logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki softstart do silnika asynchronicznego 2,2kW 230V 50Hz?

Xaveri 23 Cze 2016 14:54 5580 7
REKLAMA
  • #1 15763661
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Jaki (niedrogi) softstart do silnika 2,2kW, jednofazowego? Softstart ma zapewnić łagodny rozruch silnika w pilarce stołowej, więc nie musi to być jakiś wyrafinowany model z hamowaniem itp.
  • REKLAMA
  • #2 15764427
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Miałem softstart do silnika 7,5kW. Wywaliłem go i wstawiłem stycznik, czyli na sztywno. Różnica jest, ale nie kosmiczna.

Mam też dużą turbinę na silniku 37 kW załączany przez falownik (nie wiem co projektant miał na myśli). Startuje to pięknie.

Jeśli chcesz naprawdę łagodny rozruch, to falownik.
  • REKLAMA
  • #3 15764442
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    Sofstart w pilarce stolowej dla silnika jednofazowego? Żaden sofstart w tym układzie nie będzie działał poprawnie, z dwóch powodów. Po pierwsze typ silnika - jednofazowy z kondensatorem (ami), po drugie, ze względu na małą masę elementów ruchomych - tylko wirnik silnika i tarcza piły.
  • REKLAMA
  • #4 15764587
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Dokładnie.
    Za mały moment bezwładności.

Jeśli jednak uprzesz się przy łagodnym rozruchu to tylko falownik.
    Tak poza tym ten łagodny rozruch potrzebny Ci jest do ....(tu wstaw list motywacyjny)
  • REKLAMA
  • #5 15764605
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    beam_beer napisał:
    Jeśli jednak uprzesz się przy łagodnym rozruchu to tylko falownik.
    Taaa, tylko że do takiego silnika specjalizowany, więc dużo droższy. Raczej Kolega musiał by silnik zmienić na czysto trójfazowy, by użyć standardowego falownika.
  • #6 15764698
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Czy Autorowi tematu wystarczą te odpowiedzi?
  • #7 15765520
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    No i chyba sobie podaruję ale ze względu na cenę ok. 1000 złotych (Relpol). Nawet silnik będzie tańszy.

Chodziło mi o likwidację udarów prądu przy włączaniu.
  • #8 15765600
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał niedrogiego softstartu do silnika asynchronicznego 2,2 kW jednofazowego, który miałby zapewnić łagodny rozruch w pilarce stołowej. Odpowiedzi wskazywały, że softstarty nie będą działać poprawnie z jednofazowymi silnikami z kondensatorami, a dla uzyskania łagodnego rozruchu zalecano użycie falownika, mimo że jest to droższe rozwiązanie. Użytkownik zauważył, że cena falownika (około 1000 zł) jest zbyt wysoka, a jego celem było zminimalizowanie udarów prądu przy włączaniu. Inni uczestnicy dyskusji podkreślili, że udary prądowe nie są znaczące dla tego typu silnika, chyba że instalacja elektryczna jest słabej jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA