logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego D-Link DWR-921 zrywa połączenie internetowe? Pomaga tylko restart.

NecroQ 27 Lip 2017 22:16 3009 13
REKLAMA
  • #1 16612331
    NecroQ
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z internetem w Plusie. Mam ofertę LTE.
    Problem polega na tym, że kilka razy na dzień, nagle tracę połączenie z internetem i ruter trzeba wyłączyć, po czym włączyć. Naprawde jest to bardzo irytujące, ponieważ gdy przeglądam Facebooka, gram w grę lub coś innego, nagle "wyrzuca" internet, Jak pamiętam miałem tak od początku korzystania z internetu plusa. Lampka sygnału nie świeci się na czerwono, ani nic się nie zmienia, tylko poprostu tracę połączenie i póki nie zrestartuje rutera, połączenie nie wraca.
    Dodam, że zasięg mam 5 kresek, nie możliwe jest to, że u mnie nie ma zasięgu.

Przydatne informacje :

Model rutera : D-Link DWR-921
    LTE, Sygnał mam 5 kresek

Wersja systemu operacyjnego: Windows 7 Professional.

Internet łącze kablem, nie posiadam Wi-Fi na komputerze.

Proszę o pomoc i dziękuje.

Napisałem na forum plusa, czekam na odpowiedz 2 dni, widać lecą w Chu**
  • REKLAMA
  • #2 16612345
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Może to problem z routerem? Masz go na gwarancji? Wymień lub sprawdź na innym.
  • #3 16612353
    NecroQ
    Poziom 7  
    LucekB napisał:
    Może to problem z routerem? Masz go na gwarancji? Wymień lub sprawdź na innym.

wiesz co ci powiem, internet wyrzucało od samego początku mojej przygody z siecią plus. Router również dostałem z internetem, więc sam nwm, z tego co patrzyłem ten model rutera jest dosyć drogi, a parametry ma dobre.
  • #4 16612403
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Jeśli to DWR-921 to stary, słaby router sprzed 5 lat. Posiada modem LTE 3 kategorii. Nie posiada diagnostyki sygnału LTE oraz możliwości wymuszania pasm LTE. W Plusie korzystasz z sieci LTE800Sferii czy LTE1800aero2, jaka to lokalizacja? Znasz parametry sygnału , jakie osiagasz prędkości DL/UL?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16612479
    NecroQ
    Poziom 7  
    Stary i słaby? O zgrozo co oni mi wcisli, powiedz mi, dlaczego teraz ten ruter chodzi po 400 zl??? Ceneo allgero itd, takie są na niego ceny -.-.
    Download u mnie dochodzi nawet do 5 mb/s
    Upload u mnie : na poziomie 3 mb/s
    To są wyniki dwóch testerów, obydwa porównywalne do siebie.

Co do reszty nie mam pojęcia
  • REKLAMA
  • #6 16612506
    matek451
    Poziom 43  
    Ten router występuje też w nowszej wersji DWR-921E ale to niewiele zmienia, ten ma modem LTE 4 kategorii. Warte ze 150 zł. Prędkości LTE na tym poziomie 5Mb/s to jakieś nieporozumienie. To Stróża koło Myslenic? Parametry sygnału i dane BTS-a sprawdzisz na telefonie LTE z aplikacją Network cell Info. Pokaże też dane BTS-a. W Stróży działa LTE1800Aero2 i LTE800sferii oraz agregacja LTE-a z tych pasm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16612876
    NecroQ
    Poziom 7  
    Tak, u mnie pobieranie jest w granicach 5 mb/s, nieraz pobierałem pliki to normalnie 4,9 mb/s lub na steamie jak pobierałem grę to 5,0/mbs 5,2 mbs.
    Tak to stróża koło Myślenic, zasięg jest zawsze dobry u mnie, nie znam się zbytnio na tym, wiec dalej nie wiem dalczego wyłącza mi często internet
  • REKLAMA
  • #8 16612884
    matek451
    Poziom 43  
    Pobieranie plików jest z reguły pokazywane w MB/s a testy prędkości w Mb/s, 1MB to 8Mb. Warto zrobić testy na innym urzadzeniu, np. na wspomnianym telefonie LTE z NCI i speedtest na nim .Od czegoś trzeba zacząć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16612891
    NecroQ
    Poziom 7  
    to tak np. na speed teście pokazuje mi około 51.36 MB, co daje w granicach 5 mb.
  • #10 16612942
    matek451
    Poziom 43  
    Mylisz jednostki, 51,3Mb/s to około 6,4MB/s. Prędkości dobre i na pewno na LTE1800Aero2. Aktualne jest wciąż pytanie co pokazuje aplikacja Network Cell Info na telefonie LTE z karta Plusa. Pobierasz ją , instalujesz, robisz test i pokazujesz screena z zakładki DANE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17058461
    geoinfoguide
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie to samo się dzieje. Szukam już na forach i nigdzie nie ma pomysłu. Router dobry bo 3 inne komputery chodzą bez zarzutu, a w Dell, który mam od dwóch miesięcy ciągle wyrzuca. Wszystkie możliwe resety IP, DNS, sieci itp nic nie dają...
  • #13 17061475
    geoinfoguide
    Poziom 11  
    Dziękuję za próbę pomocy. Oczywiście w routerze mam wybrany kanał 11. Szukam dalej, ale skoro to się dzieje najczęściej po takim zdarzeniu, kiedy zamknę klapę laptopa, to jeszcze spróbuję pobawić się trybami - uśpienia i hibernacji. Myślę, że skoro na dwóch pozostałych komputerach i w komórce nie ma problemu, a w trzecim laptopie jest, to raczej skłaniam się do szukania w tym komputerze, a nie w routerze. Dla karty sieciowej oczywiście mam maksymalną wydajność itd.
  • #14 17080190
    geoinfoguide
    Poziom 11  
    Dochodzę jednak do wniosku, że to nie wina routera, bo na tym samym komputerze mam linuxa i kiedy na nim pracuję to wszystko zawsze działa, a windows 10 zrywa co kilka godzin połączenie. To dla mnie tak samo zawiłe jak wyłączanie Windows Update w usługach i ich samoczynne uruchomienie po jednym czy dwóch dniach. A może ktoś ma podobny przypadek?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem D-Link DWR-921, który regularnie zrywa połączenie internetowe w ofercie LTE od Plus. Pomimo dobrego sygnału (5 kresek), połączenie przestaje działać, a jedynym rozwiązaniem jest restart urządzenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że DWR-921 to przestarzały model z modemem LTE 3 kategorii, co może wpływać na stabilność połączenia. Wskazują również na możliwość sprawdzenia parametrów sygnału za pomocą aplikacji Network Cell Info oraz testów prędkości na innych urządzeniach. Użytkownik zauważa, że prędkości pobierania wynoszą około 5 Mb/s, co jest niewystarczające. Pojawiają się sugestie dotyczące ustawień kanału Wi-Fi oraz problemów z systemem operacyjnym Windows, które mogą wpływać na stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA