Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna z nastawą temperatury

YAD31 25 Oct 2016 20:48 9591 4
    YAD31
    Level 12  
    Witam

Jestem zainteresowany zakupem płyty indukcyjnej z serii Samsung Chef Collection lub innej z funkcją nastawy TEMPERATURY!

Link
    Na powyższej stronie napisane jest:

"Tylko wtedy, gdy zagotujemy cukier i wodę w temperaturze 118° C uzyskamy syrop o idealnych proporcjach, doskonały do przygotowania pysznego kremu. Rybę w panierce trzeba natomiast smażyć w temperaturze 200° C inaczej będzie zbyt sucha lub przesiąknięta tłuszczem. Jak przekonują najlepsi kucharze na świecie z Club des Chefs, to właśnie idealna temperatura gotowania jest kluczem do uzyskania potraw o zachwycającym smaku i wyglądzie. Dlatego razem z Samsung zaprojektowali nową płytę indukcyjną z linii Chef Collection"

Proszę wytłumaczyć mi w jaki sposób na tej płycie ustawia się owe 118° lub 200° skoro wyświetlacze są dwucyfrowe oraz w jaki sposób płyta kontroluje temperaturę cieczy w wysokim garnku?

Czy można na płycie ustawić dowolną wartość temperatury np 115° lub 88°?
    Zaznaczam że NIE rozmawiamy tutaj o nastawach MOCY ponieważ takowe posiadają najtańsze płyty.

Jaka inna firma oferuje taką funkcję - będę wdzięczny
    Wiem że Gorenje ma taką możliwość przy zastosowaniu zewnętrznych czujników, ale są też tanie płyty jedno lub dwu palnikowe za ok 200zł np. ostatnio w sklepie ALDI firmy QUIGG lub Hyundai IND233 lecz wolę sprawdzoną markę.
    Ja potrzebuję pełnowymiarową płytę najlepiej z czujnikami temperatury w sobie.

Pozdrawiam
    Barthezz1976
    Level 18  
    Ustawiasz jak w większości tylko moc. Co do zewnętrznych czujników to sobie tego nie wyobrażam, bo patelnia, olej i potrawa będą miały zupełnie inne temperatury (~5-8'C) oraz np. różne oleje będą miały tak samo różną temperaturę ze względu na różne właściwości.

To jest tak jak z łączonym polem, gdzie tak naprawdę są to 2 osobne palniki jak po drugiej stronie płyty, tylko grafika na szkle jest inna (połączone pola) oraz masz dodatkowy przycisk, który steruje równocześnie mocą 2 łączonych palników. Owszem są płyty, które mają kilkadziesiąt okrągłych lub prostokątnych palników, ale to jest koszt około 7-20k pln (przykład: SIEMENS EH801KU11E)
    ak44
    Level 27  
    Naprawiałem dawno temu pojedyńczą płytę. Miała ona czujnik temperatury, który mierzył temperaturę dna garnka. Można było ustawić temperaturę od chyba 50 do 250 stopni.
    YAD31
    Level 12  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Zdążyłem się trochę zorientować w temacie i tak naprawdę to znalazłem tylko dwie płyty w rozsądnej cenie które w mniejszy lub większy sposób mogły by spełnić moje oczekiwania.
    Pierwsza to gorenje iq634usc wraz z zewnętrznymi czujnikami iqcook Link - fajna sprawa, napewno dokładny pomiar temperatury natomiast tylko kilka na sztywno przypisanych nastaw.
    Druga to siemens EH675ME31E Link mamy tutaj już możliwość wpisania żądanej temperatury, niestety w tym przypadku czujniki temperatury umieszczone na sztywno z boku naczynia w dodatku tylko na dwóch polach nie koniecznie odzwierciedlą faktyczny stan potraw. Poza tym płyta sporo droższa od poprzedniej oraz trudno dostępna.
    ak44 masz rację jest wiele niedrogich pojedynczych lub podwójnych płyt z pełną regulacją temperatury lecz ja jeszcze nie spotkałem pełnowymiarowej z takimi możliwościami. Poza tym z reguły nie jest to markowy sprzęt.
    Powoli przekonuję się do płyty gorenje z systemem iqcook, chyba że ktoś mnie jeszcze wyprowadzi z błędu.
    Barthezz1976
    Level 18  
    YAD31 wrote:
    Dzięki za zainteresowanie.
    Zdążyłem się trochę zorientować w temacie i tak naprawdę to znalazłem tylko dwie płyty w rozsądnej cenie które w mniejszy lub większy sposób mogły by spełnić moje oczekiwania.

Ten Siemens to rzeczywiście rodzynek, dziwiłem się co to są za metalowe elementy u góry :)
    Gorenje posiada zewnętrzny czujnik, który komunikuje się chyba przez bluetooth.
    Będziesz musiał kupić specjalne garnki do tego. Niby fajny bajer, ale w sumie wystarczy jak przez pierwsze tygodnie będziesz stał przy indukcji to rozpoznasz jej moc. Tutaj masz objaśnione wszystko:
    https://www.youtube.com/watch?v=FMZUTdlB9RQ