logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy

ToJestNick 07 Sie 2016 18:17 4251 26
REKLAMA
  • #1 15854710
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 555
    Witam.
    Temat o tym aucie już był, ale problem był inny a i temat zamarł więc tworzę nowy :)

Auto to Fiat CC 900 z roku 1997 na jednopunktowym wtrysku. Silnik był uszkodzony (wydmuchana UPG i wytarte pierścienie) więc zmieniłem go na drugą jednostkę. Na starym silniku auto chwilami po prostu gasło, ale można je było odpalić biegiem jeżeli jeszcze się toczył.

Na tym silniku z początku po chwili się dusił i nie dało się jechać. Zmieniłem pompę paliwa i mu przeszło.

Obecnie gdy się nagrzeje zaczyna robić ,,kangurki". Przy powolnym dodawaniu gazu jakoś jedzie, przy mocniejszym zamiast przyspieszenia otrzymujemy serię silnych szarpnięć, a chwilami aż po prostu zgaśnie.

Wymieniony wtrysk z przepustnicą, cewki, przewody, świece, filtr paliwa (ale było jeszcze gorzej więc założyłem stary), komputer, map sensor. Podpinałem też czytnik błędów- był tylko jeden po ściągniętym immo ale on podobno nie przeszkadza.

Wymieniłem dziś też czujnik położenia wału.

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może mu być?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15854814
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Jeśli masz możliwość do podpięcia pod komputer po rozgrzaniu sprawdź jak zachowuje się sonda lambda, czy pracuje w pętli zamkniętej ze sterownikiem silnika, jaki jest jej współczynnik, jak często zmienia się stan z ubogiej na bogatą i odwrotnie. Jeśli pod względem elektroniki będzie ok to zobacz jak wygląda ciśnienie paliwa na wtrysku (około 1 bara). Przewód (gumowy) od przepustnicy do MAP-u szczelny?
  • #3 15854888
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Przewód szczelny- sprawdzałem podmieniałem. Sonda pracuje w pętli zamkniętej jej wskazania się wahają, mierzyłem ją też multimetrem i wydaje się być OK. Słyszałem też wersję, że jeśli to wina sondy to po jej wypięciu auto powinno zacząć jeździć normalnie, tylko dużo palić. Wypięcie jej spowodowało powstanie błędu, ale żadnych zmian w pracy silnika nie zauważyłem.

Ciśnienia czym zmierzyć nie mam, ale jest na tyle duże, że palcem zatkanego przewodu nie utrzymam, a po zdjęciu go z podstawki wtrysku paliwo wytryskuje pod sporym ciśnieniem.

Przed chwilą wykręciłem z ciekawości świece by zobaczyć jak wyglądają.

Świece cylindra 1,2,3 wyglądają tak:

Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy

A świeca cylindra 4 tak:

Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy

Wychodzi więc na to, że na 4tym cylindrze bierze sporo oleju, ale kompresja jest w porządku na każdym po prawie 13...

Zresztą to raczej nie ma wpływu na jazdę.

Jakieś jeszcze pomysły? Ja już nie za bardzo wiem co robić, jestem po szkole mechanicznej i wymiękam.. A do mechanika nie chcę zaprowadzać bo u mnie sami partacze.

Co do błędów to komputera nie posiadam, zakupiłem sobie intefejs VAG KKL z przejściówką na 3 piny oraz pobrałem darmowy program IAW Scan2 i nim się posługuję.

Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #4 15855703
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1549
    Piszesz "wymieniłem filtr paliwa (ale było jeszcze gorzej więc założyłem stary)" Stary filtr nie może być lepszy od nowego, kup filtr dobrej jakości i załóż. Nie masz gdzieś załamanego niedrożnego wężyka od pompy paliwa do monowtrysku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15856010
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Skoro na starym filtrze jest lepiej, to czy na pewno założyłeś właściwą pompę paliwa (1 bar) i regulator ciśnienia paliwa jest sprawny?
  • #6 15856252
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Pompa paliwa pochodzi z jeżdzącego w 100% sprawnego Fiata Punto 1,1 SPI więc jest podobno identyczna.

Regulator ciśnienia paliwa raczej jest sprawny gdyż cały wtrysk wraz z podstawką był zmieniany.

Filtr paliwa który zakładałem wyglądał tak:

Fiat Cinquecento 900 1997 - Szarpanie po rozgrzaniu, wymienione części, brak poprawy

I kosztował 10zł. Po jego zamontowaniu auto odpaliło z trudem ale nie wchodziło na obroty. Po dodaniu gazu gasło. Na starym filtrze na postoju wchodzi na obroty bez problemu.

Dziś zainwestowałem znowu i kupiłem filtr dedykowany do tego samochodu Filtron PP za 28zlotych:

Zobaczymy czy coś to zmieni :) Za chwilę montuję.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Okej filterek wymieniony :) Widać zmianę bo auto szarpie dużo mniej, da się nim rozpędzić i jechać, da się nawet poszaleć ale chwilami jeszcze potrafi szarpnąć, wymieniać znowu regulator ciśnienia paliwa? On dosyć długo stał, prawie 3 miesiące nie jeżdżony, więc może po prostu nim pojeździć a samo mu przejdzie?
  • Pomocny post
    #7 15856496
    jerry1960
    Poziom 37  
    Jakie paliwo masz w zbiorniku , pewnie też stare . Wlej PB98 lub VERVE .
  • #8 15856603
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Paliwo świeże wlewane 2 tyg temu pół baku go jest, ze shella raczej dobre nigdy się nie zawiodłem.
  • #9 15858182
    ToJestNick
    Poziom 31  
    No ja już nie wiem gdzie szukać.
    Filtr paliwa- nowy.
    Regulator ciśnienia wraz z wtryskiem podmieniłem.
    Świece nowe, przewody nowe pryskałem wodą nie iskrzą.
    Cewki podmieniane...

Nadal po rozgrzaniu silnika przy przyspieszaniu najpierw czuć szarpnięcie całym autem, dopiero potem zaczyna ciągnąć. Na postoju wkręca się normalnie do odcięcia.

Jakieś pomysły? Dałem za to auto 450zł, może i grosze, ale trochę się przywiązałem, tyle że coraz częśściej mam ochotę zwyczajnie zepchnąć go ze skarpy do rzeki...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15860070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 15861658
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Bak jest około roczny z tego co wiem i w środku nie ma rdzy, jest jedynie troszkę piachu ale to raczej z benzyny.

Ogółem dziś dolałem paliwa, że jest 3/4 baku i auto przestało szarpać, jedzie zupełnie normalnie, udało się go nawet nieźle rozpędzić. Podejrzewam, że jak paliwa będzie mniej to usterka powróci. Mogłem coś skopać przy wymianie wkładu pompy paliwa? jest tam jakaś regulacja albo coś? Rozpiąłem opaskę, wyjąłem stary- włożyłem nowy, zapiąłem opaskę, podpiąłem wężyk i przewody zasilające, nic więcej nie ruszałem.

Pozdro
  • Pomocny post
    #12 15861685
    tzok
    Pewnie masz nieszczelność między smokiem, a pompą i jak jest mniej paliwa to ciągnie powietrze.
  • #13 15861706
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Smoka tam nie ma w ogóle. Pompa wchodzi w gumę, w której jest zaciśnięta opaską, potem to całe jest wciśnięte w obudowę plastikową, na to nachodzi plastikowe sitko dokręcone czterema śrubkami, to jest przymocowane do całego kosza pompy i umieszczone w baku. Co tu mogłem sknocić? Gdzie tu może być nieszczelność?

Tak OffTopem kolego tzok Ty jesteś autorem tego oprogramowania diagnostycznego IAW Scan2? Jeśli tak to szacun, naprawdę kawał dobrej roboty program działa znakomicie i jest też wychwalany na forum cento ;)
  • Pomocny post
    #14 15862820
    tzok
    To sitko z rurką/gumą w koszu to jest smok... ta pompa to jakaś w miarę markowa czy jakiś MaxGear albo inna chińszczyzna? Połączenie pompa - guma musi być szczelne.

Tak IAW-Scan2 to mój program.
  • Pomocny post
    #15 15862899
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    A przy wymianie wkładu pompy wyjąłeś cały kompletny kosz z baku i wtedy wymieniałeś wkład?.
  • #16 15863110
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Tak dokładnie, cały kosz wyjąłem i zabrałem go do domu i w domu go wymieniałem.

Tak wyglądał cały kosz:

A tak po rozmontowaniu (zaznaczenie czerwonym kółkiem ignorujcie, zdjęcie z internetu i tylko takie znalazłem).

Co mogłem zrobić źle? Zastanawiam się czy czasem mi cały kosz nie wszedł do baku pod skosem, ale to chyba nie ma większego znaczenia?

Wkład który założyłem to oryginał WALBRO wymontowany ze sprawnego jeżdżącego przeznaczonego na demontaż pojazdu. Dokładnie Fiat Punto 1.1 SPI 55km.

Połączenie pompa-guma nie może być nie szczelne bo wchodzi ona w nią na wcisk i jest jeszcze zaciśnięta opaską.

Pozdrawiam.
  • #17 15864271
    tzok
    Właściwe uszczelnienie to jest na dole, wchodzi w nie ta część zaznaczona na zdjęciu czerwonym owalem.
  • #18 15864605
    ToJestNick
    Poziom 31  
    U mnie na dole nic nie było, to zaznaczone czerwonym kółkiem zwyczajnie wisi w koszu pompy.
  • #19 15864671
    tzok
    Sitko czyste, nie zamulone? Przewód elastyczny cały i zaciśnięty obejmami?
  • #20 15864949
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Sitko myte w benzynie pędzlem bardzo dokładnie. Przewody elastyczne mają fabryczne opaski zaciskowe więc tu raczej wszystko jest ok.
  • #21 15869043
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Naprawione :D Przy montażu cały kosz pompy zwyczajnie się przechylił w baku i podczas jazdy gdy paliwo się przelewało otwór ssący pompy był nad lustrem cieczy i łapał powietrze :D Po dolaniu paliwa było go zwyczajnie więcej więc usterka mijała. Zostało to naprawione i wszystko jest okej.

Mam za to drugie pytanie a nie widzę sensu w zakładaniu drugiego tematu.

Auto bierze olej. Nie jakoś tragicznie dużo (ubytku na miarce na razie nie zauważyłem).. Po odpaleniu nie ma dymu nic. Jednakże gdy dodam gazu pojawia się delikatna siwa chmurka. Na odcięciu jest już dosyć intensywna. Uszkodzone będą uszczelniacze zaworowe czy pierścienie? Auto moc ma normalną, jest dosyć żwawe. Kompresja w normie.
  • Pomocny post
    #22 15869289
    jerry1960
    Poziom 37  
    Kompresja w normie czyli ile , zrób próbę olejową.
  • #23 15870645
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Wypisuję z wczorajszych pomiarów wynik :)

Cylinder 1: 13,2
    Cylinder 2: 13,3
    Cylinder 3: 13,2
    Cylinder 4: 13,5
  • Pomocny post
    #24 15893136
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3544
    Zrób taką próbę: zgaś dobrze nagrzany silnik (po dłuższej jeździe) na ok minutę, odpal, jak puści niebieską chmurkę, to uszczelniacze zaworowe, jak nie to raczej pierścienie
  • #25 15899119
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Auto nawet jak stoi 2 dni nie odpalane po odpaleniu dymka nie puszcza, ale czuć charakterystyczny zapach oleju. Tak samo po zgaszeniu. Zapach ten czuć przez kilka sekund potem śmierdzi tylko spalinami.

Po rozgrzaniu i prze gazowaniu puszcza dymka, ale naprawdę nie wiele. Mała mgiełka. Silnik został zalany olejem najtańszym z beczki w celu oczyszczenia z nagarów i był pałowany po rozgrzaniu na każdym biegu prawie do końca. Po ściągnięciu dekla zaworów w końcu czyściutko :D Jutro zlewam olej (ma przejechane 400km a jest czarny) i zalewam nowym. Tym razem oryginalny Elf Sporti 15w40, podobno dobry :)

Po takim pałowaniu auto zrobiło się dużo żwawsze, lepiej przyśpiesza.

Jak na razie po przejechaniu 400km poziom oleju opadł na miarce o około 3mm, tragedii nie ma. Szału też nie...

Więc pierścienie czy uszczelniacze?
  • #26 15900649
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Uszczelniacze to pierdólka można wymienić bez ściągania głowicy, jest pare sposobów by zawory nie wpadły, gorzej jak pierścienie do tego też czasem może dojść do roboty dól silnika z honowaniem gładzi cylindrów a skoro honowanie to i drugie tłoki nad wymiar nominału.
  • #27 15918093
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Zmienię uszczelniacze i zobaczymy :) Narazie tworzę nowy temat. Nie będę tu o tym pisał bo problem troszkę inny :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Cinquecento 900 z 1997 roku, który po rozgrzaniu silnika zaczyna szarpać i czasami gaśnie. Po wymianie silnika oraz wielu komponentów, takich jak pompa paliwa, wtrysk, cewki, przewody, świece i czujnik położenia wału, problem nie ustępuje. Użytkownik wymienił filtr paliwa, co przyniosło częściową poprawę, ale szarpanie nadal występuje. Po dodaniu paliwa do baku, objawy ustąpiły, co sugeruje problem z nieszczelnością lub zanieczyszczeniem w układzie paliwowym. Użytkownik planuje wymienić uszczelniacze zaworowe, ponieważ silnik bierze olej, co również jest przedmiotem dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA