logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zbudować kolumny 3way Visaton za 400zł/przetwornik?

gdL 13 Lip 2005 09:39 2861 16
REKLAMA
  • #1 1650013
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Planuję zrobić wysokiej jakości kolumny do domu, w wersji 3 way, używając przetworników firmy Visaton. Mój plan wygląda następująco :

http://www.visaton.de/english/artikel/art_472_1_19.html
    To głośnik niskotonowy, umieszczony na bocznej ściance, grający w objętości 70L, w obudowie BR. Efektywność nieco powyżej 90dB

http://www.visaton.de/english/artikel/art_452_1_18.html
    Ten przetwornik jest niskośredniotonowcem, u mnie zagra jako średniotonowy. Jego SPL wynosi marne 87 dB w noskim paśmie, powyżej iluśtamset Hz gra już koło 90dB.

http://www.visaton.de/english/artikel/art_266_1_8.html
    Kopułka wysokotonowa 20mm, zagra powyżej 3kHz. Napisane 88dB SPL, ale spójrzcie na wykres, tożto 90 dB.

W związku z tym, że chciałbym, by konstrukcja służyła mi przez długie lata i grała super, mam do Was kilka pytań.

1. Czy w cenie za same przetworniki 400zł/kolumna da się złożyć coś lepszego ? Choćby i 2way. Vifa chyba odpada i Visaton wydał mi się dobrym rozwiązaniem, ale może macie jakieś inne typy ??

2. Jak nisko złożyć odcięcie między nisko, a średniotonowcem, żebym zmieścił się jeszcze w częstotliwościach BEZKIERUNKOWYCH, głównie ze względu na niskotonowy na bocznej ściance. A może lepiej kupić 2 niskotonowe o mniejszej średnicy i zamontować je na przedniej ściance ??

Dorzucam projekcik obudowy kolumny.
    Dzięki.[/i]
    Załączniki:
    • Czy warto zbudować kolumny 3way Visaton za 400zł/przetwornik? kolumny.png (403.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1650303
    satariel666
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ja zrobiłem obudowe niemal identyczną z VOX251 z tymze bas mam ALCONE
    AC10HE a reszta bez zmian Visatona.Zasilam to z wzmaka z 94r z Elektora
    i dla mnie jest super.Oczywiscie kombinowałem z tunelem.Ja tez na poczatku byłem niepewny co do basu z boku ale zaufaj mi nie zawiedziesz sie.Co do podziału proponuje nawet zaryzykowac z 200 bo zauwaz,ze ten sredniak został zastosowany w VOX250 light i tam masz 220 no ale tu jest inny bas.Patrze i widze ze swoje 90 zaczyna od 300-350 wiec bedziesz musiał sie pobawic miedzy 200-350.Ja bym dał 200-250.Ale to moje zdanie.
    Czuje antypatie do Vify:)Why?No dobra je tez wole visatona od vify ale tylko dlatego,ze jest tanszy(ogólnie) i mamy w koncu visaton.pl
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 1650457
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ogolnie dobrze kombinujesz, ALE:

- sredniotonowym musi tutaj byc W170S,
    - niskotonowy musi byc nisko ciety - jak subwoofer, czyli gora przy 200Hz, najlepiej przy 120 - 150 Hz.

W170S jest rownie dobry, co W130S (polecam je, naprawde wyrownana i niezla srednica) ale jednak ma wyzsza efektywnosc, polecam puscic go do 4kHz, kopulke od 4 kHz filtrami 12 dB na oktawe (moze byc 3,5 Khz, od 3 kHz nie puszczalbym z uwagi na spora moc niskotonowego i mozliwosc przeciazenia kopulki). Jeden W130S nie poradzi sobie grajac od tych 120 - 150 Hz w tym ukladzie - to wiem napewno. W170S w komorze calkowicie wytlumionej i o obj. 10 -15 litrow da rade za to idealnie, przestrzen wlasciwie nie ucierpi - maja podobne mozliwosci i to niemale.

Umieszczenie W250S wlasnie blisko podlogi jest lepszym wyjsciem, niz jak w przypadku VOX251 (bardzo dobre kolumny).

Taki uklad glosnikow bedzie juz kolumna srednio-wyzszej klasy, bardzo dobre rozwiazanie. Zapewni naprawde niezla liniownosc, nasycona, lekko poslodzona srednice i rzetelne wysokie tony. W250S mozna zastapic TIW250 :D - ale sam W250S jako taki to juz kawalek basu o niezlej kontroli i zejsciu, bedzie pasowal. 70 litrow BR.. to w takim razie nie wytlumiaj komory za mocno - bo obj. juz i tak spora.

Aha - ja bym jednak postawil na Visatona. Podoba mi sie srednica W170S i W130S (sa bardzo podobne) i to wlasnie w tej kolejnosci - W170S to super sredniotnowiec, nadaje sie tez do kolumn dwudroznych jako niskosrednio. Gwarantuje, ze zestaw W250S, W170S i ta kopulka dadza super rezultaty. Musisz uzyc dobrych elementow w zwrotnicy, to juz nie bez znaczenia (mysle glownie o kondensatorach)...
  • REKLAMA
  • #4 1650858
    gdL
    Poziom 27  
    I właśnie drugim rozwiązaniem jest kolumna dwuipółdrożna na dwóch W 170 S, 4Ω połączonych w szereg.

http://www.visaton.de/english/artikel/art_457_1_19.html

Do tego wysokotonowiec podany w moim poście wyżej. Całość w obudowie o objętości 65L i strojeniu 40Hz. Jest to opcja tańsza, ale zastanawiam się czy w pokoju 8m^2 nie lepsza. Na pewno zejdzie troszkę z potęgi brzmienia, przy jak to napisał tomaszo ładnej średnicy.

Patrzę też troszkę na kwestie finansowe, w tej opcji wychodz sporo taniej.

Byłoby świetnie, gdybyś się wypowiedział w tej kwestii tomaszo, jak miałaby się relacja jakościowa tych kolumn do poprzednich i czy ten pomysł jest na miejscu. W pierwszej konfiguracji obawiam się strat mocy i pieniędzy na bardziej skomplikowanej zwrotnicy. Tutaj zwrotnica może być mocno ograniczona, przez to tańsza, przy zastosowaniu dobrej jakości elementów.

Orientacyjnie obudowa wyglądałaby tak :
    Załączniki:
    • Czy warto zbudować kolumny 3way Visaton za 400zł/przetwornik? kolumny1.png (312.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 1650921
    tomaszo
    Z mila checia.

Otoz - do malego pomieszczenia starczy w zupelnosci. Masz w sumie racje, ze dwuipoldrozna, chcialem proponowac dwudrozna, ale w przypadku W170S juz nie bardzo sie to oplaca (tak sie da na dwoch W130S). Czyli dwuipoldrozna, wspolna komora i wentylacja... Tak...

Zanim powiem o roznicach, opowiem Ci o konstrukcji dwudroznej na dwoch W130S i DT94 - zobacz w DIY "zestaw 5.1..." - sa jako frontowe.
    W pomieszczeniu 35 - 40 m kw. jest pieknie, ale bez basu. W przypadku W170S i to w dwoch egzemplarzach sytuacja jest zupelnie inna, to juz jednak ma mozliwosci i od tych 45 Hz zapewni w sporym pomieszczeniu przyzwoite natezenia, w malym basu bedzie w zupelnosci wystarczajaco. Jednak musisz sie liczyc, ze nie cierpiac na jakosci - wrecz przeciwnie - zrobisz kolumny jednak nie potezne...Moze Ci braknac jednak natezen, mozliwosci odsluchow przy natezeniach bliskich prawdziwym spektaklom...

Moje zdanie:
    Wydasz i tak sporo, bedzie pieknie gralo, ale jednak nie beda to w pelni pelnosprawne kolumny - a nie wierz i nie sugeruj sie testami w roznych gazetach, ktore konstrukcje na dwoch 17tkach opiewaja pieknymi stwierdzeniami co do potegi basu, duzych mozliwosci w oddawaniu zmian dynamiki tego zakresu itp...
    Dolozysz troche na te dwa W250S - i wykonasz naprawde cudnie grajace kolumny, ktore nie beda pod zadnym wzgledem niepelnosprawne, zadowola Cie zawsze - bo w malych pomieszczeniach bedzie az nadto, w duzych bedzie jak trzeba... Nie ma co - pierwszy projekt jest najlpeszy pod wzgledem jakosc/cena i w kategoriach ogolnych - nie masz wyjscia chyba :)

Dodano po 13 [minuty]:

Aha - sluchaj, zebysmy mowili w tych samych kategoriach!
    Taka 3drozna kolumna bedzie odpowiednia do sluchania muzyki w tzw. pelnym pasmie z przyzwoitymi mozliwosciami natezeniowymi - ale zerknij na char. W250S, efektywnoscia nie grzeszy - wiec nie spodziewaj sie 125 dB w domu. Jednak przy normlanym uzytkowaniu nie bedziesz wykorzystywal nawet polowy mozliwosci kolumn.

Ale ja juz to widze - pieknie liniowa! Efektywnosc kolo 86-87dB z wata - nie jest tragicznie wcale - i piekna liniowosc. Tylko kopulke trzeba nieco sciszyc.
  • #6 1651046
    gdL
    Poziom 27  
    Właśnie coś mi się wydaje, że oni to inaczej mierzą w Visatonie, wszystkie ich głosniki niskotonowe mają DZIWNIE duży spadek SPL w stronę niskich częstotliwości. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale stawiam, że to kwestia obudowy w której są mierzone. Sprawa o tyle dziwna, że powyżej tych 300 Hz głośnik osiąga 90dB SPL z wata.

Co do SPL to nie poszukuję supergłośnych kolumn, raczej dostojnego i pełnego brzmienia. Już się nasłuchałem piszczałek SONY z plastiku i chcę to jakoś zmienić.

Opcja "1" zostaje przegłosowana :) Takie kolumny zbuduję, dam 17, a nie jak początkowo sądziłem 13 na niższy środek i środek pasma, jak radził tomaszo
  • #7 1651432
    tomaszo
    Masz racje, troche skromnie podaja - zapewnie mierza w malych obudowach zamknietych, symulacje BR wypadaja znacznie lepiej... Ale to tylko dobrze swiadczy o firmie - zreszta oni nie klamia ani na efektywnosciach, ani na mocach, to trzeba przyznac.

Wiec jak tam z podzialem? Sadze, ze najlepiej bedzie zrobic tak (wszystkie filtry 12dB na oktawe) :

- W250S do 200Hz,
    - W170S od tych 200 Hz - ale tutaj moga sei okazac niezbedne eksperymenty, moze sie mianowicie okazac, ze lepsze zgranie nastapi jesli W170S puscisz juz od okolo 150Hz - mozna po prostu pozmieniac kondensator (dac wiekszy dla tego z filtru gornoprzepustowego od 200Hz) - i niech gra do 3,5 kHz, tak bedzie najbezpieczniej dla kopulki,
    - ostatecznie kopulka od 3,5 kHz - i najlepiej, calkowicie dla niej bezpiecznie, dodatkowo lepiej, zeby zaczynala jak najwczesniej sie da - dla stereofonii i przestrzeni.

Proponuje wykonac jak najwezszy front - i jak najbardziej zblizyc do siebie W170S i kopulke, niech sie stykaja koszami.

Liczyles juz wymiary, jakby to wygladalo? Mozesz dac nawet 50 litrow netto i wtedy mocniej tlumic - bedzie dzialac jak dla 57 - 60 litrow taka obudowa.
    Dla W170S proponuje dac 12 - 15 litrow jednak, nie mniej. Wytlumic komore calkowicie wata.
    Naturalnie cala kolumna powinna miec wzmocnienia wewnetrzne, front z 22mm, reszta wystarczy w zupelnosci jak bedzie z plyt 18mm. No i fornir :D
  • REKLAMA
  • #8 1651538
    gdL
    Poziom 27  
    Całość obudowy chciałem wykonać z drewna o grubości 2cm, mam dostęp do takiego 49zł/metr^2. To w sumie niedrogo, zważywszy, że za MDF + fornir zapłaciłbym na pewno więcej. Takie drewno jest oczywiście mniej sztywne od MDFu [ pewnie sosna ], ale 2cm i wzmocnienia wewnętrzne powinny zapewnić należytą sztywność.

Drewno planuję troszkę pokształtować, zaokrąglić krawędzie, to na pewno. Może nadać lekki profil ściankom bocznym i pewnie naciągnąć imitację czarnej skóry na front. VOXy wydają mi się troszkę zbyt kanciaste. Potem bejca, kolor ala "Subek OLKA na 10 calówce VISATONa". Chciałbym, żeby to ładnie wyglądało, żebym miał się czym pochwalić, poza oczywiście dobrymi walorami brzmieniowymi.

Wymiary zewnętrzne jakie planuję zrobić to mniej więcej [ (wys/szer/głęb - cm ) 110/24/40 ]. wewnętrznej da mi to ponad 85L, czyli w sam raz na komorę siedemnastki i należytą objętość bassreflexu dla dwudziestkipiątki.

Zwrotnicę zbuduję sam - na stronie Visatona są do tego części, albo zamówię indywidualnie w JANBO. Nie mam pojęcia jaki poziom prezentują tamtejsze zwrotnice robione na zamówienie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1651553
    tomaszo
    No elegancko, kolumna wyjdzie dosc gleboka, ale to nie szkodzi.
    Zwrotnice ok, ale trzeba dac lepsze kondensatory - MKT lub MKP najlepiej - szczegolnie dla wysokotonowca, bo roznica jest slyszalna...
  • #10 1651571
    gdL
    Poziom 27  
    Dzięki za pomoc Tomaszo, zaczynam prace, jak tylko dojdą do mnie przetworniki z www.visaton.pl. Do Janbo wysłałem już maila, czekam na odpowiedź z orientacyjną wyceną zwrotnicy o elementach podwyższonej jakości.
  • #11 1653365
    tomaszo
    Nie ma sprawy ;)
    Widze, ze niedlugo dzial DIY bedzie wzbogacony o nowy, niebanalny projekt :)
  • #12 1654031
    gdL
    Poziom 27  
    Oczywiście, opis konstrukcji znajdzie się w dziale DIY. Póki co nie wiem co ze zwrotnicą. Wysłałem do JANBO maila
    :

Cytat:

Zwrotnica bez bi-wiringu, drugi podział to 3,5 kHz, czyli :
    150Hz i 3,5 kHz, stromość zboczy 12/12/12/12 dB/oktawę.

Moc jaką powinna przenieść to 150 W, jednak zależy mi na jak najmniejszych stratach zwłaszcza na filtracji niskotonowego przetwornika i wysokiej jakości kondensatorach [ MKT, MKP ], stąd moje pytanie o cenę.

Odesłali odpowiedź :

Cytat:
    Proponuję 12/12/12/18, na kondensatorach "dobrych" w torze sygnałowym i
    "lepszych" cewkach, w cenie 160,-PLN/szt.
    Zmodyfikowana wersja A-3W-01

Ta zwrotnica to przecież zwrotnica estradowa 300W, to akurat spoko bo będą mocne cewki, małe straty w filtracji. Ale no włąsnie... Ale żarówka w obwodzie ?? Mam nadzieje, że tego nie będzie. Czy można zaufać JANBO ? Ta cena - 160 zł. Może lepiej zakupić potrzebne elementy w akkusie...
  • #13 1656172
    satariel666
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wybaczcie,ze tak na koncu ale nie było mnie jakiś czas.Nie znam janbo
    ale znam przedewszystkim czesci Visatona i takie ci szczerze polecam.
    Co do Akkusa to maja np. kondki gładkie i szorstkie Visatona.Do tego
    cewki Alphacore albo Polink.Nie wiem ale jak ja robiłem zwrotnice to
    mimo,ze na stronie vsaton.pl nie ma elementow biernych ale ja napisałem,
    i dostałem to co chciałem,łatwo szybko i przyjemnie.Polecam.Pełen
    profesjonalizm.No a jakosci elementów nie trzeba komentowac.Proponuje
    w takiej kolejnosci:Visaton,Akkus(ale drogi i fachowa pomoc jak cos)no co
    do Janbo to nie chce nikogo krytykowac ale nie podoba mi sie szczegołni
    ta żarówka.Ale to twój wybór.

A propos Visatona.pl jak tam ja dawno nie zagłądałem ale pamietam,ze
    np. TIW250XS kosztował jakis rok temu 999zeta a teraz cholera 629!
    Co jest?Moze to przez to,ze weszliśmy do UE.A szlag wie.Ale teraz mnie na nie stac i mam nadzieje,ze to nie zniżka wakacyjna.Od dzis zbieram kase.
    Słyszałem kiedys VOX251 w akcji pare lat temu no i mnie wgniotło w podłoge.
    "gdL" co do twoich kolumn,projekt ambitny i życze powodzenia ale nie polecam ci robic z czystego drewna i szcególnie z sosny bo jest strasznie miękka.Pamietaj o sękach.A włsnie dlatego ja nie
    widziałem porzadnej klasy kolumn z litego drewna i raczej robia z MDF
    i mysle,ze to nie dlatego,ze jest taniej.Ja sie na tym przejechałem.Nie mogłem wyeleminowac wibracji.Nie wiem moze cos zpartoliłem?Nie wiem.
    Dla mnie lite drewno ma za wiele niedoskonałosci.Ale jak chcesz próbuj.
    Jak chcesz już zaszalec z wygladem to proponuje granit albo drogi marmur.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 1656245
    tomaszo
    Czesci Visatona osobiscie znam bardzo dobrze i trzeba przyznac, ze sa wysokiej klasy.

Naturalnie najlepiej z nich zamowic i nie dac sie kuchnia zedrzec na 160 zl za jedna zwrotnice...
  • #15 1656844
    gdL
    Poziom 27  
    Problem dobrania zwrotnicy jest dla mnie dość trudny, bowiem nigdy przedtem się w to nie bawiłem. Nie chciałbym się wyłożyć na tak ważnym elemencie kolumn. Proszę w pomoc :)

Zwrotka obliczona w programi "ZWROTNICE", wykonana rzetelnie, z dobrej jakości elementów [ Visaton, czy z Akkusa ] będzie według Was niegorsza od zwrotnicy JANBO, a być może tańsza... ??
  • #16 1657673
    Mario_Gdynia
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    witam,swojego czasu rowniez rozwazalem podobny projekt na przetwornikach visatona,ale z uzyciem w300S, ciut nizsze zejscie,ale wymagane wieksze wysterowanie,do tego dwa d/apollo w 170s i kopulka 25mm. Ciut wieksza kolumienka,bardziej pradozerna,tak sie wyraze,ale bas musi poprostu rozchodzic sie dobrze i okazywac najnizsze rejestry.

Dodano po 3 [minuty]:

witam,swojego czasu rowniez rozwazalem podobny projekt na przetwornikach visatona,ale z uzyciem w300S, ciut nizsze zejscie,ale wymagane wieksze wysterowanie,do tego dwa d/apollo w 170s i kopulka 25mm. Ciut wieksza kolumienka,bardziej pradozerna,tak sie wyraze,ale bas musi poprostu rozchodzic sie dobrze i okazywac najnizsze rejestry.
  • #17 1657707
    tomaszo
    gdL - tak, wlasnie tak - wyjdzie taniej i lepiej. Ja nie kupuje gotowych zwrotnic, po prostu sie nie oplaca...

Nie musza to byc jakies super visatonowskie rzeczy - wystarczy kupic polipropyleny albo foliowe w sklepiku za pare zl od sztuki, cewki - no najlepiej powietrzne z uwagi na ich liniowosc... i juz - 160zl to kupa pieniedzy jak na zwrotnice dla takiej konstrukcji.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha - jesli bedziesz mial chwilke i odrobine ochoty - milo bedzie widzec, ak dzielo powstaje, wrzucaj tutaj relacyjne fotki i opisy - moze jeszcze cos poradzimy :) - zanim bedzie juz w DIY gotowiec ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wysokiej jakości kolumn 3-drożnych z przetworników Visaton w cenie około 400 zł za sztukę. Proponowany układ obejmuje głośnik niskotonowy W250S w obudowie bass-reflex o objętości około 70-85 litrów, średniotonowy W170S (lub alternatywnie W130S) oraz kopułkę wysokotonową 20 mm (model nieokreślony, ale zbliżony do Visaton 266). Zalecane jest stosowanie filtrów 12 dB/oktawę z podziałem pasma około 150-200 Hz dla niskotonowego, 150-350 Hz dla średniotonowego i od 3,5 kHz dla wysokotonowego. Wskazano, że W170S ma wyższą efektywność i lepsze właściwości w średnim paśmie niż W130S, co jest istotne dla uzyskania dobrej liniowości i mocy. Obudowa powinna być wykonana z drewna o grubości 2 cm z wzmocnieniami, o wymiarach zewnętrznych około 110x24x40 cm, co zapewni odpowiednią objętość i sztywność. Zwrotnica powinna być wykonana z wysokiej jakości elementów (kondensatory MKT/MKP, cewki powietrzne), najlepiej samodzielnie, gdyż gotowe zwrotnice (np. JANBO) są drogie i mogą zawierać niepożądane elementy (np. żarówkę w obwodzie). Dyskutowano także o alternatywnej konstrukcji 2,5-drożnej z dwoma W170S, która jest tańsza i odpowiednia do małych pomieszczeń (ok. 8 m²), choć z mniejszą mocą i potencjałem basowym. Podkreślono, że Visaton oferuje rzetelne dane techniczne, choć pomiary SPL mogą różnić się w zależności od obudowy. Całość projektu ma być udokumentowana w dziale DIY forum, a autor planuje realizację i dalsze konsultacje dotyczące zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA