emil988 napisał: Kolego ja jestem serwis autoryzowany firmy de dietrich, buderus, viessmann i brotje.
Cóż, wcześniej tego nie napisałeś

Ale wydaje mi się, że wcale mnie tym nie pocieszyłeś
Ogólnie, myślę, że podstawową zasadą udzielania porad na forum powinna być troska o bezpieczeństwo pytającego, a jeszcze bardziej o bezpieczeństwo osób, które mogą stać się niczego nieświadomą ofiarą "kombinacji". Tutaj co chwilę ktoś się obrusza, że sugeruje mu się takie czy inne rzeczy, albo nie udziela porady dla bezpieczeństwa jego otoczenia... Cóż, czasem lepiej tak, niż nieświadomie pozbawić kogoś życia.
emil988 napisał: Kotły maja coroczny przegląd jestem na każdej kotłowni co miesiąc wiec wiem co się dzieje na każdej z nich.
Co zatem dolega tej instalacji, że wyskakuje błąd?
A co do rozwiązań doraźnych, bo mi osobiście takie podejście się nie podoba i mam na nie "lekką alergię", to mogę przytoczyć ciekawe rozwiązanie doraźne na jednym z obiektów przemysłowych. Otóż wskutek występujących tam dużych drgań (platforma mobilna) wariuje czasem przekaźnik bezpieczeństwa w szafie sterującej. Aby produkcja szła, "doraźnie" ktoś postanowił go zmostkować... no tak, bo po co wyłącznik bezpieczeństwa w maszynie, która może zrobić komuś krzywdę? :-/ Tyle dobrze, że działa chociaż linka, która tnie całe zasilanie wzdłuż linii, to jak po wciśnięciu dwóch niedziałających "grzybów" jeszcze zdążysz, to może wyłączysz linką.
Rozumiem konieczność zastosowania czasem doraźnych rozwiązań, bo produkcja musi iść, z tym że wspomniane "doraźne" rozwiązanie jest tam od.. hmm.. minimum 2 lat? Choć pewnie dużo dłużej.. ale skoro "doraźnie" działa?
Dodano po 33 [minuty]:
PS. Właśnie doczytałem z podanego przez Ciebie linka, że 193,50zł netto to dużo za gotowe rozwiązanie "siłownika". Raczej ciężko będzie wyrzeźbić ten element taniej, jeśli ma w tym być zarówno materiał, jak i czyjaś robocizna, choćby dobór właściwych elementów, opracowanie, złożenie itp. Stąd rozumiem odpowiedź kolegi
crobe napisał: Da się tylko cena ci się nie spodoba ...
Poza sytuacjami, gdy robisz coś sam, więc płacisz tylko za części, najtaniej zwykle wychodzi zakup czegoś "z półki".
Wydaje mi się, że jeśli już wykonywać coś dedykowanego, to właśnie sterowanie wspomnianego przez Ciebie gotowego elementu. Masz w automacie wyjście sygnalizujące błąd, więc sytuacja nie jest bardzo trudna do okiełznania...