logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasilania do telewizora Elektronika 409A

Karoltgvb 22 Cze 2016 19:48 1557 10
REKLAMA
  • #1 15761923
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jestem szczęśliwym podsiadaczem radzieckiego cudu techniki lat '80 - telewizorka Elektronika 409A. Niestety mam problem z podpięciem do niego zasilania. Posiada jedno wielopinowe gniazdo. Działa zarówno na prąd stały (zasilanie z gniazda zapalniczki) 12V, jak i na prąd zmienny 220V. Co prawda mam kabelek do zasilania z zapalniczki samochodowej, ale nie mam samochodu więc nie mogę go używać. Jak mogę zrobić własną wtyczkę zasilającą prądem sieciowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15761973
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Wg schematu 220V jest na pinach 5-6, a 12V na 1-2. Podłączenie zasilania do telewizora Elektronika 409A
  • #3 15761977
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Czyli wystarczy jakkolwiek podłączyć tam kabelki prosto z gniazdka i będzie działało bez ryzyka spalenia sprzętu?
  • REKLAMA
  • #4 15761990
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Ja bym to jeszcze sprawdził. Mając kabel do zapalniczki możesz sprawdzić przejście z wtyku zapalniczki do pinów 1-2. Orientacyjnie możesz sprawdzić rezystancje na pinach 220V (uzwojenie pierwotne transformatora)
  • #5 15762000
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Tak, te telewizory posiadały w zestawie dwa kable zasilające z takim samym wtykiem do odbiornika. Domowy 220VAC i ,,samochodowy" 12VDC.
  • REKLAMA
  • #6 15762013
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Niestety mam właśnie tylko ten jeden wtyk do zasilania z zapalniczki samochodowej.
    Dziękuję za rady. Sprawdzę i dam znać czy wszystko działa. Pozdr :)
  • REKLAMA
  • #8 15762793
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3001
    Kolega, Karoltgvb ! U mnie na stole stoi analogiczny telewizor, włączony do sieci i 2 rezerwowych kabli doń. Wykonaj rekomendację kolegi jdubowski #7.

Dodano po 2 [minuty]:

Będziesz w Taszkencie, zachodź z wizytą, podaruję 2 nowe kineskopy do tego telewizora.
  • #9 15763060
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Podłączyłem bez problemu, nic nie wybuchło. Głos działa, ale kineskop jest chyba uszkodzony, bo wydaje denerwujący dźwięk a w obudowie iskrzy lampa.

Czy to iskrzenie jest wynikiem uszkodzenia kineskopu, czy nieprawidlowego zasilania?
  • #10 15763244
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    Karoltgvb napisał:
    ale kineskop jest chyba uszkodzony, bo wydaje denerwujący dźwięk

Kineskopy zwykle nie wydają dźwięków...

Karoltgvb napisał:
    a w obudowie iskrzy lampa.

Iskrzenie wewnątrz szyjki kineskopu? Jeśli tak to rozważ przejażdżkę do Taszkentu bo kineskop masz zapewne zapowietrzony.
    Jeśli iskrzenie na iskiernikach - może sie obyć bez wymiany kinskopu...
  • #11 15765077
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Chodziło mi o to, że iskrzenie wywołuje trzaski w głośnikach, przez co telewizor wydaje dźwięki podobne do pracującego silnika. Zabrałem go do kolegi, elektromaniaka. Okazało się, że faktycznie kineskop jest troszkę uszkodzony. Musiał mieć bliski kontakt z podłogą, bo nawet na obudowie telewizora jest pęknięcie. Na szczęście, jakimś cudem udało mi się zreperować kineskop i telewizor działa prawidłowo :)
    Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Elektronika 409A i ma problem z podłączeniem zasilania. Telewizor obsługuje zarówno prąd stały 12V, jak i prąd zmienny 220V. Użytkownik dysponuje kablem do zasilania z zapalniczki samochodowej, ale nie ma samochodu, więc poszukuje sposobu na stworzenie własnej wtyczki do zasilania z sieci. W odpowiedziach podano, że pin 5-6 jest przeznaczony dla 220V, a 1-2 dla 12V. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia przejścia z wtyku zapalniczki do pinów oraz o możliwości podłączenia kabli bez ryzyka uszkodzenia sprzętu. Po podłączeniu telewizora, użytkownik zauważył dźwięki i iskrzenie, co sugerowało uszkodzenie kineskopu. Ostatecznie, po naprawie kineskopu, telewizor działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA