logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMICA-PA5512B421 - Kod błędu 7 - zepsuty silnik, programator?

dondu 11 Sie 2016 10:01 2751 5
REKLAMA
  • #1 15861991
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Cześć.

Po powrocie z wakacji córka przekazuje wiadomość "Pralka zepsuta" :(

Kod błędu pokazywany diodami to nr 7 co oznacza:

Cytat:
    Uszkodzony silnik, uszkodzony programator, zablokowany silnik.

Gdy włączam jakiś program wydaje się, że programator zaczyna poprawnie sterować napełniając wodą i przechodząc do trybu prania, ale silnik nie rusza. Słuchać regularne pstrykanie przekaźników, a po czasie (z braku obrotów silnika) pokazuje błąd nr 7.

Rozebrałem i stwierdziłem, że silnik nie jest zablokowany - swobodnie się kręci, więc tę sugestię błędu z instrukcji należy odrzucić.

Kolejnym krokiem było więc zmierzenie rezystancji uzwojeń silnika, by wykluczyć jego awarię:

AMICA-PA5512B421 - Kod błędu 7 - zepsuty silnik, programator?

Ze wszelkim możliwych kombinacji pomiaru rezystancji otrzymuję jedynie pomiędzy pinami o numerach:
    1-4
    2-3
    5-6180Ω

Patrząc na silnik od strony ze zdjęcia nie widać żadnych uszkodzeń, czy śladów przegrzania uzwojeń.
    Czy to są prawidłowe wartości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15862227
    cezet
    Ocena: 1405
    dondu napisał:
    Czy to są prawidłowe wartości?

Wartości prawidłowe. Sprawdź wtyczkę do silnika i przewody, któryś będzie przerwany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15864001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 15877834
    dondu
    Ocena: 809
    Problemem okazały się zużyte szczotki, ale nie mogłem tego od razu stwierdzić z braku nasadki 5,5mm na klucz, by je odkręcić.
    Pralka działa, choć nieco głośno chodzi komutator silnika, a przycichnie zapewne dopiero gdy szczotki dopasują się do niego.
REKLAMA