Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiązanie przyszłości z elektroniką

Endrju97 03 Jul 2016 13:26 1794 25
    Endrju97
    Level 8  
    Witam wszystkich
    Jestem tu nowy. Tak więc przepraszam jeśli dobrałem zły temat do forum.
    Nie orientuje się jeszcze na tej stronie dość sprawnie, tak więc temat który poruszę może już był albo i nie. Jeśli tak to prosiłbym na linki naprowadzające.
    Mój problem tkwi w tym, że chciałbym się rozwijać w kierunku elektromechanik/elektronik/mechatronik/teleinformatyk lub elektryk (jedno z tych). Jestem po liceum ogólnokształcącym profil-matematyczno-geograficzny. Zastawiam się który kierunek dobrać lub który byłby dla mnie odpowiedni. Jaką szkołę dalszą wybrać (technikum zaoczne/ studia zaoczne/ kursy kwalifikujące/ czy indywidualny tok nauczania).

Ogólnie rzecz biorąc chciałbym wiedzieć co gdzie i jak ?(Chciałbym zostać w Polsce nie wyjeżdżać za granicę wspomagać polską gospodarkę tu pracować i się rozwijać i kształcić. Dlatego wybrałem te kierunki, które są przyszłościowe zależy mi na tym by w naszym kraju przybywało fachowców specjalistów i inżynierów i by nie musieli wyjeżdżać za granicę za chlebem. Chciałbym tu żyć za uczciwe pieniądze oczywiście zrekompensuję się za to ciężką pracą. Wszyscy wyjeżdżają za granice. Nie chcę być następnym emigrantem po lepsze pieniądze).

P.S.
    Sorki, że tak się rozpisałem ;)
    Do adminów jeśli nie ma takiego tematu warto by było coś takiego dodać xD
    Anonymous
    Anonymous  
    Ricoh_220

Level 37  
    Zwróć uwagę na jedno my nie mamy gospodarki. Wszystko sprzedano. Niestety bez stanowczych działań rządu tutaj uczciwej pracy nie znajdziesz bardzo chwalę twą lojalność dla kraju jednak fakty są brutalne. Wiesz w naszym kochanym kraju walka jest o pomniki ludzie są na drugim planie. Kolejną sprawą jest prowadzenie państwa ku ruinie i niestety Polacy będą jechali do normalnych krajów. Osobiście już to rozważam trzyma mnie szkoła dzieci.
    Anonymous
    Level 1  
    idepopizze
    Level 33  
    No cóż, podzielam zdanie poprzedników.
    Żeby było śmieszniej to jak wyjedziesz i popracujesz w zawodzie w poważniej firmie to nawet tutaj już nie masz do czego wracać. Wysyłasz CV jedno drugie i nic, zero odzewu. Jak się zadzwoni i porozmawia z kimś kompetentnym to dyskusja wygląda tak, że sorry, ale my panu z takim doświadczeniem nie możemy niczego sensownego zaproponować, ani jeżeli chodzi o finanse, ani o wyzwania.
    Jest tak jak napisali poprzednicy. Ten kraj to montownie i fabryczki półproduktów.

Ostatnio widziałem mapkę z płacą minimalną w Polsce. W większości województw ponad 50% pracujących zarabia minimalną krajową, w 3 jest mniej niż 50% (trójmiasto, mazowsze i coś jeszcze). Żeby było śmiesznie to do statystyk GUS nie biorą małych firm bo wyglądałoby to jeszcze gorzej.

Matematyki nie przeskoczysz.
    Endrju97
    Level 8  
    No fajnie... Wbiliście mi zaje....stego klina.... Czemu tu nie możemy zrobić normalnego kraju ? Przecież mamy MYPHONA, SOLGAZ, ATM,Kruger&Matz działają te firmy.

Temat się w ogóle zmienił....
    Dzonzi
    Level 12  
    Przecież SOLGAZ rekrutuje pracowników na wykopie, a później wrzucą na mirko wpisy z tym jak przebiegła rozmowa i czemu go nie zatrudnili
    idepopizze
    Level 33  
    Ale tak to właśnie wygląda, ponieważ stanowimy poddostawcę podzespołów więc mają być tanie, a najprościej się to da osiągnąć nie dając zarobić pracownikowi. On i tak przecież nie będzie potencjalnym klientem firmy więc nie ma się co nim nawet przejmować. Teoretycznie można czekać aż sytuacja się poprawi, ale za progiem masz Ukraińców i jak tutaj nie znajdzie się nikt skłonny wykonywać roboty za marny grosz to zatrudnią ze wschodu. U mnie w okolicy już zapierniczają przy aluminium.
    Endrju97
    Level 8  
    Właśnie u mnie jest podobnie dużo Ukraińców . Nigdzie nie jest różowo. Ale wróćmy do pytania cobyście polecili ?
    technikabasenowa
    Level 33  
    Pewnie nic oryginalnego nie napiszę ale jak będziesz lubił to co robisz i będziesz lepszy od średniej to i praca i pieniądze się znajdą.
    Warto szukać nisz gdzie i lepsze pieniądze jak i mniej konkurencji :-)
    MDD
    Level 30  
    Może trochę inaczej. Polityki to my mam trochę za dużo. Zawsze weż sobie do serca co chcesz robić w swoim życiu. Co Cię interesuje do czego chcesz zmierzać. Porady , informatyk , a może cieśla na wyspach nie powinny ci zaburzyć pędu do wiedzy. Ukształtuj swoje zainteresowania a wtedy powinien być sukces. Nie ma znaczenia czy kraj jest do [D] . Na ten temat są różne zdania. Zdobywaj wiedzę a potem zdecydujesz . Sukces zależy tyko od Ciebie .
    Ture11
    Level 38  
    Postaram się odpowiedzieć w temacie :-) Po skończeniu liceum, również o profilu MAT-GEO, chciałem iść na Politechnikę (dzienne), zabrakło mi jednak trochę punktów. Pocztą otrzymałem informację z PW, że nie udało się dostać na dzienne, ale proponują studia wieczorowe - kierunek Radiokomunikacja i Techniki Multimedialne (płatne) - zostałem przyjęty bez problemu, a kierunek studiów spodobał mi się (chciałem iść na coś z elektroniką, radiokomunikacja to w sumie pokrewny kierunek). Tak sobie studiowałem, że studia miały trwać 7 semestrów, a trwały 9 :-), no ale moja wina. Obecnie mam tytuł inżyniera, pracuję w firmie powiązanej z elektroniką. Wiem, że nie mam co liczyć na emeryturę, więc jednak będę zastanawiał się nad wyjazdem.

Studiowałem w latach 2011 - 2016, więc w sumie jestem na bieżąco :-)
    Endrju97
    Level 8  
    Dzięki za wsparcie, ale nikt dalej mi żadnego konkretu nie podał....
    idepopizze
    Level 33  
    Bo nikt nie wie, jakie masz plany i jak się widzisz w przyszłości (poza tym że zamierzasz pracować za uczciwe pieniądze).
    technikabasenowa
    Level 33  
    Endrju97 wrote:
    Dzięki za wsparcie, ale nikt dalej mi żadnego konkretu nie podał....

Bo i takiego nie ma.
    Sam musisz ocenić - jeszcze jedna kwestia myslisz w przyszłości o etacie/zatrudnieniu czy DG?
    Endrju97
    Level 8  
    Jestem otwarty na sugestie a tu są specjaliści w swoich dziedzinach i mogli by coś poradzić :)

Dodano po 5 [minuty]:

To spytam się inaczej czy są tu osoby, które studiowały zaocznie? Co osiągnęły i jakie mają odczucia oczywiście chodzi mi o kierunki wyżej wymienione ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    addjmpadd
    Level 9  
    Z kierunków technicznych to pracę masz od ręki jako programista, programista embedded oraz konstruktor. Zależy to na pewno od rejonu, ja nie spotkałem się w trójmieście z jakimikolwiek problemami ze znalezieniem pracy i to dobrze płatnej jak na polskie warunki.
    Anonymous
    Anonymous  
    addjmpadd
    Level 9  
    turlam.dropsa wrote:

To ja chyba źle szukam...

Przykładowe ogłoszenie:
    http://ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudn...programista-systemy-embedded-ogl59143924.html
    Na portalu trójmiasto masz ich więcej.
    Po za tym Intel prowadzi cały czas rekrutację ale nie każdy chce pracować w korporacji.
    Po za tym warto znaleźć po prostu wszystkie firmy w danego rejonu i wysłać do nich swoje CV z zapytaniem o pracę. Dużo firm szuka pracowników ale nie dają ogłoszeń na popularne serwisy z pracą a często po prostu dają tylko ogłoszenie na swoją stronę. Pracy jest dużo w trójmieście i jak ktoś ma umiejętności to znajdzie bez problemu jako programista.
    Anonymous
    Level 1  
    addjmpadd
    Level 9  
    Radzio M. wrote:

Konkretnie, ile?

Zależy gdzie chcesz pracować, w Intelu to 5 tys. zł jak zaczynasz a po jakimś czasie 8 tys. a jak się załapiesz na wyższe stanowisko to ponad 10. W mniejszych firmach początkujący dostanie min 3 tys. zł a bardziej zaawansowany z 5 - 6 tys. Nie są to kolosalne zarobki ale jak na polskie warunki nie takie złe.
    pawel1148
    Level 23  
    Kierunki związane z elektroniką/elektryką/automatyką są jednymi z najtrudniejszych po liceum. Z tą pracą to koledzy trochę demonizują. W elektronice jest praca tylko w ledwo zipiących zakładach naprawczych (kokosy to to nie są jak wspomnieli wyżej,a wiedzy i przede wszystkim doświadczenia ten zawód wymaga). W elektryce to najwięcej roboty jest dla ludzi układających kable- jak sie ma wykształcenie zawodowe to sie już tam jest ,,kimś kto coś wie", bo kto ogarnięty wyjechał za Odrę zarabiać 3x tyle. Jak chodzi o automatykę to kierunek pokrewny do informatyki i tutaj wchodzą w grę wyższe wynagrodzenia, ale siedzisz i klepiesz kod, albo coś w tym stylu. Jeśli ogarniasz wszystko wyżej wymienione to możesz sie spróbowac zatrudnić do jakiegoś serwisu naprawiającego coś ,,u klienta". Dla mnie ta ostatnia forma jest najciekawsza. Zarobki nie są może jak u dobrych programistów, ale mimo wszystko siedzieć ponad 8h na tyłku to też trzeba mieć zdrowie. Dużo zależy od lokalizacji, od znajomości.
    Samo ,,studiowanie" nie nauczy Cie niczego jeśli w tym czasie nie będziesz sam sie uczył/testował zdobytej wiedzy w praktyce. Szczególnie jeśli sie nie miało z tym styczności.
    Endrju97
    Level 8  
    To może technikum zaoczne ?
    pawel1148
    Level 23  
    Technika zaoczne to niestety najczęściej są traktowane jako przetrwalniki dla osób nie chcących się niczego nauczyć a liczących na rente lub zasiłek(co nie znaczy że tam niczego Cie nie nauczą). Jak najbardziej możesz isc na studia (nie wiem czy na zgłoszenie sie w tym roku nie jest już za późno).
    Na zgłoszenie do technikum zaocznego na pewno nie jest za późno, oni prawie zawsze rekrutują.
    I nawet gdybyś teraz nie dał rady już na studia zawsze możesz najpierw pójść do tego technikum przynajmniej na rok, bo jest to zwykle nieodpłatne. A zobaczysz z czym to sie je.
    Kierunki studiów związane z elektryką itp. nie są zbyt oblegane ostatnio więc problemów z dostaniem sie nie powinieneś mieć. Ale jak wybierasz się na studia z tym związane to najpierw spróbuj sobie sam przerobić materiał z np. Bolkowski Elektrotechnika czy też Horowitz Hill Elektronika oraz przerobić sobie część materiałów związanych z analizą matematyczną, np. z kanału yt Krystian Karczyński.