logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do Diody LED jaki będzie właściwy

f1111 09 Paź 2016 23:09 654 6
REKLAMA
  • #1 15984709
    f1111
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z tą "żarówką":

https://www.aliexpress.com/item-img/2015-New-...ving-Lamp-Bulbs-6000K-White/32325778608.html#

Mianowicie po jakimś czasie jedna z lamp gaśnie po czym po kilku-kilkunastu sekundach zapala sie ponownie. Czasem jest tez problem z ponownym zapaleniem gdy sam je zgasze i szybko próbuję właczyc spowrotem. Problem występuje tylko w jednej lampie, gdy na próbę zamieniłem sterowniki, problem przeniósł sie do drugiej lampy, czyli winny jest sterownik...

Parametry na wyjsciu z niego:
    Auto zgaszone:
    11,24V 1,94A

Auto odpalone:
    13,40V 1,92A

Moje pytanie: czy mogę go wywalić i zastąpić stabilizatorem 12V 3A?

https://elkom-serwis.com.pl/stabilizatory/1162--stabilizator-lm78t12-12v-3a.html

Czy może jakies inne wyjscie?
    Jestem poczatkujący w elektronice.

Z góry dzieki i pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15984728
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    f1111 napisał:

Nie.
    Potrzebujesz źródła prądowego. Wpisz sobie w google "driver led", potrzebujesz takiego na 2A.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15984755
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    f1111 napisał:

Zastosowanie stabilizatora 12V w instalacji samochodowej 12V w ogóle mija się z sensem gdyż nie będzie niczego stabilizował. Do stabilizacji potrzebuje minimum 3V większego napięcia wejściowego. Poza tym wedle opisu tych LED, układ sterownika znajduje się już wewnątrz natomiast po objawach można przypuszczać, że uległy awarii.

Kolego @szymon122 to zgodnie z opisem są kompletne układy wraz z układem drivera dlatego nie wprowadzaj w błąd.
  • REKLAMA
  • #4 15984778
    f1111
    Poziom 10  
    zmyslonyy napisał:
    Poza tym wedle opisu tych LED, układ sterownika znajduje się już wewnątrz natomiast po objawach można przypuszczać, że uległy awarii.

Sugerujesz, ze to nie wina sterownika ale samego LEDa?
  • #5 15984789
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    f1111 napisał:
    Sugerujesz, ze to nie wina sterownika ale samego LEDa?

Wedle opisu to ma w sobie już jakiś sterownik i zapewne to z nim jest jakiś problem. Może uszkodzony...a może od temperatury uwidoczniły się zimne luty lub jakieś inne problemy. Trzeba albo wymienić u sprzedawcy albo otworzyć i zobaczyć.
  • REKLAMA
  • #6 15984815
    f1111
    Poziom 10  
    Ale ten sterownik "w sobie" - masz na myśli w samej "żarówce" czy chodzi o tą "puszeczkę". Dopytuje bo mam zamiar wlasnie rozmawiać z Chińczykiem ws dosłania uszkodzonego elementu... "Puszkę" (czy dobrze kombinuje ze to jest sterownik?) zmieniałem miedzy lampami i problem przenosił sie razem z nim, dlatego mysle ze tu jest problem a nie w "zarowce".
    Nie cytuję, ale piszę teraz z tel. i nie widzę takiej opcji...
  • Pomocny post
    #7 15984829
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Wedle nawet i Twojego doświadczenia z podmianą tych kostek wszystko na to wskazuje, że rzeczywiście sam sterownik znajduje się w tym plastikowym pudełeczku zewnętrznym. Ostatecznie ta "żarówka" to jest w istocie dioda(y) power LED która wymaga(ją) takiego sterownika bo nie podłącza się ich bezpośrednio pod 12V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z diodą LED, która gaśnie i ponownie się zapala, co sugeruje awarię sterownika. Po zamianie sterowników problem przeniósł się do drugiej lampy, co potwierdza, że to sterownik jest źródłem problemu. Użytkownik rozważa zastąpienie uszkodzonego sterownika stabilizatorem 12V 3A, jednak odpowiedzi wskazują, że stabilizator nie jest odpowiednim rozwiązaniem, ponieważ wymaga wyższego napięcia wejściowego do stabilizacji. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzeniu samego sterownika, który znajduje się w zewnętrznej obudowie, a nie w samej diodzie LED. Zaleca się wymianę sterownika lub kontakt z producentem w celu uzyskania wsparcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA