logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór monitoringu dla hali: 1 kamera zewnętrzna, 2 wewnętrzne, budżet 2000 zł netto

allin0n3 02 Lis 2016 18:07 1125 9
  • #1 16035306
    allin0n3
    Poziom 8  
    Witam. Chciałbym poprosić osoby w temacie o pomoc w doborze monitoringu dla hali.

Jestem zainteresowany jedną kamerą zewnętrzną (skierowaną na wejście) oraz dwiema kamerami wewnętrznymi. Potrzebuję, aby kamery miały podczerwień do ~30m. Jeżeli chodzi o szerokość sceny, chciałbym umieścić kamery mniej więcej w rogach, więc ~90 stopni. Jakość HD/FullHD jeżeli da się zmieścić w cenie. Nagrywanie głosu nie jest wymagane. W nocy hala nie jest oświetlona.

Potrzebuję również nagrywarkę i dysk. Archiwizacja nagrań do tygodnia spokojnie wystarczy + funkcja nadpisywania. Chcę mieć możliwość podglądu online na telefonie/komputerze z każdego miejsca.

Budżet: do około ~2000 netto zł za sprzęt. Jeżeli będzie się opłacać dołożyć kilkaset złotych, mogę to zrobić, jednakże chciałbym najpierw otrzymać jakieś propozycje do w/w kwoty. Wiem, że nie jest to dużo, ale mam nadzieję, że osoby z forum pomogą złożyć coś, co za tę cenę będzie możliwie działać.

Co do zarysu "terenu", powiem tak: prostokątna hala o rozmiarach 18mx12m, wysokość kamery to około 3m nad ziemią.

Była u mnie już jedna firma, oto proponowany sprzęt:
    Rejestrator RAV-413E-K
    3x kamera AHDST-2035ARKWV2

Czy ten sprzęt byłby dobrą propozycją?

Nie wiem dokładnie czym się różnią kamery "IP" od tych normalnych. Dostęp do internetu mam, internet LTE. Firma mówiła, że nie będzie problemu z adresem IP w tej nagrywarce, tyle mi powiedziano.

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • #2 16035461
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    allin0n3 napisał:
    kamera AHDST-2035ARKWV2

Jakość znaleźć ciężko...
    Policz sobie:
    kamera CVI 2MPx 2,8-12mm - 3x300zł.
    rejestrator trybrydowy - 550zł.
    Dysk 300zł.
    Zasilacze, wtyki it. - 200zł.

Kamera TurboHD Hikvision 2MPx 2,8-12 - 550zł.
    Rejestrator - 750zł
    Dysk i materiały - j/w.
    Ceny NETTO!

Rejestratory - zdalny podgląd na telefonie, tablecie itp.
    allin0n3 napisał:
    czym się różnią kamery "IP" od tych normalnych

IP to kamera sieciowa, AHD/CVI/TVI to kamery analogowe, kolejna kwestia to cena.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16035647
    allin0n3
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź.

W moim wypadku powinienem kierować się ku kamerom IP czy te zwykłe też będą w porządku?

Chciałbym zakupić to online jako zestaw w jednym z wybranych sklepów - ciężko byłoby mi kupować po jednej rzeczy w każdym sklepie.
    Niemały asortyment ma sklep ivel. Poniżej przedstawiam link do przykładowego zestawu. Bardzo proszę o krótki komentarz, czy produkty są warte tej ceny w tym przedziale.
    http://ivel.pl/p7018,zestaw-do-monitoringu-bcs-3x-kamera-fullhd-z-ir-do-40m.html
    http://ivel.pl/p7008,zestaw-do-monitoringu-bcs-3x-kamera-fullhd-z-ir-do-30m.html

W ofertach pojawia się firma BCS. Czy warto zainteresować się właśnie tą firmą?
  • #5 16035741
    allin0n3
    Poziom 8  
    Chodzi ci, że żadne z w/w dwóch zestawów są stale przymocowane do ramienia, czy są tam jakieś minimalne ruchy, chociażby w tych kopułkowych góra-dół?
  • #6 16035751
    sosarek

Poziom 43  
    allin0n3 napisał:
    Chodzi ci, że żadne z w/w dwóch zestawów są stale przymocowane do ramienia

Nie, chodzi o możliwość ręcznej regulacji obiektywu(przybliżenie, oddalenie, ustawienie ostrości).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16035782
    allin0n3
    Poziom 8  
    Okej, rozumiem. czy wiesz może, dlaczego zestaw z kopułkowymi kamerami jest droższy? Tańszy zestaw ma dłuższy zasięg podczerwieni, natomiast droższy ma mniejszy obiektyw. Jak wpływa to w praktyce (mówię o obiektywie)?

Pytam, bo zależy mi też na możliwie szerokim kącie widzenia. Który zestaw ma większy?
  • #8 16035822
    sosarek

Poziom 43  
    allin0n3 napisał:
    czy wiesz może, dlaczego zestaw z kopułkowymi kamerami jest droższy?

Nie.
    allin0n3 napisał:
    Tańszy zestaw ma dłuższy zasięg podczerwieni, natomiast droższy ma mniejszy obiektyw. Jak wpływa to w praktyce (mówię o obiektywie)?

Kopułki mają obiektyw 2,8-12mm co daje Ci możliwość wykadrowania sceny która Cię interesuje - szedłbym w tym kierunku. Szkoda tylko że ma przetwornik Aptiny o którym już nie raz było na Forum.
    allin0n3 napisał:
    zależy mi też na możliwie szerokim kącie widzenia. Który zestaw ma większy?

Ten z regulowanym obiektywem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16036637
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    allin0n3 napisał:
    Czy ten sprzęt byłby dobrą propozycją?

Nie wiem dokładnie czym się różnią kamery "IP" od tych normalnych. Dostęp do internetu mam, internet LTE. Firma mówiła, że nie będzie problemu z adresem IP w tej nagrywarce, tyle mi powiedziano.

Tak jest dobra propozycja, bo kamery masz na przetworniki SONY IMX291 - który jest 2,5x bardziej czuły w nocy niż inne popularne kamery na rynku, czy to CVI czy to TVI.

Dostęp do rejestratora będziesz miał spokojnie, rejestrator ma wbudowany serwer - który działa bardzo podobnie do vpn'u - i nazywa się p2p.

W przypadku tego rejestratora łaczenie z nim jest extremalnie proste - mając kod p2p który jest przypisany do rejestratora, wpisujesz ten kod do aplikacji na telefonie komórkowym, lub do aplikacji do podglądu na PC - kod, port, login hasło - i gotowe. Masz podgląd na żywo z rejestratora. Możesz odtwarzać nagrania, zrzucać materiał itp.

sosarek napisał:
    kamera CVI 2MPx 2,8-12mm - 3x300zł.

Nie rozumiem porównania.... kamery za 300PLN Netto, na sony IMX322 z dupiatym prockiem HTC1080 (oznaczenie nie ma nic wspólnego z TYM HTC)
    vs kamera z IMX291 z NVP2441H - gdzie czułośc jest 2x lepsza w nocy - i jej cena to tylko 30PLN netto więcej ? (ta 2035arkw)

sosarek napisał:
    https://sklep.delta.poznan.pl/...-1080p-2-8-12-mm l1 p9153.html

Ja bym się nie kompromitował pokazywaniem takich kamer.....

allin0n3 napisał:
    Jestem zainteresowany jedną kamerą zewnętrzną (skierowaną na wejście) oraz dwiema kamerami wewnętrznymi. Potrzebuję, aby kamery miały podczerwień do ~30m. Jeżeli chodzi o szerokość sceny, chciałbym umieścić kamery mniej więcej w rogach, więc ~90 stopni. Jakość HD/FullHD jeżeli da się zmieścić w cenie. Nagrywanie głosu nie jest wymagane. W nocy hala nie jest oświetlona.

Czyli potrzebujesz kamery z dobrą czułością oraz szerokimi oświetlaczami IR - jeżeli chcesz je ustawić na kąt widzenia 90 stopni.
    Kamery z obiektywami 2,8-12 mm wystarczą najlepiej.

allin0n3 napisał:
    W moim wypadku powinienem kierować się ku kamerom IP czy te zwykłe też będą w porządku?

Wszystko się rozbija o twoje umiejętności instalacji i znajomości pracy sieci IP.
    Jeżeli jesteś informatykiem, lubisz się "bawić", akceptujesz że kamery mogą się wieszać albo gubić klatki, akceptujesz ŻE TWOJE KAMERY IP I REJESTRATORY MOGĄ STAĆ SIĘ KOPACZKAMI BITCOIN + BOTNET - no to idź IP

Jak chcesz zainstalować coś szybko, bezproblemowo, z prostą konfiguracją, 90% obraz jak w IP - to idź w AHD/CVI/TVI tylko szukaj czegoś sensownego :)
  • #10 16037700
    allin0n3
    Poziom 8  
    @jpl, dziękuję za długą odpowiedź, dzięki której też się trochę dowiedziałem i wiem, czego powinienem szukać.
    Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Myślę nad tymi zestawami:
    http://ivel.pl/p7018,zestaw-do-monitoringu-bcs-3x-kamera-fullhd-z-ir-do-40m.html
    http://ivel.pl/p7008,zestaw-do-monitoringu-bcs-3x-kamera-fullhd-z-ir-do-30m.html

Czy mógłbyś proszę je ocenić w kilku zdaniach? Poszukuję od razu zestawu, żebym wszystko miał już w miarę dobrane reszty sprzętu + akcesoria.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu monitoringu dla hali, składającego się z jednej kamery zewnętrznej i dwóch kamer wewnętrznych, z budżetem do 2000 zł netto. Wymagania obejmują podczerwień do 30m, kąt widzenia około 90 stopni oraz jakość HD/FullHD. Uczestnicy dyskusji sugerują różne modele kamer, w tym kamery IP oraz analogowe, zwracając uwagę na znaczenie obiektywu i czułości przetworników. Wskazano na produkty marki BCS oraz Hikvision, a także na różnice w czułości kamer z przetwornikami SONY IMX291. Użytkownik rozważa zakup zestawów dostępnych online, a forumowicze podają konkretne linki do produktów oraz oceniają ich parametry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA