jego cały przebieg) - jezdziłem do roboty. Zimę skuter spędził w ogrzewanym garażu (18 st.).
    Przyszła pogoda skuter nie odpala. W tamtym roku palił na dotyk.

Paliwo leje się za filtrem jak krece, iskra jest. Gaźnik wyczyściłem gdyż myslałem że galareta się zrobiła - ale był czysciutki.

Mam wrażenie że nie trafia paliwo do cylindra gdyz jak kiedys w simsonie zaaplikowałem 5 ml do cylindra to zapalił i zgasł.

Gdzie szukać usterki na czym sie skupić. Nic tam nie było regulowane od nowości a skuter ma przebieg 500km

Gdzie szukac usterki ??? Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15762266
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Konkretnie, to co czyściłeś w gaźniku, pewnie tylko odstojnik. Wykręć dysze z gaźnika i przetkaj ostrożnie w nich otworki - musisz widzieć światło prze otworki. Ponadto wymień paliwo na świeże, podładuj akumulator, wyczyść klemy i w drogę.
    Sprawdź działanie ssania elektrycznego.
  • REKLAMA
  • #3 15762324
    pperlik
    Poziom 10  
    Gażnik rozebrany w mak i przedmuchany kompresorem. Akumulator nowy kupiłem bo stary zdechł. Pisze bo zupełnie nie wiem gdzie szukac problemu.
  • Pomocny post
    #4 15762464
    Staszek49
    Poziom 35  
    Nadal utrzymuję, że dysze mogą być zatkane, a przedmuchanie kompresorem, to nie to samo, bo nie widzisz efektu. Użycie kompresora do "czyszczenia" gaźnika, w niektórych przypadkach (rodzajach gaźnika) może spowodować usterkę np. uszkodzenie przepony w gaźniku. Czy sprawdziłeś działanie ssania oraz stan pływaka, może jest dziurawy. Czy podczas rozbiórki gaźnika nie zgubiłeś jakiejś części np. zaworka odcinającego dopływ paliwa do gaźnika ("paliwo leje się"). Gaźnik poprawnie zamocowałeś.
  • #5 15762514
    pperlik
    Poziom 10  
    pływak sprawny, zdemontowałem membrany przed kompresorem aby ich nie uszkodzić.

Rozumiem ze skupic sie na gazniku tylko i wyłącznie??

Ssanie nie sprawdzone. Wiec jutro jeszcze raz go wyciagne. A te podcisnienie jak działa. Moja edukacja na mechanice skonczyła się na simsonie w latach dziewiećdziesiątych. A tam było wszystko proste jak budowa cepa.

Tu doszło to podcisnienie paliwa, ssanie automatycznie i zawory wiec w sumie nie dużo wiecej. Nie mam pomysłów a chce to ustrojstwo odpalić.
  • Pomocny post
    #6 15762624
    Staszek49
    Poziom 35  
    Kranik paliwa sterowany jest podciśnieniem, ale chyba jest on sprawny, bo rzekomo "paliwo cieknie". Sprawdź, czy wężyk jest założony na króciec w kolanku (gumowym). Sam twierdzisz, że po podlaniu paliwa wprost do cylindra silnik pracuje przez chwilę i gaśnie. Po "zgaśnięciu" silnika sprawdź, czy świeca jest mokra, czy sucha, bo w przypadku, gdy świeca będzie sucha usterki należy szukać w układzie paliwowym. Ssanie do sprawdzenia.
    Można (bez sprawnego ssania) spróbować uruchomić silnik po ściągnięciu z gaźnika rury od filtra powietrza, zatykając częściowo dłonią wlot powietrza do gaźnika.
  • REKLAMA
  • #7 15762779
    pperlik
    Poziom 10  
    Tak jak sciągnałem węzyk z gażnika i zaczałem kręcić rozrusznikiem paliwo lało sie z weżyka, czyli paliwo podaje. Wężyki wszystkie są ok. A zawory same by sie nie przestawiły bo jeszcze o nich nie było mowy.

Sytuacja to jest o tyle dziwna że ten silnik chodził, nagle nie zgasł i nie jezdzi tylko postał.
  • Pomocny post
    #8 15762787
    mirek-zuza
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Po każdej zimie mam ten sam problem z tym modelem. Pierwszy raz też tak ćwiczyłem jak Ty. Od trzech sezonów stosuję trzy strzały samostartem w dolot i nie muszę się denerwować, jak załapie to już chodzi. Musisz mieć osobę do pomocy by Ci psikała.
  • #9 15762956
    pperlik
    Poziom 10  
    mirek-zuza napisał:
    Po każdej zimie mam ten sam problem z tym modelem. Pierwszy raz też tak ćwiczyłem jak Ty. Od trzech sezonów stosuję trzy strzały samostartem w dolot i nie muszę się denerwować, jak załapie to już chodzi. Musisz mieć osobę do pomocy by Ci psikała.

ściągnąć gumę która jest za gaźnikiem i rozumiem tam psikać??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15762976
    mirek-zuza
    Poziom 13  
    Ja ściągam pokrywę filtra powietrza, wyjmuję gąbkę i psikam w rurę.
  • #11 15762987
    pperlik
    Poziom 10  
    mirek-zuza napisał:
    Ja ściągam pokrywę filtra powietrza, wyjmuję gąbkę i psikam w rurę.

Sądzisz że załapie?? i już będzie palił, bo nie wiem co robić czy jeszcze raz gaźnik wyciągać. Jak dla mnie to on paliwa nie dostaje. A kwestia ssania jesli szlag je trafił nie zapali??
  • Pomocny post
    #12 15762999
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Zaraz ,,plaka" zaproponują" :D Możesz zasymulować ssanie, zatykając dłonia wlot powietrza do gaznika. Ma to jeszcze taką zaletę, że silne podciśnienie w gardzieli gaźnika, odtyka kanały i dysze.
  • Pomocny post
    #13 15763013
    mirek-zuza
    Poziom 13  
    Od trzech lat robię tak jak napisałem i nie dotykałem gaźnika. Ewidentnie po długim postoju jest jakiś problem z zassaniem mieszanki do cylindra bo świeca jest sucha. Mam taką teorię, że te kilka strzałów z samostartu i większe obroty niż z rozrusznika powoduje większe podciśnienie w dolocie i jak już zaciągnie to pracuje stabilnie.
  • #14 15764172
    pperlik
    Poziom 10  
    Dziś rozpoczałem od zatkania dolotu powietrza - poszło paliwo tyłem.
    Samostarter - odpalił na chwilkę i zgasł.

Przystapiłem więc od nowa pokolei do podstawowych czynności.
    1. Paliwo dochodzi
    2. Gaźnik rozebrany w mak i jeszcze raz wyczyszczony
    3. Dodatkowo zawory ustawiłe.

I dalej nic nie pali.

Zostało ssanie automatyczne ale nie przypuszczałem że jesli jest zepsute skuter wogóle nie zapali.

Kiedy wykrece ssanie i zatkam otwór palcem pali na dotyk i chidzi na podwyższonych obrotach.
    Nie podłanczałem tego ssania pod akumulator ale już z objaw widac że jest winne całej sytuacji.
    Jutro kupię to ustrojstwo i zobaczymy. Tyle czasu zmarnowane... ;-(

Czy ten objaw to bedzie to ssanie?? Na to wygląda - zatkam palcem pali na dotyk
  • #15 15765072
    pperlik
    Poziom 10  
    Ssanie podłączone pod 12 v - wychodzi około 1 cm

Czyli wychodzi ze sprawne.

Ale skuter nie pali, jak wyciągne ssanie i zatkam palcem otwór pali na dotyk.

Co to może byc?? Ssanie w sklepie chca 22 zł a cały gaźnik ze ssaniem 75 wiec już nie wiem co robić. Nie chce mi sie juz denerwować.
  • #16 15765914
    adria5n
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Nie zawiesił się pływak w gaźniku? A może ci pękła guma łącząca króciec z gaźnikiem?
  • #17 15766195
    pperlik
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia, usterka nie wykryta ale to coś w gaźniku.

Gaźnik drobiazgowo wyczyszczony cały, sprawne ssanie też, pływak nie dziurawy.

Założyłem nowy gaźnik i skuter chodzi. Szkoda było siedzenia i nerwów 75zł i mozna jeździć;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chińskim skuterem Router Bassa 139qmb, który nie odpala po zimie, mimo że paliwo dociera do gaźnika. Po czyszczeniu gaźnika i wymianie akumulatora, skuter nadal nie działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie dysz gaźnika, działania ssania, a także podciśnienia paliwa. Po kilku próbach z samostartem i zatykaniu dolotu powietrza, użytkownik odkrywa, że skuter odpala, gdy ssanie jest odłączone, co sugeruje, że problem leży w automatycznym ssaniu. Ostatecznie, po wymianie gaźnika, skuter zaczyna działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA