logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalny prąd i napięcie USB w zasilaczu warsztatowym - czy można więcej?

Roxron 16 Gru 2016 22:26 12630 15
REKLAMA
  • #1 16131852
    Roxron
    Poziom 6  
    Ocena: 19
    Zgodnie z tym co jest napisane na Wikipedii to USB jest w stanie przesyłać napięcie do 5,25V i prąd do 500mA. Czy rzeczywiście nie będzie takie gniazdo w stanie wytrzymać większego napięcia i prądu? Oczywiście chodzi mi o USB w zasilaczu warsztatowym. Wydaję mi się, że można wyciągnąć większy prąd skoro ładowarki do telefonów/tabletów pobierają 2A.

Testował ktoś może większy przepływ prądu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16131874
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1655
    Roxron napisał:
    Czy rzeczywiście nie będzie takie gniazdo w stanie wytrzymać większego napięcia i prądu?

Będzie. Takim gniazdem spokojnie parę amperów prześlesz - pod warunkiem, że gniazdo nie jest wyrobione i porządnie "łączy". Jeśli gniazdo ma słaby "styk" to rezystancja styku znacząco wzrośnie - a to spowoduje silne spadki napięcia i grzanie się wtyku - co znacznie obniży możliwości prądowe złącza.
  • REKLAMA
  • #3 16131885
    eldomek
    Poziom 18  
    Ocena: 170
    Ale z mini i mikro USB nie radzę ryzykować.
  • #4 16131932
    Roxron
    Poziom 6  
    A jak to się ma do wyższego napięcia? 12V i np. 2A da radę wytrzymać?

eldomek napisał:

Czyli przejściówka USB A>USB typ C/mikro też odpada?

Jeśli napięcie na zasilaczu jest poniżej 5V(4,95V) i zapewne pod obciążeniem się jeszcze trochę obniży to czy takie napięcie nie wpłynie negatywnie na baterię w telefonie? Można spokojnie ładować?
  • #5 16131954
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Osobiście odradzałbym stosowania niestandardowych (szczególnie wyższych) napięć na wtyczkach/gniazdach USB. Pewnie zadziała, ale co się stanie jak przez nieuwagę podłączysz tam zwykłe urządzenie USB? Koszty pewnie będą większe niż normalna wtyczka, kosztujące parę zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16131964
    Xantix
    Poziom 41  
    Roxron napisał:
    A jak to się ma do wyższego napięcia? 12V i np. 2A da radę wytrzymać?

12 V - tak też da radę wytrzymać. Wyższe napięcie w rozsądnych granicach nie ma specjalnego wpływu na możliwości przesyłu prądu przez złącze.

Roxron napisał:
    Jeśli napięcie na zasilaczu jest poniżej 5V(4,95V) i zapewne pod obciążeniem się jeszcze trochę obniży to czy takie napięcie nie wpłynie negatywnie na baterię w telefonie? Można spokojnie ładować?

Standard USB przewiduje napięcie 5 V z odchyłką +/- 5% czyli od 4,75 V do 5,25 V. Zatem jeśli napięcie w gnieździe w stanie spoczynku wynosi 4,95 V to jeśli spadnie nawet o te 200 mV pod obciążeniem to nie będzie żadnego problemu z ładowaniem - urządzenia w standardzie USB są na to przygotowane. Ale jeśli rezystancja styku spowoduje spadek napięcia do np. 4,4 V - to już wtedy może być problem z naładowaniem baterii do pełna. Ale jakichś specjalnych problemów z baterią tego nie spowoduje - co najwyżej niedoładowanie. Myślę, że można spokojnie ładować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16132060
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Roxron napisał:
    Zgodnie z tym co jest napisane na Wikipedii to USB jest w stanie przesyłać napięcie do 5,25V i prąd do 500mA.
    Według Wikipedii jest w stanie dostarczać do 20V i 5A. :P Napięcie, które podałeś wynika z tolerancji (5%).

Roxron napisał:
    Czy rzeczywiście nie będzie takie gniazdo w stanie wytrzymać większego napięcia i prądu?
    Będzie. Jak sam zauważyłeś ładowarki często mogą dostarczyć 2A. Nie doczytałeś, że jedno z ograniczeń prądu wynika z możliwości zakłócania linii danych przez linie zasilające. Poza gniazdem są jeszcze przewody. Jeśli prąd będzie zbyt duży to spadek napięcia też może się okazać zbyt duży.

Roxron napisał:
    Oczywiście chodzi mi o USB w zasilaczu warsztatowym.
    Wcale to nie jest oczywiste. Bardziej oczywiste wydaje mi się, że chcesz skonstruować duży power bank.

Roxron napisał:
    ładowarki do telefonów/tabletów pobierają 2A.
    Raczej oddają...
  • #8 16133000
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    eldomek napisał:
    Wytłumacz może w takim razie jakim cudem ładowarka z microUSB są np. 1,5A i takim prądem może ładować (Samsung Galaxy S3)?
    Nie pisz bzdur jak nie wiesz. Powiedz producentom gniazd i wtyków, że nie mają racji.
  • #9 16134076
    Roxron
    Poziom 6  
    Dziękuję za sprostowanie tematu.

LED5W napisał:
    Wcale to nie jest oczywiste. Bardziej oczywiste wydaje mi się, że chcesz skonstruować duży power bank

Niestety nie udało Ci się trafić, wystarczy mi mój "sklepowy" ;)

Nie chcę zakładać nowego tematu, a że pytanie jest podobne to napiszę tutaj:
    Mam włącznik, na którym są podane wartości: 30V 1A. Czyli rozumiem, że ten włącznik nie wytrzyma więcej jak 30W? Czy jeśli podłączę go do 12V i będzie przepływał przez niego prąd o wartości 3A to nie wpłynie to negatywnie na ten włącznik? Pewnie pytanie głupie, ale "kto pyta nie błądzi" :)
  • #10 16134150
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Więc czemu to ma służyć?

Roxron napisał:
    Mam włącznik, na którym są podane wartości: 30V 1A. Czyli rozumiem, że ten włącznik nie wytrzyma więcej jak 30W? Czy jeśli podłączę go do 12V i będzie przepływał przez niego prąd o wartości 3A to nie wpłynie to negatywnie na ten włącznik?
    Tak. Oczywiście, że wpłynie.
  • #11 16134152
    Xantix
    Poziom 41  
    Roxron napisał:
    Mam włącznik, na którym są podane wartości: 30V 1A. Czyli rozumiem, że ten włącznik nie wytrzyma więcej jak 30W?

Raczej chodzi o to, że maksymalne napięcie między stykami załącznika (czyli maksymalne napięcie załączane) wynosi 30 V. Natomiast maksymalny prąd ciągły mogący płynąć przez styki wyłącznika to 1 A.
    Roxron napisał:
    będzie przepływał przez niego prąd o wartości 3A to nie wpłynie to negatywnie na ten włącznik?

Wpłynie - prąd będzie zbyt duży - styki mogą się grzać i wypalać - co skróci znacznie żywotność wyłącznika.
  • #12 16134819
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    A nie łatwiej zajrzeć w dokumentację konkretnego złącza (zwłaszcza, że dla różnych modeli produkowanych przez różnych producentów będzie się to różnić) zamiast dywagować nad specyfikacją standardu USB? Przykładowo to gniazdo micro USB (jedno z tańszych w TME) jest specyfikowane do 1.8A @30VAC dla styków prądowych: http://www.molex.com/webdocs/datasheets/pdf/en-us//1050170001_IO_CONNECTORS.pdf
  • #13 16140348
    Roxron
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedzi. Czyli taki włącznik nie może przekroczyć natężenia 1A obojętnie jakie by było napięcie?

Nie wiem czy jest jakaś konkretna specyfikacja gniazda USB zakupionego w sklepie elektronicznym, nie znając żadnych informacji o tym gnieździe.
  • #14 16140426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 16142901
    Roxron
    Poziom 6  
    Mimo wszystko nie wiem jak znaleźć tę dane nie mając informacji o włączniku/gnieździe.

Czyli przez te włącznik może płynąć prąd nie większy niż 1A niezależnie od wartości napięcia?
  • #16 16142904
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    Roxron napisał:
    Mam włącznik, na którym są podane wartości: 30V 1A
    To są maksymalne wartości napięć i prądów - przy 12V też maksimum 1A.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie maksymalnego prądu i napięcia w złączach USB w kontekście zasilaczy warsztatowych. Uczestnicy potwierdzili, że standardowe gniazda USB mogą przesyłać prąd do 2A, a napięcie do 12V, pod warunkiem, że gniazdo jest w dobrym stanie. Zwrócono uwagę na ryzyko związane z używaniem niestandardowych napięć, które mogą uszkodzić urządzenia, jeśli zostaną podłączone do standardowych portów USB. Uczestnicy podkreślili, że napięcie w granicach 4,75V do 5,25V jest akceptowalne, a spadki napięcia poniżej 4,4V mogą prowadzić do problemów z ładowaniem. Wskazano również na znaczenie specyfikacji technicznych poszczególnych złącz, które mogą różnić się w zależności od producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA