logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy jako podtrzymanie i ładowanie aku. żelowego?

kielbi100 15 Lis 2016 20:05 2307 10
REKLAMA
  • #1 16064040
    kielbi100
    Poziom 7  
    Ocena: 32
    Witam. mam zasilacz (LINK1) i chciałem go użyć jako ładowanie akumulatora żelowego 12V 7Ah, a jednocześnie zasilania urządzenia. Ogólnie chcę zrobić przenośny głośnik napędzany za pomocą (LINK2) tak by działało z sieci i na baterii. Da radę to zrobić na tym jednym zasilaczu? Dzięki za odpowiedź

LINK1
    https://www.neoled.com.pl/Zasilacz_modulowy_POS-60-12.html

LINK2
    https://www.aliexpress.com/item/TDA7492P-50W-..._8&btsid=49502079-3b60-4d18-8b07-97824fa61f7e
  • REKLAMA
  • #2 16064090
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Samym zasilaczem nie naładujesz akumulatora.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16064134
    RometFan;p
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Tak, bez problemu. Proponuję wykorzystać ten projekt:
    http://elportal.pl/pdf/k07/34_08d.pdf
    oczywiście możesz zrezygnować z mostka prostowniczego. W artykule jest napisane jak dobrać prąd ładowania. W ten sposób będziesz ładował akumulator, jednocześnie możesz pobierać prąd z zacisków zasilacza do napędzania wzmacniacza twojego głośnika. Musiałbyś się zastanowić tylko jeszcze jak zrealizować przełączanie się zasilania (aku lub sieć). Powinno to się dać wykonać za pomocą, diodowego układu logicznego OR złożonego z diod i kondensatora(znajdziesz w sieci).
  • REKLAMA
  • #4 16064143
    kielbi100
    Poziom 7  
    RometFan;p napisał:
    Tak, bez problemu. Proponuję wykorzystać ten projekt:
    http://elportal.pl/pdf/k07/34_08d.pdf
    oczywiście możesz zrezygnować z mostka prostowniczego. W artykule jest napisane jak dobrać prąd ładowania. W ten sposób będziesz ładował akumulator, jednocześnie możesz pobierać prąd z zacisków zasilacza do napędzania wzmacniacza twojego głośnika. Musiałbyś się zastanowić tylko jeszcze jak zrealizować przełączanie się zasilania (aku lub sieć). Powinno to się dać wykonać za pomocą, diodowego układu logicznego OR złożonego z diod i kondensatora(znajdziesz w sieci).
    Pzestudiuję. A co do zmiany Aku/Sieć wykorzystam zwykły przycisk 3 pozycyjny :)
  • REKLAMA
  • #5 16064154
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Prawie nic nie musisz robić stosując zasilacz na napięcie 13 - 14 V i odowiedni do obciążenia prąd.
  • REKLAMA
  • #6 16064188
    kielbi100
    Poziom 7  
    mczapski napisał:
    Prawie nic nie musisz robić stosując zasilacz na napięcie 13 - 14 V i odowiedni do obciążenia prąd.
    Możesz rozwinąć myśl? Co proponujesz? Zastosować tylko przełącznik sieć/akumulator? Mam możliwość regulacji napięcia więc może udałoby się jakoś zdusić go na np. 2A. Pytanie tylko czy musiałbym mieć na sztywno: albo działa tylko z akumulatora, albo z zasilacza. Pytanie czy gdy działa na zasilaczu to czy muszę jakimś np przyciskiem odłączać akumulator by się nie ładował?
  • #7 16065861
    mczapski
    Poziom 40  
    Najprościej to mam na myśli pracę urządzenia z akumulatora do którego równolegle jest włączony zasilacz. Aha, mam na myśli zasilacz impulsowy z regulacją napięcia. Zailacz ma zapewnić napięcie w układzie na poziomie 13,5 V. Wówczas nic nie przełączasz i nie przyłączsz. Nie wiem o jakim zasilaczy ty piszesz.

Aha, ja nie mam pojęcia co to jest za wzmacniacz więc założyłem iż pomysłodawca to uwzględnił.
  • #8 16065894
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    mczapski napisał:
    mam na myśli pracę urządzenia z akumulatora do którego równolegle jest włączony zasilacz.

Jesteś tego pewny?
    @RometFan;p podał rozwiązanie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16065933
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Podłączenie wzmacniacza 2x50W do śmiesznego akumulatora i jeszcze zabawniejszej ,,doładowarki" życzę powodzenia. Piszę zabawnej i śmiesznej ze względu na możliwości tych elementów i zapotrzebowania prądowego wzmacniacza.
  • #10 16066112
    mczapski
    Poziom 40  
    Kolego sosarek. Napisałem , że zasilacz ma zapewnic napięcie na instalacji 13,5 V. Inaczej mówiąc ma być dostosowany do warunków, których bliżej nie znam. Równie dobrze może dostarczać prąd rzędu 10 A (aż prosi się zasilacz komputerowy nieco porasowany). Wygląda na to, że pomysł zasilenia z tego akumulatora jest nieodpowiedni, ale to pomysłodawca już dawno mógł sprawdzić.
  • #11 16081630
    kielbi100
    Poziom 7  
    Zygaqra napisał:
    Podłączenie wzmacniacza 2x50W do śmiesznego akumulatora i jeszcze zabawniejszej ,,doładowarki" życzę powodzenia. Piszę zabawnej i śmiesznej ze względu na możliwości tych elementów i zapotrzebowania prądowego wzmacniacza.
    Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Ale wiesz...chińczyk napisał :P. Pewnie wyciąga to z 15W łącznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość użycia zasilacza impulsowego do ładowania akumulatora żelowego 12V 7Ah oraz zasilania wzmacniacza audio. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz samodzielnie nie naładowałby akumulatora, ale można zastosować odpowiedni projekt, który umożliwi jednoczesne ładowanie akumulatora i zasilanie wzmacniacza. Proponowane rozwiązania obejmują użycie diodowego układu logicznego OR do przełączania zasilania oraz regulację napięcia zasilacza na poziomie 13,5 V. Wskazano również na potencjalne problemy z zasilaniem wzmacniacza 2x50W z akumulatora o niewielkiej pojemności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA