logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator toroidalny-Do czego można go wykorzystać?

vKwiatekv 30 Sty 2017 19:00 2421 9
REKLAMA
  • #1 16240401
    vKwiatekv
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Posiadam transformator taki jak na zdjęciach. Kupiłem go od sąsiada za 5 zł, bo pomyślałem, że kiedyś się przyda. mam kilka pytań:
    Do czego on w ogóle służy?
    Jak go podłączyć?
    Co mogę zrobić z jego wykorzystaniem?
    Załączniki:
    • Transformator toroidalny-Do czego można go wykorzystać? IMAG0299.jpg (796.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transformator toroidalny-Do czego można go wykorzystać? IMAG0294.jpg (870.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transformator toroidalny-Do czego można go wykorzystać? IMAG0293.jpg (913.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16240477
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1655
    vKwiatekv napisał:
    Do czego on w ogóle służy?

Do obniżania napięcia sieciowego i zasilania różnych urządzeń. Sądząc po napięciu (24 V) może to być trafo od oświetlenia halogenowego.
    vKwiatekv napisał:
    Jak go podłączyć?

Ustal, które uzwojenie to pierwotne a które to wtórne np. omomierzem. Uzwojenie o wyższym oporze to będzie uzwojenie pierwotne - podłączasz je do 230 V.
    vKwiatekv napisał:
    Co mogę zrobić z jego wykorzystaniem?

Różne rzeczy - możesz zrobić z niego prostownik do akumulatorów/zasilacz sieciowy, zasilacz do halogenów albo innego oświetlenia np. LED, możesz użyć go do budowy wzmacniacza itp. Możliwości jest wiele - zależy co cię interesuje...
  • REKLAMA
  • #3 16240513
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Można zrobić zasilacz. Można lampkę bezpieczna dla dziecka. Nie trzeba mierzyć omomierzem jest napisane jakie kolory.
  • #4 16240532
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 559
    Kolory przyłącz są opisane po angielsku.
    Co do użycia tego trafo do prostownika-nie ten wyrób,nie ta moc ,szkoda zachodu.Masz tam jeszcze wewnętrzny bezpiecznik termiczny na chyba 130 st.C.
  • #5 16240548
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Blu-Blu - niebieski-niebieski
    Red-Brn - czerwony-brązowy
    Problem bo są dwa białe chyba że jest podwójna izolacja.
  • #6 16240727
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1655
    kot mirmur napisał:
    Co do użycia tego trafo do prostownika-nie ten wyrób,nie ta moc ,szkoda zachodu.

A czego? Trafo jak każde inne, moc do ładowania przeciętnych akumulatorów jak najbardziej wystarczająca. Można z niego zrobić całkiem zgrabny prostownik. Jedynie napięcie trzeba nieco obniżyć, ale to nie problem.
  • REKLAMA
  • #7 16240812
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6396
    Xantix napisał:
    Jedynie napięcie trzeba nieco obniżyć, ale to nie problem.

Znaleść połowę uzwojenia kupić 2 diody i żabki i prostownik gotowy.
  • #8 16240899
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 559
    Kolego Strumień,pomysł jak najbardziej trafiony z tym podziałem -tylko czy autor postu da sobie z tym radę?
  • REKLAMA
  • #9 16241148
    vKwiatekv
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    nowackahelena napisał:
    Blu-Blu - niebieski-niebieski
    Red-Brn - czerwony-brązowy
    Problem bo są dwa białe chyba że jest podwójna izolacja.

Tak jest podwójna izolacja jeden jest czerwony a drugi brązowy.
    Myślę że to co chciałbym z niego zrobić to zasilacz.
    Czy posiada ktoś link do jakiegoś filmu, poradnika lub schematu ja k takie cudo wykonać ?
    Jakie mógłby on mieć napięcie, napięcia na wyjściu?

Dodano po 1 [minuty]:

Xantix napisał:
    Różne rzeczy - możesz zrobić z niego prostownik do akumulatorów/zasilacz sieciowy, zasilacz do halogenów albo innego oświetlenia np. LED, możesz użyć go do budowy wzmacniacza itp. Możliwości jest wiele - zależy co cię interesuje...

Myślę że to co chciałbym z niego zrobić to zasilacz.
    Czy posiada ktoś link do jakiegoś filmu, poradnika lub schematu ja k takie cudo wykonać ?
    Jakie mógłby on mieć napięcie, napięcia na wyjściu?
  • #10 16241300
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4212
    Transformator małej mocy o nominalnym napięciu 24V~ daje bez obciążenia amplitudę 37.5V; odliczając 1.5V na diody, masz na kondensatorze filtrującym 36V bez obciążenia; pod obciążeniem około 25V. Można zrobić wzmacniacz zasilany przez taki transformator, chyba najlepiej na dwóch TDA2050, do kolumn (orientacyjnie) 20W 4R.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator toroidalny o napięciu nominalnym 24V może być wykorzystany do obniżania napięcia sieciowego oraz zasilania różnych urządzeń, takich jak oświetlenie halogenowe, zasilacze do akumulatorów, czy wzmacniacze audio. Użytkownicy sugerują, aby ustalić, które uzwojenie jest pierwotne, a które wtórne, co można zrobić za pomocą omomierza. Istnieje możliwość zbudowania prostownika, jednak należy pamiętać o obniżeniu napięcia. Wskazówki dotyczące podłączenia i schematy są poszukiwane przez autora, który planuje stworzyć zasilacz. Transformator może dostarczać napięcie do 36V bez obciążenia, a pod obciążeniem około 25V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA