Witam dzis dojechałem na stacje benzynowom i zatankowałem benzyny do mojego peugota po czym przejechałem dosłownie pare metrów na parking i zgasiłem auto. Za jakies 10minut jak zapaliłem obroty spadły odrazu do 500 - 700max auto prawie samo gasło a gdy wciskam sprzeglo gaśnie. Przy tym pojawiła sie dziwna praca silnika totalny brak mocy az ciezko ruszyc a gdy przegazuje auto chodzi jak by gdzies jakies lewe powietrze bylo(chodzi cicho ale inaczej) a nawet sie dusi. Całkowicie inna praca silnika :/ wymieniana byla uszczelka pod glowica pare miesiecy temu. I świeci sie kontrolka od silnika na pomarańczowo. Migała ileś razy ale niestety nie wiedziałem jeszcze ze to KOD i nie liczyłem tych mignięć
myślałem ze jak przejade kawałek moze strzeli z tłumnika i bedzie ok ale nie i ma ciezko jechac przy ruszaniu szarpie. Kazdy bieg musze przeciagnac bo przy wrzuceniu kolejnego szarpie i nie ma sily przyspieszac. Sprawdzałem stan oleju (jest) dzis dolewałem Borygo ale tez dosłownie odrobine bo bylo prawie pelno
co to moze byc ? Stalo się to odrazu po wlaniu paliwa. Niby wcześniej auto tez miało jakieś spadki obrotow ale nie takie. Obroty tez skakaly kiedyś do gory sam i to nawet po 2tys :/ jutro ruszam do nowej pracy potrzebuje tego auta
pomocy ! Jeszcze rano jak wstanie Tata pokaze mu to ale sami na szybko raczej i tak nic nie zdziałamy. I jeszcze jedno czy wybierac sie tym autem do pracy czy lepiej je zostawic w domu i zaprowadzic prosto do mechanika? Po całej awari zrobiłem moze max 10km
Edit: dodam jeszcze ze dzwiek z wydechu jest taki jak by miał problemy z wyrzucaniem tych spalin lekko bulgoczący / dławiący sie
No i niestety nie znam się na mechanice aut wiec wszystko jest dla mnie całkowicie obce
Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:
Odpaliłem wlasnie z tata auto i powiedział ze nie chodzi na jednym cylindrze i zeby tym autem nie jechać do pracy. Do jakiego mechanika zaprpwadzic to auto ? I spojrzałem na ta kontrolke check i migła 8razy tak to odebrałem. I zatrzymały sie teraz zegary a po wyjeciu kluczykow zawsze cofały sie do zera.
Edit: dodam jeszcze ze dzwiek z wydechu jest taki jak by miał problemy z wyrzucaniem tych spalin lekko bulgoczący / dławiący sie
No i niestety nie znam się na mechanice aut wiec wszystko jest dla mnie całkowicie obce
Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:
Odpaliłem wlasnie z tata auto i powiedział ze nie chodzi na jednym cylindrze i zeby tym autem nie jechać do pracy. Do jakiego mechanika zaprpwadzic to auto ? I spojrzałem na ta kontrolke check i migła 8razy tak to odebrałem. I zatrzymały sie teraz zegary a po wyjeciu kluczykow zawsze cofały sie do zera.