logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie na obudowie tostera i czajnika - brak uziemienia w gniazdku?

konrad1923jno 12 Cze 2017 23:48 3231 5
  • #1 16526783
    konrad1923jno
    Poziom 1  
    Witam. Specjalnie się zarejestrowalem bo po przeszukaniu internetow problemy były podobne, ale nie takie same a ja jestem raczej zielony.
    Otóż kobieta poprosiła mnie żeby jej toster rozkrecic bo przypadkiem został zalany woda i chce go przeczyscic i osuszyć. Po wszystkim go skrecam i z ciekawości/dla pewności podpinam go do gniazdka, zalaczam, przykładam neonowke i świeci. Z jeszcze większej ciekawości zalaczam czajnik elektryczny wpięty od zawsze do tego samego gniazdka, przykładam neonowke - zas świeci. Po dotknięciu czajnik nie kopie :D tostera nie dotykalem. Po zdjęciu obudowy z gniazdka okazuje się ze bolce uziemiajace w nim są tylko dla ozdoby, poza tym podpiete jest okej. Moje pytanie: dlaczego próbnik napięcia pokazuje mi na tych urządzeniach ze jest napięcie na ich obudowie? To ze te urządzenia muszą być wpięte do gniazdka z uziemieniem to wiem, zrobię mostek z przewodem neutralnym, ale czy to ze pokazuje mi napięcie na czajniku z którego korzystamy 200 razy dziennie i wszystko zawsze było okej jest normalne?
    Sorry z gory ale na elektryce się raczej nie znam a zależy mi na bezpieczeństwie :)
  • #2 16526853
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Powiem Ci lepszy numer. Kiedyś podszedłem z neonówką do starego telewizora kineskopowego i tak gdzieś około 30-50 cm nad nim w powietrzu neonówka mi świeciła. :)
    A kiedy postawiłem antenę CB pod świetlówką kompaktową to świeciła mi podczas nadawania. Po wyjęciu z oprawy trzymałem ją w ręce i też mi świeciła. Normalnie czary co ? :)
  • #3 16526873
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie lekceważ problemu @xury.
    Styk ochronny w gniazdku zasilającym nie może wisieć w powietrzu. Zapewne instalację masz TN-C, w takim wypadku podłącz PEN na styk ochronny w gniazdku i dopiero ze względów bezpieczeństwa zrób mostek ze styku ochronnego na styk neutralny. Zapobiegniesz przykrej sytuacji jak by mostek miał się uszkodzić.
  • #4 16526918
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    sylweksylwina napisał:
    podłącz PEN

Tam nie ma PEN. Nawet jakby się jakimś cudem znalazł to miałbyś spore problemy z wykonaniem wspomnianego mostka.
    Zerowanie bez znajomości układu sieciowego jest co najmniej ryzykowne. Natomiast zjawisko swiecenia neonówki przy nieuziemionym urządzeniu nie świadczy o niczym. To nie jest przyrząd pomiarowy.
  • #5 16526930
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1819
    konrad1923jno napisał:
    Witam. Specjalnie się zarejestrowalem bo po przeszukaniu internetow problemy były podobne, ale nie takie same a ja jestem raczej zielony

Rozumiem że nie takiej porady oczekujesz i chcesz być bohaterem w swoim domu ale z tym naprawdę nie ma żartów a my tu możemy tylko gdybać. Nie znamy nawet Twojego układu sieci a w zależności od niego stosowało się odpowiednie środki ochrony więc może jednak zaproś elektryka.
    Elektryk dokona oględzin na miejscu, dokona odpowiednich pomiarów i na tej podstawie podejmie odpowiednie działania. Prąd naprawdę zabija !
  • #6 16527004
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    konrad1923jno napisał:
    zrobię mostek z przewodem neutralnym

Nie rób takiej bzdury. Mostek można zrobić jedynie z przewodem zerowym.
    Więc upewnij się, że w swoim miejscu zamieszkania masz instalację wykonana w układzie TN.
    Dopiero potem można myśleć nad mostkowaniem.

konrad1923jno napisał:
    dlaczego próbnik napięcia pokazuje mi na tych urządzeniach ze jest napięcie na ich obudowie?

Gdyż próbnik nie jest odpowiednim miernikiem. Jest wskaźnikiem, który w zależności od sytuacji może coś sugerować.
    Będzie świecił zarówno przy pewnym napięciu (niekoniecznie 230V, przy 80V też będzie świecił), a także przy silnym polu elektromagnetycznym, lub przy wystawieniu go na wiązkę elektronów na przykład ;).

konrad1923jno napisał:
    ale czy to ze pokazuje mi napięcie na czajniku z którego korzystamy 200 razy dziennie i wszystko zawsze było okej jest normalne?

Skoro urządzenia są wykonane w pierwszej klasie i są podpięte do gniazda bez styku ochronnego, to sama sytuacja jest jak najbardziej normalna, co nie znaczy, że prawidłowa.

Zalecam zaprosić elektryka.
REKLAMA