To do AVR'a trzeba dodać ADC albo zainteresować się czymś z rodziny STM32.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamelmłot napisał:Sygnał jest w okolicy 100Hz . Urządzenie zamienia sygnał zadany na ruch zgodny z nim (jak na wykresie góra dół) . [...]Wówczas osiągnąć można by 17 a nawet 18 bit - takie pseudo 17 czy 18.
elmłot napisał:droga 20-30 mm [...]
Ten temat - mechaniczny - jest już rozwiązanychodzi tylko o dość precyzyjne sterowanie.
Moderowany przez LordBlick:Niemerytoryczne uwagi wykasowałem.
Prośba do odpowiadających - tematyką zapytania jest dobór mikrokontrolera, a nie zapewnienie warunków dokładności.
elmłot napisał:Mam wrażenie, że bez znajomości podstaw programowania mikrokontrolerów wiele jałowych postów przed Toba... Oryginalne Delphi raczej nie występuje w aplikacji na mikrokontrolery. Mozesz próbować sił z FreePascal + Lazarus dla ARM.Napisałem dla zobrazowania jak to obecnie wygląda - wielkość programu w delphi.
elmłot napisał:By "badać" przebieg o f=100Hz wystarcza częstotliwość próbkowania 1000 razy większa = 100 KHz góra 1MHz
elmłot napisał:Zatem wydaje się że od strony ekonomicznej warto zastanowić sie nad przetwornikiem 18bit za 10zł + uC za kilka (naście) złotych.
gaskoin napisał:elmłot napisał:By "badać" przebieg o f=100Hz wystarcza częstotliwość próbkowania 1000 razy większa = 100 KHz góra 1MHz
Bardzo ciekawa teoria.