logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena zewnętrzna LTE internet Cyfrowy Polsat wybór

ryba949 12 Lip 2016 16:17 5907 7
REKLAMA
  • #1 15803035
    ryba949
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mieszkam w Kiełczowie obok Wrocławia. Zakupiłem internet z Cyfrowego Polsatu. Posiadam Router Huawei B315 i zwykłą antenę dookolna zakupioną od Polsatu.
    W załączniku wysyłam log LTEWatcha i widok anten nadawczych w mojej okolicy.
    Aktualnie maksymalne pobieranie wacha się od 0,5 do 1,5 mb a czasami przerywa.
    Prosiłbym o pomoc. Jaką antenę kupić? Czy podłączyć ją razem z tą co mam bo w routerze jest wejście na 2 anteny? I w jakim kierunku ją ustawić.
    Z góry dziękuję za pomoc ;)
    Załączniki:
    • Antena zewnętrzna LTE internet Cyfrowy Polsat wybór Bez tytułu.jpg (130.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Antena zewnętrzna LTE internet Cyfrowy Polsat wybór LTEWatchH_2016-07-12@01.47.42.jpg (72.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15803411
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Oddaj ten B315 i zrezygnuj z oferty CP. Nikt zorientowany nie bierze internetu w CP a jak już chce coś od Solorza to bierze w Plusie przez sklep internetowy. B315 w CP nie jest twój tylko na użyczenie i płacisz za niego dzierżawę 10 zł/m-c. Jak umowa się skończy to go musisz zwrócić. W Plusie przez internet kosztuje 3 zł i masz go na własność. ale ja bym go nie brał, to problematyczny i bardzo awaryjny router. reasumując zamiast CP oferta Plusa przez sklep internetowy z E5186. Na dodatek kupiłeś złom a nie antenę czyli AKC2uni, strata pieniędzy. zanim oddasz B315 zrób testy na LTEwatchH , wymuś LTE800 a potem LTE1800, sprawdź poziom sygnału , Global Cell ID oraz zrób testy prędkości. Trzeba sprawdzić jak działa Plus/CP na tych sieciach LTE800Sferii i LTE180Aero2 BTS 826d to ID 33389 w Wrocławiu przy Strachocińskiej 170, na nim LTE800Sferii i LTE1800Aero2. Szajs łaczy z nim choć pewnie są czynne te bliższe pozwolenia we Wrocławiu na zachód od ciebie. Antena Dual LTE1800MHz ale kierunkowa i sprawdzona pozwoli na wymuszenie BTS-a LTE1800Aero2 o mniejszym obciążeniu. choć z Plusem/CP bywa róznie bo to pseudo lder LTe, od dawna nie robi nic z siecią tylko sprzedaje oferty i w dużych miastach sieć bywa przeciążona a prędkości marne. Tylko testy z konkretnymi BTS-ami LTE1800Aero2 dadzą odpowiedź jak jest u ciebie. Testy pokażą czy warto się pakować w abonament z Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15804014
    ryba949
    Poziom 9  
    Tylko że w plusie mam dużo gorszą ofertę. Router za 3 zł jest w najdroższej ofercie 100 zł miesięcznie. Najtańsza oferta z plusa jest za 60 zł i to z limitami, a mi udało się dostać od cyfrowego ofertę za 50 zł już z tym 10 zł za router i to bez żadnych limitów. W sumie obliczyłem że opłaca mi się wynajem routera za te 10 zł bo przez 2 lata to 240 zł a za tyle routera nie kupię takiego, a poza tym po 2 latach to już będzie lepszy sprzęt więc po co mieć na własność.
    Nie umiem za bardzo ogarniać tego przełączania nadajników. Jaką antenę dokupić do tej co już posiadam? Ewentualnie na jaką to wymienić. Bo jedyne co w tej ofercie jest słabe to zasięg. I jak mogę określić z którego nadajnika korzystam?
  • REKLAMA
  • #4 15804083
    matek451
    Poziom 43  
    Wypisujesz bzdury nie mając zielonego pojęcia o ofertach CP i Plusa. Nie ma czegoś takiego jak bez limitu w CP czy Plusie, W regulaminie jest podany limit GB na 3g oraz LTE bez limitu ale jest zapis o FUP i możliwości lejka 16Kb/s jeśli operator uzna że korzystasz zbyt intensywnie z internetu. Obecnie pozwala na transfery około 200GB ale nie oznacza to ze nie ulegnie zmianie. Oferta z Plusa za 60 zł to 50GB ze sprzętem B315 za 3 zł lub E5186 za 199 zł. W ramach SmartDom można ja mieć z rabatem 50% czyli za 30 zł a sprzęt na własność. Jeśli to trzecia usługa w SmartDom to za 41 zł. Po dwóch latach B315 z Plusa czy E5186 można sprzedać za dobrą kasę więc po co płacić 240 zł CP i sprzęt oddać? Co ciekawe w ramach Happy Days w maju i czerwcu w ramach SmartDom była oferta w sklepie internetowym Plusa 100GB za 30 zł i E5186 za 3 zł, sam ją mam. Sam router wart 600 zł. Przy niej te twoje 50 zł za ponoć bez limitu w CP z B315 na użyczenie to lipa. A co do B315 to nie życzę źle ale w ciągu tych dwóch lat może ci paść ze dwa razy. Mój nie dożył roku i już wymieniony, router niezwykle awaryjny . E5186 pozbawiony tych problemów i to router z LTE-A, inny z LTE-A w Plusie to DWR-966 w tych samych cenach. W twoim CP za ich wynajem wołają 25 zł/m-c za E5186 lub aż 35 zł! za DWR-966. Trzeba nie mieć pojęcia aby płacić tyle za wynajem tych routerów 600 zł na dwa lata za E5186( tyle kosztuje na Allegro) lub 840 zł za DWR-966 a potem oddać. W Plusie obowiązują te same zasady SmartDom co w CP ale oferta ze sprzętem dużo lepsza. Skoro konsultanci CP zapewniali cię, że masz internet z LTE bez żadnego limitu to pewnie polecili ci AKc2uni i sprzedali ten złom za 49 zł. Nie poinformowali cię z jakich BTS-ów w pobliżu korzystasz? powinni to wiedzieć, to są przecież fachowcy a ciebie potraktowali wyjątkowo dając ofertę, której nie ma w regulaminach CP czyli bez limitu danych,prędkości i FUP. Oni nie mają zielonego pojęcia co sprzedają, z jakiej sieci LTE i 3G korzysta CP, nie wspominając o lokalizacji BTS-ów w twoim pobliżu , sprzęcie czy antenach. Obiecają wszystko byleby sprzedać ofertę. Dostałeś już informacje na temat BTS-a z którym się łączysz oraz informację jakie testy zrobić i jak zidentyfikować BTS( Global Cell ID.) Jaką antenę chcesz dokupować do AKc2uni? to szmelc i nic z nim nie zrobisz. Antenę kupuje się na wybrane pasmo, w LTE z Plusa to kierunkowa dualna na 1800MHz do LTE1800Aero2, które korzysta z MIMO lub na 800MHz do LTE800Sferii ( tutaj też z MIMO czyli kierunkowa dualna lub 2 anteny pod katem prostym). Podane parametry sygnału z LTEWatchH nie pokazują jakie to pasmo więc trudno wyrokować bez wymuszenia na LTE800 i LTE1800 w tym programie. Jesteś zadowolony z LTE w CP, które działa z prędkością darmowego Aero2 czyli 0,5Mb/s, w porywach do 1,5Mb/s jak nie rozłączy? Nie masz gwarancji, ze na antenie będzie lepiej. Trzeba było zrobić testy przed podpisaniem umowy a nie słuchać konsultantów z CP. Prędkości w Plusie/CP w wielu lokalizacjach to żenada a branie abonamentu to rosyjska ruletka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15804368
    ryba949
    Poziom 9  
    Masz rację bo w sumie się na tym nie znam ale ofertę kupiłem dla młodszego brata. Nie mam możliwości robienia testów i teraz nawet nie dam rady już zerwać umowy ;( Pozostaje mi tylko dokupienie jakiejś anteny żeby chociaż trochę poprawić sygnał ;( ale dzięki za pomoc ;)
  • #6 15804775
    matek451
    Poziom 43  
    Spokojnie, to tak na przyszłość gdybyś miał brać ponownie internet mobilny. Zawsze zrób testy bo operatorzy i ich konsultanci wcisną wszystko byle by sprzedać. W regulaminach nie gwarantują ani zasięgu ani prędkości. Co do anteny to do LTE1800Aero2 polecana do B315 antena http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-mimo-15dbi-do-huawei-b315-10m-i5260062988.html lub http://allegro.pl/antena-sorensen-lte-17dbi-8m-modem-e3372-b593-itp-i6322496507.html Ustawiasz po kolei na najbliższe BTs-y LTE1800aero2 i sprawdzasz sygnał i prędkości. Zacznij od długołęki poprzez Mirków a potem Wrocław w dół. Na tych kierunkach jest kilkanaście pozwoleń na LTe1800Aero2. Wybierzesz najlepszy BTS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15806326
    ryba949
    Poziom 9  
    Czy wybierając nadajnik muszę patrzeć z jakiej on jest sieci? Bo np. Mirków to play tak? Czy to jest obojętne i ważne żeby było 1800? I o co chodzi z tymi BTS? Na co zwracać uwagę czy znajdę gdzieś poradnik do tego programu jak co ustawiać i jak to sprawdzać?
  • REKLAMA
  • #8 15807901
    matek451
    Poziom 43  
    Jesli chodzi o BTS-y to Play korzysta z sieci własnej na LTE i 3g w taryfach internetowych. w głosowych korzysta z roamingu krajowego na 3G i może się łaczyć z BTS-ami UMTS900 Aero2 lub UMTS2100 Plusa jeśli korzysta z roamingu Plusa. w przypadku roamingu z T-Mobile Orange korzysta z BTS-ów NetWorks UMTS2100 i UMTS900 na pozwoleniach Orange i T-Mobile. Orange i T-Mobile korzystają ze wspólnych BTS-ów NetWorks na UMTS8900, UMTS2100 i LTE1800, Do tego kazdy z nich używa swoich LTE800 i LTE2600. Plus/CP korzysta na 3G z sieci UMTS900Aero2 i UMTS21000 Plusa. Do LTE uzywa LTE800Sferii i LTE1800Aero2. Posiada też własne pozwolenia na LTE1800, LTE2100( nie działają) oraz LTE2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Kiełczowa, korzystający z internetu mobilnego Cyfrowego Polsatu na routerze Huawei B315, zgłasza problemy z niską prędkością pobierania (0,5-1,5 Mb/s) oraz przerywaniem połączenia. W odpowiedziach doradzono mu, aby rozważył wymianę routera na model E5186 z Plusa, który jest bardziej niezawodny i dostępny na własność. Użytkownik pyta o możliwość dokupienia anteny do istniejącej anteny dookolnej oraz o kierunek jej ustawienia. Rekomendowane anteny to modele o wzmocnieniu 15 dBi i 17 dBi, które powinny być skierowane w stronę najbliższych stacji bazowych LTE1800. Użytkownik jest również informowany o konieczności przeprowadzania testów sygnału i prędkości, aby optymalizować połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA