Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammarqqv napisał:A jak to wygląda u sąsiadów, to poważny problem jeżeli w całym bloku może instalacja elektryczna uszkodzona .
Juciol napisał:ale cos z instalacja musi byc bo regularnie przepalaja sie kable z zasilania glownego w bloku
Rezystor240 napisał:Większej bzdury nie słyszałem. Czyli jeżeli prąd przepływający przez człowieka jest powiedzmy 20mA to wszystko jest w porządku? Zapomniał kolega jeszcze o czymś takim jak czas.Poniżej 30mA
Juciol napisał:I "neonówką" sprawdzasz prąd i napięcie? Daruj sobie.ja jestem elektrykiem
Juciol napisał:Zapewne sam ją wykonałeś.i wszystkie gniazdka oraz instalacja jest wykonana poprawnie
kkas12 napisał:A jak przewody uszkodzone są u sąsiada na górze to potencjał będzie na suficie?To, że świeci nie oznacza iż napięcie jest na armaturze.
Bardzo często powodem takiego stanu rzeczy jest np: uszkodzenie przewodów u sąsiada piętro niżej. Wtedy potencjał masz pod nogami na podłodze a nie na kranie.
Cytat:To, że świeci nie oznacza iż napięcie jest na armaturze.
CYRUS2 napisał:
To cytat na podsumowanie tematu.Cytat:To, że świeci nie oznacza iż napięcie jest na armaturze.
maurycy123 napisał:Przede wszystkim zmierzyć napięcie. Do zadziałania wskaźnika neonowego wystarczy 30 μA. Po zmierzeniu napięcia można przystąpić do dalszego sprawdzania czy jest jakieś zagrożenie.
CYRUS2 napisał:Na Elektrodzie nikt nie potrafi dać wskazówki jak się przymierzyć do identyfikacji problemu.
Chris_W napisał:Wiesz jakie jest napięcie bezpieczne dla prądu stałego i przemiennego?Pomiar napięcia (nie sprecyzowałeś jaki, więc przyjmuję że woltomierzem) jest słabą poradą, bo jest bardzo prawdopodobne że wykaże napięcie od 100V do 230V (czyli tyle ile trzeba do zadziałania neonówki), no i co wtedy?