logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slaba siec, zla konfiguracja lub sprzet albo.. wszystko?

pawel_przybyla 12 Wrz 2016 00:26 1017 5
  • #1 15926050
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    Prosilbym o ocene obecnej sieci oraz ew rade odnosnie zakupu lepszego sprzetu. Sytuacja wraz z legenda na rysunkach ponizej.
    Dom o powierzchni ok 55m na kazdym poziomie, potrzebne jest objecie parteru oraz pietra.

Sprzet (w cudzyslowie..)
    WR841N
    DWR-116

Na parterze calość podpieta nastepujaco:
    WR841N sluzacy jako router, zmostkowany z DWR116 oraz LAN-owo kablami podpiety z TV i rejestratorem monitoringu BCS
    wspomniany DWR-116 z wpietym modemem E3131 z Play sluzy jako AP i stoi tuz obok.
    Poza tym na pietrze jeden repeater WA854RE oznaczony na rysunku jako R

Wyjsciowo cala siec opierala sie na DWR-116 obecnym (uprzednio) na 1 pietrze w poblizu laptopa [3] wraz z rejestratorem BCS niestety telewizor na dole nie widzial wifi i nic sie nie dalo zrobic, z kolei po zniesieniu calego sprzetu na dol, na parter i podlaczeniu lanem to TV dziala znakomicie, niestety jedna z dwoch kamer wifi - dokladnie kamera nr 1 (front domu pomiedzy parterem a pietrem) niemalze padla, repeater niewiele pomaga, rejestrator zapisuje sygnal z lagami. Dolaczenie przez fachowca routera wr841n z ,degradacja' dwr116 do AP z playem w zebach niewiele zmienilo.. :|

kamery sa sprawne, tzn dostep do nich z telefonu przez apk gDMSS jest jak najbardziej choc kamera frontowa dziala napewno wolniej.. niestety sam podglad to za malo, rejestrator zbiera plynnie obraz z kamery ogrodowej a frontalnej prawie nie widzi..

wg WiFi analyzera na parterze w salonie / pare metrow od routera i AP / ok -40-50 dBm, na pietrze przy laptopie -67dBm a w pokoju tym ,,nad" kamera i w odleglosci ok 60cm od kamery -50dbm z tym ze kamera znajduje sie na progu balkonu ma wiec konkretna sciane za plecami przez co wynik moze byc gorszy. Ta kamera jest ,podpieta' pod repeater -- przynajmniej taka mam nadzieje (w inf wifi w polu ,brama' powinien byc IP routera czy repeatera? - pytanie idioty ale moze calosc sie o to rozchodzi?)

Prosze o ocene tego stworzonego potworka, czy kupic jeszccze jeden repeater i umiescic go na parterze aby zmniejszyc dystans miedzy routerem a docelowym repeaterem na pietrze (brak gniazdka na klatce schodowej, tamowe jest dopiero na pietrze przy schodach) ... czy inne rozwiazanie -- podstawowa rzecz aby kamera frontowa miala transfer na rejestrator bez kilkusekundowych lagow. Szukalem informacji ale na sieciach sie nie znam, wybor potencjalnych anten na podmiane to makabra na Allegro kazda oferowana niemalze o parametrach globalnych, w praktyce zapewne slabsze niz te 5db w ktore wyposazony jest router wyjsciowo przez producenta.

montowanie powerline raczej odpada - jest pare(nascie) faz a sama skrzynka elektryczna wyglada jak pulpit f16..

Zastanawialem sie nad zakupem np TPLINK MR200 -- posiada slot na sim, dzieki czemu moglbym zlikwidowac dwr116,wr841n oraz sam modem E3131 /wszystko sprzedac../ i miec nadzieje, ze bedzie unlimited LTE w nowej umowie -- a zasieg LTE podobno pelny (Katowice, mnostwo BTS w okolicy)

tylko czy w ogole router rozwiaze problem? chodzi mi o pokrycie aby kamera dzialala. Chyba, ze konfiguracja routera do d.. i sie tnie ,,po drodze" - czy istnieje taka mozliwosc?

Bede przewdzieczny za pomoc, temat mnie przerasta :((
    Załączniki:
    • Slaba siec, zla konfiguracja lub sprzet albo.. wszystko? qq.jpg (77.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15926328
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5723
    Gratulacje za wybór "fachowca". Można to zrobić normalnie na tym co masz. Czyli wraca DWR-116 na górę jak był na początku, do niego BCS. Oczywiście w trybie router do obsługi modemu 3G/LTE. Na dół do TV ten WR-841 ustawiony jako AP. http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-li...y/?PHPSESSID=148df36d44c2f305b121d25f529cf852 Obydwa spięte kablem LAN-LAN. Kabel puszczasz przewodem wentylacyjnym. Ewentualnie zamiast kabla dwa transmitery PLC po sieci elektrycznej. Kamery po WiFi z DWR-116 na piętrze, TV po LAN do WR-841. Na każdym poziomie do WiFi jeden AP, DWR-116 na górze, WR-841 na parterze. Koszt zakupu kabla LAN za kilkanaście zł lub 2x transmitery PLC za 100 zł. Repeater na Allegro, ten tryb to bida. Do kupienia modem E3372 aby korzystać z LTE zamiast 3G na E3131. Koszt 100-150 zł. Jaka lokalizacja i operator mobilny. MR200 nie rozwiąże problemów z zasięgiem WiFi, pracuje ze standardową mocą 100mW. Uwaga! Nie wpuszczaj nigdy więcej tego "fachowca" do domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15927485
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    Niestety nie mam mozliwosci podpiecia lanem routera i AP -- pozostaja wiec PLC dla kazdego z nich osobna.. Modem oczywiscie rowniez kupie jezeli ten uklad DWR116 z modemem jest podobnie wydajny/porownywalny do najtanszego routera LTE sim (nie ma strat itd). Pieniadze nie graja roli, wydalem na monitoring na tyle duzo, ze zalezy mi aby dzialal.

Jezeli chodzi o PLC to ktora pare wybrac:
    D-Link DHP-309AV 500Mbps (145zl)
    TP-LINK TL-PA411 500Mbps (167zl)
    czy TL-PA4010 (179zl)

PS: Dostawca - Play mobilny, miasto: Katowice ul. Niska
  • Pomocny post
    #4 15927519
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    pawel_przybyla napisał:
    Jezeli chodzi o PLC to ktora pare wybrac:

Z tych co zaproponowałeś - na moje - żadne.
    Szukaj sprzętu firmy Devolo albo FritzBox, a cenę pomnóż x2 (z cen tu zaproponowanych).

pawel_przybyla napisał:
    miec nadzieje, ze bedzie unlimited LTE w nowej umowie

W każdej umowie na LTE są limity - a jeśli użyto określenia nielimitowany dostęp do sieci LTE - to proszę się zastanowić co oznacza słowo "dostęp" a co znaczy słowo korzystać z sieci LTE - to takie niewinne oszustwo operatorów.
    Nielimitowany dostęp do sieci LTE z prędkością OD 64 kb do 5 Mb (zależne to jest od wybranego pakietu tego internetu).
  • Pomocny post
    #5 15927944
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5723
    Nie masz kanału wentylacyjnego między piętrami aby poprowadzić kabel? A co do transmiterów PLC to przy takiej odległości powinieneś uzyskać prędkość około 30-40Mb/s pomiędzy piętrami co powinno ci spokojnie wystarczyć. Sam używam D-Link DHP-309, teoretycznie 500Mb/s ale w przypadku transmiterów to ściema bo i tak te tańsze mają porty LAN 100Mb/s zamiast Gigabitowych . u mnie na słabej instalacji sprzed 40 lat i poprzez licznik uzyskuję 40Mb/s, kable około 20m. Kupiłem ten zestaw za 99 zł w salonie firmowym Plusa http://www.plus.pl/adaptery . Korzystam też w innej lokalizacji z Devolo AV200 i działają podobnie. Do twoich potrzeb powinny wystarczyć. Teraz co do Play to opcja budżetowa czyli wymiana modemu na E3372 i korzystanie z zestawu z DWR-116. lub wymiana na router z LTE-A. Ogólnie musisz wiedzieć, ze na LTE Play można mieć LTE bez limitu na kartę praktycznie za darmo ( 0-5 zł/m-c) więc się nie opłaca brać abonamentu. To oferta glosowa RBM na kartę 5 w której działa usługa Darmowy Internet LTE. Koszyt 0 z na 30dni, trzeba ją włączać co 30 dni. są sposoby aby na karcie RBM na kartę 5 mieć RWK i wtedy doładowywać ją za 5 zł/m- i włączać DIL oraz pakiet 600MB aby LTE działało z pełną prędkością. Szczegóły na PW. W usłudze DIL masz gwarantowane 100GB z pełną , dostępną prędkością LTE . potem możliwy lejek 2Mb/s. Ale Play pozwala przy rozsądnym używaniu na transfery po 200GB bez lejka. Jeśli teraz masz mało limitu to możesz sobie skorzystać z dodatkowej karty Play Internet na Kartę. w salonach maja takie zasięgowe za 0 zł lub kup taką za 9 zł. po jej rejestracji dostaniesz bonus 100GB, działąjący na 3G i LTE Play. Można wykorzystać 10 bonusów na jednego klienta do końca stycznia 2017. Jeśli zdecydujesz się przejść na kartę i zakup własnego routera z LTE-A to szukaj E5186 lub droższego DWR-966. gdybyś brał jednak abonament w Play to bierzesz od nich tylko LTE5186 albo mobilny Netgear AC810s. W ofercie bez limitu na abonament jest sztywny limit 100GB po którym przytną cię do 1Mb/s czyli działa to gorzej od DIL na RBM na kartę 5. w swojej okolicy w odległości około1 km masz kilka BTsów LTE1800 i LTE2100 Play. potrzebne będą testy ich działania. Możesz też się liczyć z zakupem anteny Dual LTE1800Mhz. Pozwala ona poprawić parametry sygnału LTe oraz wymusić połączenie z BTs-em, który zapewni najlepsze prędkości o ile są na różnych kierunkach. LTE w Play działa, różnie w zależności od lokalizacji. U mnie działa OK. jakie masz prędkości na E3131?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 15929091
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    A wiec po kolei:
    - aktualnie mam abonament (w LTE jest lejek powyzej 100GB)
    - nie mam zadnej kratki wentylacyjnej w poblizu, salon jest duzy i otwarty na reszte parteru przebijanie sie kablem odpada.
    Sprawdzilem raz jeszcze te nieszczesne ustawienia na routerze i zmienilem Channel na najlepszy wg WiFi Analyzer, wlaczylem bgn mixed /wczesniej bylo bg/ i ustawilem 20Mhz. Efekt zdumiewajacy - caly monitoring dziala, rejestrator BCS nagral pelny zapis z obu kamer - plynny, lagi polsekundowe i dosc rzadko. Dziala =.=

Nie zmienia to faktu, ze bardzo zainteresowany mnie powyzsze odpowiedzi i wiem teraz co powinienem zrobic aby postawic cala siec na nowo, zmodyfikowac sprzet a przede wszystkim inaczej go rozstawic. Odnosnie LTE to hmm.. w sumie to co mam w abonamencie moglbym zostawic jako siec na pietrze, a wspomniana karte RBM trzymac w routerze na dole (nowym routerze) i miec dobry transfer do TV czy zestawu audio. Musze to wszystko przemyslec niemniej jestem wdzieczny (i to bardzo!) za pomoc. W razie watpliwosci napewno jeszcze cos dopisze do tego postu :)
REKLAMA