logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO charczący dźwięk w filmach

buncol9 17 Sty 2017 23:45 1197 14
REKLAMA
  • #1 16208050
    buncol9
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z kartą Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO podczas oglądania filmów np w formacie Avi lub mp4 dźwięk charczy, tak jakby się przycinał lub nakładał. Na filmach z youtube OK. Instalowałem już sterowniki dołączone na płycie oraz ze strony producenta najnowsze i nadal to samo. Zainstalowałem najnowszy Klite Code Pack i nic. Wydaje mi się, że to wina sterowników. W muzyce jest wszystko ok. Krystaliczny dźwięk.Windows XP. z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #3 16210493
    buncol9
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    A jakiej jakości są te problematyczne filmy ? Może częstotliwość za duża lub próbkowanie ?

Filmy są w 1080p. Wszystko wcześniej było ok na karcie dźwiękowej Sound Blaster Audigy SE.
  • REKLAMA
  • #4 16213455
    buncol9
    Poziom 9  
    Niestety kartę oddałem, moim zdaniem to wina sterowników. Sprawdzałem ją na Win XP oraz Win 7. Po prostu to jakiś bubel bez dobrych sterowników, bo problem z tego co czytałem z tym zlagowanym dźwiękiem w filmach dotyczył nie tylko mnie. Do tego od czasu do czasu jakieś trzaski w głośnikach. Szkoda bo dźwięk sam sobie lepszy niż w mojej starej karcie Sound Blaster Audigy SE.
  • #6 16213531
    buncol9
    Poziom 9  
    Pisałem do Creative i nic nie odpisali tak więc chyba to jest problem Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO. W innym zapytaniu odpisywali bez problemu.
    Ps a jak to testować te częstotliwości? W kodekach? Bo na karcie wszystko co możliwe przetestowałem ;)

Dodano po 2 [minuty]:

buncol9 napisał:
    Pisałem do Creative i nic nie odpisali tak więc chyba to jest problem Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO. W innym zapytaniu odpisywali bez problemu.
    Ps a jak to testować te częstotliwości? W kodekach? Bo na karcie wszystko co możliwe przetestowałem ;)

A i jeszcze jedno, ten charczący, pierdzący dźwięk nie dotyczył tylko filmów Full Hd, ale wszystkich filmów bez bez względu na rozdzielczość.
  • #8 16213590
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Dalsza dyskusja nie ma sensu. Autor tematu oddał kartę.
  • REKLAMA
  • #9 16213995
    buncol9
    Poziom 9  
    Wziąłem ją jeszcze raz z tego sklepu i oddałem do serwisu razem z laptopem z Win 7. Zobaczymy czy coś zadziałają.
    Creative jednak odpisał:
    1 . Podpiąć kartę bezpośrednio do innego portu USB zalecany port USB 2.0 z tyłu komputera
    2. W menadżerze urządzeń wyłączyć zintegrowaną na płycie głównej kartę dźwiękową
    3. W panelu kontrolnym, prosimy przejść do opcji zasilania a następnie ustawić komputer do trybu wysokiej wydajności
    W komputerze stacjonarnym Win XP
    1. Był w 4 różnych wejściach USB
    2. Nie mam tam już karty zintegrowanej, ale w Manager Urządzeń są jakiej Kodery dekodery audio i wideo i nie da się ich wyłączyć, nie wiem co to jest. Są jakieś pliki systemowe w nich.
    3. W Opcjach zasilania nie ma funkcji wysokiej wydajności bo tj Win XP.

Dodano po 9 [minuty]:

enhanced napisał:
    Może kodek ktorym to odtwarzałeś puszczał za wysoka czestotliwosc 16/24/32/32float

nic a nic nie działało poprawnie ? stereo dźwięk też miał problemy?

Na stacjonarnym komputerze (Win XP)
    Muzyka np z Winampa, Youtube była krystaliczna bez zarzutu. Poza momentem gdy np włączyłem FB na przeglądarce to już coś zaczęło przycinać dźwięk, ale to dało się przeżyć. Pierdzenie na maksa, gdy np włączyłem teledysk w pliku mp4, avi etc.

Na laptopie (Win 7)
    Pierdziało i charczało wszystko, czy to muzyka czy film, teledysk.
  • REKLAMA
  • #10 16214081
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    buncol9 napisał:
    Niestety kartę oddałem

Dalsze wypowiedzi wobec powyższego, będą jedynie domysłami fizycznie niemożliwymi do sprawdzenia.

buncol9 napisał:
    Wziąłem ją jeszcze raz z tego sklepu i oddałem do serwisu razem z laptopem z Win 7. Zobaczymy czy coś zadziałają.

Gdyby kolega chciał temat kontynuować po odebraniu sprzętu z serwisu, proszę zgłosić się o jego odblokowanie.
    Wobec powyższego, temat zamykam.

EDIT 24.01.2017
    Na prośbę użytkownika, temat odblokowuję.
  • #11 16224316
    buncol9
    Poziom 9  
    Witam, serwis rozłożył ręce w sprawie charczenia i pierdzenia owego sprzętu, ale sam rozwiązałem problem na razie na komputerze stacjonarnym z Win XP. Sprawcą jest K-lite Codec Pack z tych najnowszych wydań. Zainstalowałem jakiś stary z cyfrą 6. na początku i wszystko działa bez charczenia. Muzyka i filmy z krystalicznym dźwiękiem. Nie wiem co tam koliduje w tych nowszych K-Lite. Teraz poszukam winowajcy w laptopie z Win 7.
  • #13 16228683
    buncol9
    Poziom 9  
    Witam, oto ustawienia audio K-lite najnowszego. Dźwięk pierdzi charczy:
    Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO charczący dźwięk w filmach Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO charczący dźwięk w filmach Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO charczący dźwięk w filmach Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO charczący dźwięk w filmach
  • #14 16228698
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Odinstaluje te "kodeki" i zainstaluj przykładowo Media player classic. Odinstaluj wszystkie sterowniki i zainstaluj jeszcze raz najnowsze ze strony producenta.
  • #15 16228712
    buncol9
    Poziom 9  
    To jest odtwarzane na Media Player Classic ;) Sęk w tym, że na starej karcie dźwiękowej sprzed 10lat czyli SB Audigy było wszystko ok, a teraz kupiłem niby nową X-Fi Surround 5.1 PRO i wszystko ze wszystkim się gryzie.

EDIT
    Temat można zamknąć, zewnętrzną kartę Creative oddałem już na dobre, szkoda bo dźwięk był spoko, ale na bank to wina sterowników. Kupiłem Asus Xonar D1 wewnętrzną.

Scaliłem. RADU23

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 PRO, która charczy podczas odtwarzania filmów w formatach AVI i MP4, mimo że dźwięk w muzyce jest krystaliczny. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników i kodeków K-Lite, problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że dźwięk był poprawny na starszej karcie Sound Blaster Audigy SE. Po oddaniu karty do serwisu, Creative zasugerowało kilka rozwiązań, jednak ostatecznie użytkownik stwierdził, że problem leży w kodekach K-Lite, które po zainstalowaniu starszej wersji przestały powodować zakłócenia. Użytkownik zdecydował się na zakup karty Asus Xonar D1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA