logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę kierunkową wybrać do Huawei E5573 LTE w PLUSIE?

Kszym3k 29 Sie 2016 19:21 4017 8
REKLAMA
  • #1 15899303
    Kszym3k
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy wpis na forum elektrody.

Niedawno przyjechałem na urlop do mojej mamy która jakiś czas temu zawarła umowę na internet LTE w PLUSIE. Do tejże umowy dostała modem/router HUAWEI E5573. Niestety internet chodzi jak krew z nosa.

Download oraz Upload na poziomie 0.5 Mbps

Mama mieszka w Świebodzicach i jest tam bardzo słaby zasięg tego LTE.

Do najbliższego nadajnika Plusa (GSM900 UMTS2100) jest w lini prostej ponad 2 km, ale on chyba nie jest od internetu LTE??
    Najbliższe nadajniki Plusa na pasmo 1800 MHz oddalone są 8,7 km (Świdnica), oraz 8,3 km (Wałbrzych).

Postanowiłem więc kupić jakąś antenę kierunkową lecz szczerze się na tym nie znam. Proszę więc o pomoc w doborze odpowiedniej anteny.

W internecie znalazłem te dwie anteny (mam za mało punktów aby dodać linki)
    Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO ze strony cybertech
    Antena-LTE-H4G,-2x15dBi-MIMO- ze strony all-ant
    przy czym do tej drugiej potrzebowałbym jakiegoś konektora na TS9.

Bardzo zależy mi na czasie ponieważ za ok 2 tygodnie wracam do pracy, a nie chcę by mama płaciła za coś co praktycznie nie działa.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15899354
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    Klasyczny przykład, salon Plusa i kobiecie sprzedali ofertę z E5573 do domu. Po prostu masakra, w Plusie jest 14 dni na zwrot i rezygnację z oferty i jesli tyle nie minęło propomuję tak zrobić. E5573 to mobilny routerek MiFi nie polecany do zastosowań stacjonarnych. a wart ze 130 zł. w Plusie to bierze się DWR-966 lub E5186, routery warte 600-800 zł. w Świebodzicach Plus ma trzy pozwolenia na BTS-y LTE1800Aero2. Nie wiadomo czy i który działa. Mogą być przeciążone. po pierwsze to trzeba zrobić testy w ich pobliżu czyli Strzegomska 40,Wałbrzyska 38 i Pl. Dworcowy. Na tym E5573, parametry sygnału i prędkości można sprawdzić na telefonie z Androidem połączonym z E5573 . Na telefonie zainstalowany Stats for Huawei LTE Routers. W domu na komputerze do sprawdzania sygnału Cell ID BTS-a i wymuszania pasm LTE na E5573 instalujesz https://dl.dropboxusercontent.com/u/1978345/E5186/E5186%20Toolbox_latest.rar w tym programie logujesz się na e5573 prze 192.168.8.1 i sprawdzasz parametry sygnału i Cell Id czyli zobaczysz z którym BTS-em się łaczysz. Po testach wesz , który BTS działa , jakie zapewnia prędkości. Po zakupie anteny Cybertech 15dBi http://www.cybertech.com.pl/p125,antena-dualna-lte-4g-15dbi-do-huawei-e5577-e5372-e398.html , kabel maks. 10m ustawiasz go na niego. Takie wynalazki jak all-ant sobie daruj.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15900372
    Kszym3k
    Poziom 8  
    Dzięki za szybką odpowiedź, może uda się jeszcze ten modem zwrócić/zamienić. A co do tej anteny z cybertecha to jeśli dobrze rozumiem posiada ona wyjście FME czyli nieważne jaki router wezmę muszę dokupić konektor (powyższe routery są na SMA).
    W sumie całkiem praktyczne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #4 15900383
    matek451
    Poziom 43  
    Anteny w Cybertechu kupuje się od razu w komplecie z konektorem pod modem, taki dostałeś link, E5573 ma złącza TS9 takie jak E5577. Jeśli byłby to router DWR-966 czy E5186 to kable od razu mają złącza SMA do routera i kupuje się http://www.cybertech.com.pl/p134,antena-dualn...i-mimo-do-d-link-dwr-956-dwr-921-dwr-923.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15900458
    Kszym3k
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki, ale jeszcze nie pojmuje tego programu. Po zalogowaniu się odczytałem Cell-ID HEX/DEC 81BD06 / 8502534 na Network Band: Automatic. Jeśli dam Network mode: only LTE, a Network Band na 1800 MHz to Cell-ID mam 81BE03 / 8502787
    Nie wiem tylko jak sprawdzić do którego BTS-a jestem podpięty. Wchodzę na BTsearch i klikam na szczegóły BTS-ów ale jakoś nic nie mogę dopasować
    Jaką antenę kierunkową wybrać do Huawei E5573 LTE w PLUSIE? Jaką antenę kierunkową wybrać do Huawei E5573 LTE w PLUSIE?
  • #6 15900489
    matek451
    Poziom 43  
    Na Automatic łączysz się z BTS-em LTE800sferii w Świdnicy, ID33213 Pogodna 1. Parametry sygnału słabe więc i prędkości pewnie też. Poza tym sferia ma tylko 5MHz pasma w MIMO i DL do 37,5Mb/s. w praktyce BTS-y przeciążone i działa wolno. Na LTE1800Aero2 ma 20MHz pasma w MIMO i DL do 150Mb/s i powinno być szybciej . Pod warunkiem dobrego sygnału i nieobciążonego BTS-a. Na LTE1800 połączenie z BTS LTE1800Aero2 ID 33214 w Świebodzicach, Wałbrzyska 38. może być tak, ze tylko ten BTS LTE1800Aero2 działa i wtedy może być obciążony a prędkości słabe. To w wielu miejscach norma dla LTE z Plusa/CP. Zrób testy na LTE800 i LTE1800 na zewnątrz od strony Świebodzic. Czeka cię też wycieczka pod BTS-y Strzegomska 40 , Pl. Dworcowy i ten na wałbrzyską. Trzeba sprawdzić czy te dwa pierwsze działają i jakie są prędkości pod tym z Wałbrzyskiej. To da ostateczny obraz jak wygląda LTE z Plusa w Świebodzicach. Może być kiepsko. To pseudo lider LTE, czym kierowała się mama przy wyborze Plusa? Plus od dawna nie modernizuje sieci a sprzedaje mnóstwo ofert. Reklamy w Tv to kiepski doradca. Po prostu wybrała złego operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15900798
    Kszym3k
    Poziom 8  
    Akurat do dziś można zrezygnować z oferty i zwrócić ten mini modem, co też uczynimy. Zastanawiałem się czy wziąć któryś z tych modemów (DWR-966 lub E5186) w Plusie za dopłatą 199pln w taryfie za 59.99pln czy lepiej poszukać u innego operatora. Sęk w tym że już wcześniej był Play i T-Mobile i też nie działało to najlepiej. Opcja na kablu też odpada ponieważ kable na naszej posesji zostały w brutalny sposób potraktowane szpadlem :)

Czy dokupując antenę na pasmo 1800MHz będzie możliwe odbieranie sygnału z BTS-a LTE800 ?
    Proszę cię o radę ponieważ mieszkam za granicą i nie znam się na ofertach w PL, a bardzo chciałbym pomóc mamie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15901418
    matek451
    Poziom 43  
    Wcześniejsze testy z T-mobile czy Play są bez znaczenia jesli były robione w niewłaściwy sposób. Oddaj tą ofertę z Plusa i zrób ponownie testy LTE wszystkich operatorów u mamy i na zewnątrz oraz w Świebodzicach. Możesz użyć telefonu z LTE i aplikacją Network Cell Info, do tego karty pre-paid operatorów. Mozesz zrobić dla Orange i Play bo Plus to już mniej więcej znasz. z kolei t-Mobile nie wpuszcza kart pre-paid do LTE. Zresztą nie polecam tego operatora, oferta gorsza niż Orange a zasięg taki sam. W Świebodzicach są 3 pozwolenia na LTE1800NetWorks, z których korzysta Orange i T-Mobie. Play z kolei ma 3 BTS-y , z których dwa mają pozwolenia na LTE1800, LTE2100 , LTE800 i LTE2600 a jeden bez LTE2600. Play najszybciej zmodernizował sieć. W Świebodzicach ma już LTE-A. W Play można mieć internet LTE praktycznie za darmo ( 0-9 zł/ m-c ) i to na kartę. tylko trzeba mieć swój modem/ router z LTE. w Plusie tak jak piisałem tylko DWR-966, potem E5186. Nawet za 199 zł warto. to sprzęt z LTE-A, Gigabit LAN, WiFi w AC. Reszta nie warta uwagi, tym bardziej IDU-ODU, tego unikać jak ognia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15943205
    Kszym3k
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki, problem rozwiązany.
    Umowa z plusem została rozwiązana, a mama wzięła internet radiowy z Limonki (dawny RadioNet). Na początku byłem sceptycznie nastawiony do internetu radiowego (co to w ogóle jest?) ale dowiedziałem się iż ich nadajnik znajduje się niecałe 100m od naszego domu (na dachu u sąsiada), a antenę dostarczają oni. Modem/Router to koszt 100pln abonament 50pln miesięcznie. Internet hula w całym domu aż miło. W tej sytuacji to chyba najlepsze wyjście.
    Zdziwiła mnie tylko prędkość dwn 20mbs chociaż na umowie jest tylko 10mbs :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukiwał pomocy w wyborze anteny kierunkowej do modemu HUAWEI E5573, używanego w sieci LTE Plus w Świebodzicach, gdzie zasięg był bardzo słaby (prędkości 0.5 Mbps). Forumowicze zasugerowali, aby rozważyć zwrot modemu, ponieważ E5573 nie jest zalecany do zastosowań stacjonarnych. Zamiast tego polecili modele DWR-966 lub E5186, które są bardziej odpowiednie. Użytkownik dowiedział się również, że anteny w Cybertechu są dostępne z odpowiednimi konektorami, a także uzyskał porady dotyczące testowania sygnału i lokalizacji BTS-ów. Ostatecznie, po rozwiązaniu umowy z Plusem, użytkownik zdecydował się na internet radiowy z Limonki, co okazało się korzystniejsze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA