Witam, posiadam od dłuższego czasu problem z internetem, nie przekracza 5 mb/s. Zakupiłem ostatnio taką antenę zewnętrzną: https://allegro.pl/oferta/antena-dual-do-routera-modemu-3g-gsm-4g-lte-10431850150 (Antena kierunkowa Signaflex DUAL T1 2x20 dBi) a router to Huawei-B315-8189. Miejscowość to Obozin a dokładniej 54.064218,18.524437. Pytanie czy antena dobrana została prawidłowo? Próbowałem ustawiać ją we wszystkie strony lecz myślę że to nie problem ustawienia gdyż nadajnik bts widzę z okna przy którym zamontowałem antenę. Chyba że jednak to wina ustawienia, prosiłbym jakieś protipy na ustawienie anteny jeśli takie istnieją. Jestem nowy za błędy przepraszam.
Czy na pewno jest to problem zasięgu skoro widzisz z okna BTS? Obstawiam raczej przeciążony BTS? Czy rano i wieczorem prędkości są takie same? Jaki operator?
Trzeba było zacząć od wizyty na forum i pytać a dopiero kupować, polecam lekturę tysięcy moich postów wtedy zobaczysz co kupiłeś. Oczywiście ten elektrosmieć się nie nadaje, nie podałeś operatora ale B315 też się nie nadaje do zadnego operatora , na maszcie Emitela Trzcińsk Orange i T-mobile maja agregację LTE2100+1800+800 a Plus LTE2600+1800+900 a Play na swoim maszcie na sektorze nr3 który obejmuje twoja miejscowość LTE2600+2100+1800+800. Nie podałeś operatora ale największe zasoby u ciebie ma Play, potem Plus a na koniec operatorzy NetWorks. Do wykorzystania ich potencjału potrzebny wspólczesny router z agregacja pasm LTE i skuteczna antena kierunkowa a nie zabytek z tłumikem Signaflex. Wybór sprzętu w zalezności od operatora i testów. W przypadku operatorw NW jest zapewne problem z faktem ze jesteś pomiedzy sektorem 4 a 1 z tej murowanej wiezy na wzgórzu w Trzcińsku. Podaj potrzebne dane czyli operatora, wykonaj jego testy na zewnatrz na samym B315, wymuszajac po kolei pasma LTE2100, LTE1800 i LTE800 jeśli to Orange/T-mobile.
Operator to Cyfrowy Polsat czyli plus. Z tego co się dowiedziałem z infolinii to wieża w Trzcińsku nadaje z tej sieci. Za dnia udało mi się uzyskać 30 mb co by mnie zdowalało ale po zejściu z drabiny spadło do 5 i już żadne ustawianie nic nie dało. Teraz w nocy skoczyło do 30, ale myślę że w dzień znowu spadnie do tych marnych 5 mb/s
Pytaj więcej na infolinii, widać ze nie przeczytałeś co napisałem albo ze nic nie rozumiesz, na B315 to możesz tylko zrobić testy pasm LTE2600 i LTE1800 bo tylko one są warte uwagi w Plusie, pracuja na 20MHz kazdy, agregacja tych 2 pasm potrafi dać niezłe prędkości. Testy nalezy zrobić z B315 za oknem, skorzystać z aplikacji https://drive.google.com/open?id=1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4 i za jej pomocą wymusić najpierw LTE2600, potem LTE1800, z kazdego pasma screen z apki i dodatkowo ze speedtestu na nim. Uzyskane dane posłuża do doboru routera oraz anteny zew. Stacja bazowa Plusa w Trzcińsku działa na 3 sektorach w agregacji LTE2600+1800+900, pasmo LTE900 jest zasięgowe, ma tylko 5MHz szerokości i z zasady jest zapchane, zapewne korzystasz z niego gdy masz te 5Mb/s. W Plusie korzysta się tylko z pasm pojemnościowych LTE, potrzebny router z 2 CC CA QAM256 do LTE2600+1800, przy poprawnych parametrach sygnału mozna na nich uzyskać https://www.speedtest.net/my-result/a/7954924278, to u mnie z podobnego BTS-a z mała ilością klientów na sektorze.
BTS Trzcińsk ma podobny potencjał, stacja posiada zmodernizowany dosył radiolinią 1112Mb/s z BTS-a węzłowego Skarszewy który działa na światłowodzie. Bez testów oraz zmiany sprzetu na ich podstawie nie licz na cuda. Tematów z Plusem takich jak twój jest tutaj wiele, rozwiązania sa proste ale wymagają wspólpracy ze mną.
✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu, która nie przekracza 5 Mb/s, mimo zainstalowania anteny kierunkowej Signaflex DUAL T1 2x20 dBi do routera Huawei B315 w miejscowości Obozin. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z przeciążenia stacji bazowej (BTS) operatora Cyfrowy Polsat, co powoduje lepsze prędkości w nocy. Wskazują również na konieczność przeprowadzenia testów pasm LTE2600 i LTE1800, aby ocenić możliwości routera i anteny. Użytkownik powinien wymusić odpowiednie pasma i skorzystać z aplikacji do testowania sygnału, aby uzyskać lepsze wyniki.