Cześć, szukam schematu prostego regulatora napięcia w zakresie od 0 (powiedzmy od 5) do 24V przy prądzie max 6A.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkrzys1985 napisał:Polecam LT1083, lub LT1084 i aplikacja ze strony 13, lub 15.Cześć, szukam schematu prostego regulatora napięcia w zakresie od 0 (powiedzmy od 5) do 24V przy prądzie max 6A.
kolibercio napisał:Od siebie mogę polecić LM338, bardzo prosty układ w budowie a bez problemu wytrzymuje ciągle 5A (Oczywiście z radiatorem).
rs6000 napisał:... a to niby dlaczego?Ale tylko w obudowie TO-3 bo TO-220 conajwyzej 3A.
Freddy napisał:rs6000 napisał:... a to niby dlaczego?Ale tylko w obudowie TO-3 bo TO-220 conajwyzej 3A.
trymer01 napisał:To trzeba właśnie powiedzieć o mocy, a nie o prądzie.Kolega rs6000 ma rację, żaden ze stabilizatorów w obudowie TO-220 (LM317/338/350, ale też i LT108x) nie jest w stanie rozproszyć mocy strat większej niż ok. 20-25W(LM) - 30W(LT) - i to na dużym radiatorze z nadmuchem
Freddy napisał:To trzeba właśnie powiedzieć o mocy, a nie o prądzie.
trymer01 napisał:Nie mylę się i wiem o czym mówisz.Znowu kolega się myli
rs6000 napisał:W tym wypadku wiadomo, ale napisałem to ogólnie do stabilizatorówW tytule tematu jest 24V wiec wiadomo do czego odnosimy.
Pozdr
trymer01 napisał:Jakie ma inne wady według Ciebie?Ale maja one inne wady.
trymer01 napisał:Przykład poniżejzasilacze laboratoryjne - są całkowicie liniowe
klamot napisał:To proszę ustawić na nim 2,5V i prąd 5A, oraz podać czas po którym się skopci LM
Freddy napisał:czas po którym się skopci LM