logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zastąpić brzęczący stycznik MSP-1 w domowej instalacji?

wiceq 12 Lip 2016 15:11 2634 17
REKLAMA
  • #1 15802919
    wiceq
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Mam w domku jednorodzinnym zamontowany stycznik -o-l-e-j-o-w-y- (poprawka za Krzysztof Reszka: suchy) MSP-1. Problem polega na tym, że niemiłosiernie brzęczy przez całą dobę, nie da się go wyłączyć, bo oczywiście nie ma prądu w domku.
    Chciałbym go usunąć/zmienić na coś mniej hałasującego, jednak nie jestem w temacie i wolałbym, by elektryk nie zrobił mnie w tzw. bambuko najzwyczajniej w świecie wyciągając stycznik lub wstawiając w niego miejsce bezpieczniki. Istniejąca instalacja zawiera już bezpieczniki, ale nie jestem w stanie zbyt dużo o niej powiedzieć bez dokładnego obejrzenia całej tablicy.

Czym można zastąpić ten stycznik ?
    Nie zamierzam w żadnym wypadku zabierać się za tę wymianę.

Czym zastąpić brzęczący stycznik MSP-1 w domowej instalacji?
  • REKLAMA
  • #2 15802938
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Do czego służy ci ten stycznik?Jeżeli do wyłączania zasilania to możesz zastąpić go zwykłym wyłącznikiem typu ŁUK na odpowiedni prąd
  • #3 15803347
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    wiceq napisał:
    zamontowany stycznik olejowy MSP-1

Stycznik suchy kolego , w środku powinien być stycznik SM1 .
    Można je jeszcze kupić w sklepach i hurtowniach . Ale jak tu już pisał kolega po co on tam jest .
  • REKLAMA
  • #4 15803905
    wiceq
    Poziom 13  
    Sęk w tym, że dom jest na bieżąco używany, więc ewentualne utracenie prądu i niemożność jego włączenia byłoby sporym utrudnieniem.
    Instalacja była kładziona w latach 60-70-tych, nawet jeśli była naprawiana lub fragmentami wymieniana nikt nie pamięta, do czego służy omawiany element. Dlatego też wydaje mi się, że najwygodniejszym rozwiązaniem byłaby wymiana 1:1, tzn. zdjęcie uporczywego stycznika i założenie czegoś działającego najlepiej bezgłośnie.
  • #5 15803953
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Albo kiedyś był jakiś piec akumulacyjny i szła druga taryfa lub ktoś zrobił sobie małe centrum dowodzenia własnym światem i rzec mówiąc jest to po prostu wyłącznik prądu w owym własnym świecie.
    Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jego usuniecie lub jak wyżej radzono zamontowanie w jego miejsce rozłącznik FR.
  • #6 15803967
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3553
    wiceq napisał:
    Dlatego też wydaje mi się, że najwygodniejszym rozwiązaniem byłaby wymiana 1:1, tzn. zdjęcie uporczywego stycznika i założenie czegoś działającego najlepiej bezgłośnie.
    Koledzy pytają co włącza ten stycznik w chwili obecnej.
    Jeżeli włączanie robisz tylko tymi przyciskami, to załóż wyłącznik na odpowiedni prąd.
    Bedzie wtedy "zero" brzęczenia.
  • #7 15804210
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    Trzeba przede wszystkim zajrzeć pod obudowę, może jest tam jeszcze termik zabezpieczający instalację alu przed przeciążeniem.
  • REKLAMA
  • #8 15808599
    wiceq
    Poziom 13  
    CYRUS2 napisał:
    Koledzy pytają co włącza ten stycznik w chwili obecnej.
    Jeżeli włączanie robisz tylko tymi przyciskami

wiceq napisał:
    nikt nie pamięta, do czego służy omawiany element

wiceq napisał:
    Sęk w tym, że dom jest na bieżąco używany, więc ewentualne utracenie prądu i niemożność jego włączenia byłoby sporym utrudnieniem.
  • #9 15809409
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Spytam inaczej-czy przy wyłączeniu tego stycznika prąd zanika w całym domu?Wyłącz go na chwilę -domek to nie elektrownia atomowa więc przez chwilę nie wybuchnie
  • #10 15810594
    wiceq
    Poziom 13  
    Nie chcę go w tym momencie wyłączać, ponieważ nie mam warunków do przywrócenia zasilania, a pozostali domownicy nie byliby raczej szczęśliwi, gdyby nie udało się go spowrotem włączyć. Nikt nigdy go nie wyłączał, pracuje 24/7, ile lat - nie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #11 15810596
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    wiceq napisał:
    Nie chcę go w tym momencie wyłączać, ponieważ nie mam warunków do przywrócenia zasilania,
    Coś takiego - to tylko naciśniecie czarnego guzika. Zrób to rano, punktualnie o 10.00 GMT
  • #12 15811102
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6689
    wiceq napisał:
    Nikt nigdy go nie wyłączał, pracuje 24/7, ile lat - nie wiadomo.

Czyli prawdopodobnie nie jest do niczego potrzebny.
  • #13 15812585
    lechm56
    Ocena: 368
    wiceq napisał:
    Dlatego też wydaje mi się, że najwygodniejszym rozwiązaniem byłaby wymiana 1:1, tzn. zdjęcie uporczywego stycznika i założenie czegoś działającego najlepiej bezgłośnie

Tak zrób, koledzy wcześniej podali ci co masz dać na podmiankę.
  • #14 15827917
    kgs245
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeżeli nie można sobie pozwolić na wyłączenie to pewno nie można też wyczyścić rdzenia elektromagnesu ( rdza i zabrudzenia ,prawdopodobna przyczyna brzęczenia ) a wymiana to pewnie byłby stan klęski i konieczność zwołania sztabu kryzysowego ... to może jednak po sprytnego elektryka ?
    W oryginale, obudowa z termikiem w środku miała dodatkowy przycisk do jego kasowania . Więc raczej sam stycznik . Układ ten stosowany był tam gdzie napięcie na odbiorniku nie powinno się pojawić po zaniku zasilania (forma zabezpieczenia przed samoczynnym ponownym załączeniem) dlatego należy się zastanowić nad zastosowaniem wyłącznika z ręcznym przełączaniem .
  • #15 15828034
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jeżeli ma to tylko zabezpieczać przed ponownym załączeniem po zaniku to można zrobić prosty układ odpowiednio łącząc stycznik /w wersji aktualnej na szynę/ z wyłącznikiem. Zakładamy tego dużo w centrach handlowych i działa bez problemów.

Alternatywnie stycznik można sterować przekaźnikiem bistabilnym np typu bis
    http://www.fif.com.pl/produkt/26/239 /f&f bis-402/ lub podobnym dowolnego innego producenta.
  • #16 15828063
    kgs245
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Przecież to nic innego jak coś w rodzaju bisa starego typu tyle że nie elektroniczny, ale za to z mocniejszymi stykami , w dodatku może załączać odbiorniki trójfazowe. Drobna wada to przyciski w miejscu zabudowania .
  • Pomocny post
    #17 15828089
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6689
    Litości! To domek jednorodzinny a nie linia produkcyjna.
    kgs245 napisał:
    Jeżeli nie można sobie pozwolić na wyłączenie...

Nie można, bo w razie gdyby stycznik nie załączył się ponownie - autor zostanie zlinczowany przez domowników... klęska, porażka... ;)
    razdwawa napisał:
    Jeżeli ma to tylko zabezpieczać przed ponownym załączeniem po zaniku to można zrobić prosty układ...

A po co takie zabezpieczenie na zasilaniu całego domku jednorodzinnego ?
    razdwawa napisał:
    Alternatywnie stycznik można sterować przekaźnikiem

Alternatywnie to można sterować też pilotem albo ze smartfona... ;)
    Tylko poco nim sterować, skoro jest on permanentnie załączony od X lat przez 24/7... ???

PS. Autor raczej niezbyt interesuje się tematem.
  • #18 15828113
    retrofood
    Ocena: 4800
    Zamykam. Problem nie istnieje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem brzęczącego stycznika MSP-1 w domowej instalacji elektrycznej. Użytkownik poszukuje cichszego zamiennika, ponieważ stycznik pracuje non-stop, co powoduje uciążliwy hałas. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym wymianę na zwykły wyłącznik typu ŁUK, rozłącznik FR lub przekaźnik bistabilny. Wskazano również na możliwość, że stycznik mógł być używany do zasilania pieca akumulacyjnego lub jako zabezpieczenie przed samoczynnym załączeniem. Podkreślono, że przed wymianą warto sprawdzić, do czego stycznik jest aktualnie używany oraz czy nie ma dodatkowych zabezpieczeń w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA