logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DWR-118 - Tracenie połączenia, niedziałający internet

Dreg 28 Sty 2017 12:09 6861 5
REKLAMA
  • #1 16234317
    Dreg
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    internet z plus mam od 2 miesięcy, wcześniej korzystałem z Play i nie było tego problemu, a też był bezprzewodowy(więc to ani o zasięg, ani o stare budownictwo chyba nie może chodzić). Problemy zaczęły się praktycznie od razu jak zmieniliśmy internet. Internet zaczął się rozłączać, ale tylko teoretycznie, tzn. na komputerze dalej widniało połączenie, ale nie dało się wejść na jakąkolwiek stronę. Po restarcie routera problem mija, na chwilę. Co dziwne komputer(windows 10) o którym mówię jest połączony z routerem kablem Ethernet. Reszta urządzeń niby ma dostęp do internetu w tym czasie, ale zasięg jest strasznie ograniczony i prędkość maleje. Myślałem, że może oprogramowanie routera jest nieaktualne, ale jest najnowsze zainstalowane. Na routerze mam dwa pasma 5GHz i 2.4GHz, ale tylko z tego drugiego korzystam, jeśli to ważna informacja. Co powinienem zrobić? Osoby z pomocy Plusa mówią, że wszystko powinno śmigać jak ta lala :( Macie może jakieś porady(wymiana internetu nie wchodzi teraz w grę)?
  • REKLAMA
  • #2 16234342
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Posłuchałeś osób z Plusa to masz problem, to kiepscy doradcy . Wiem czego nie powinieneś robić. Nie brać oferty z Plusa na dodatek z tym DWR-118 i pewnie modemem E3372. Korzystasz w Krakowie, okolicach z tego Plusa? No i czemu zrezygnowałeś z Play? Jakie masz parametry sygnału LTE w Plusie, korzystasz z LTE1800Aero2 czy LTE800Sferii, jak daleko do BTS-a? Jakie osiągasz prędkości? Sprawdzałeś jak działa to LTE od nich na samym modemie USB w komputerze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16234394
    Dreg
    Poziom 9  
    Modem E3272. Z Playem skończyła mi się umowa i w domu zostało uznane, że plus wraz z telewizją wyjdzie taniej. W Nowym Sączu mieszkam. Ping- 46ms, Download-1.83 Mb/s, Upload-1.74 Mb/s.
    matek451 napisał:
    Jakie masz parametry sygnału LTE w Plusie, korzystasz z LTE1800Aero2 czy LTE800Sferii, jak daleko do BTS-a?
    Na nie odpowiem jak powiesz mi jak sprawdzić.

Na samym USB nie wiem, nie robiłem testów, ale sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 16234412
    matek451
    Poziom 43  
    Jak modem E3272? Przecież w Plusie sprzedają teraz E3372, skąd masz tego DWR-118 i E3272 teraz E3372 ?Z Plusa nie wzięliście sprzętu ? Decyzja faktycznie "mega korzystna", bez sprawdzenia zasięgu, parametrów sygnału, prędkości brać abonament w Plusie bez sprzętu nawet w SmartDom to nieporozumienie. Prędkości udowadniają że nie zawsze co tanie czyli Plus w SmartDom jest dobre. A jak miało być taniej to trzeba było wypowiedzieć umowę w Play. Poczytać tutaj co ja piszę od 3 lat na temat internetu LTE bez limitu za 5 zł/m-c w Play bez umowy i dalej korzystać z LTE Play na Karcie RBM na Kartę 5. Jaka to ulica w Nowym Sączu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16234510
    Dreg
    Poziom 9  
    No przepisałem z modemu, jest taki numer E3272, braliśmy z Plusa i taki nam dali. Sprawdzaliśmy zasięg(mieliśmy na tydzien do wypróbowania, ale było wszystko ok). ul. Husarska.
  • #6 16234566
    matek451
    Poziom 43  
    A ten DWR-118 też z Plusa? wykiwali was aż miło. E3272s-153 HiLink to modem sprzed 4 lat, wyciągnęli go z wykopalisk. Tego już nikt nie bierze, na dodatek słaby DWR-118. Komplet wart ze 150-200 zł. A przez dwa lata zapłacisz za niego w ratach 2-3 razy tyle. Dwa m-ce temu nikt nie brał już tego zabytku tylko routery z LTE-A czyli E5186 czy DWR-966 a minimum to stacjonarny router z LTE czyli B315. Sprzęt innej klasy i wart dużo więcej. konsultanci waszym kosztem pozbyli się starzyzny. Ale to norma, we wszystkich salonach u wszystkich operatorów w myśl zasady przyjdzie...... i kupi. Testy przeprowadza się wg. określonych zasad, sprawdza prędkośći , parametry sygnału LTE i CID BTS-a z którego się korzysta. E3272 nie posiada porządnej diagnostyki sygnału LTE, podobnie DWR-118. Co innego te wspomniane routery.subiektywne odczucia i zachwyt przez 7 -dni nic nie znaczą. Prękości sprawdza się w godzinach szczytu. Plus to najgorszy operator LTE, od dawna nie modernizuje sieci LTE1800, sprzedaje oferty na potęgę. Kierowaliście się reklamami w TV,a Plus w nich po prostu kłamie. Najbliższe pozwolenie na LTE1800Aero2 to Śniadeckich 15, inne przy Sikorskiego , Rynek 1, Limanowskiego 1 i Wiśniowieckiego 56. na pewno nie działają wszystkie, trzeba sprawdzić. Plus ma problemy z LTE w N.Sączu od dawna. Jeśli masz telefon z LTE to zrób test na nim i na tej karcie w domu i na zewnątrz. Na telefonie zainstaluj aplikację Network Cell Info, pokaże parametry sygnału LTE i dane BTS-a z którego korzystasz, do tego speedtesty. Pokaż screeny z nich. Pozwoli to sprawdzić który to BTS z którym się łaczysz i czy jest przeciążony. Dalsze kroki zależą od tego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA