logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena FM - Podwyższone tło szumowe i dziwne widmo na niskich częstotliwościach

Darek.S 01 Lut 2017 21:01 1377 5
REKLAMA
  • #1 16246066
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    Witam. dzisiaj popełnialiśmy instalacje multiswitchową. System antenowy naziemny to Combo Dipola ( prototyp z 16-to elementowa na UHF), obwarzanek z batem na FM i zwrotnica trzy wejściowa AMS ( na F-kach). Z samego Combo sygnał był przyzwoity ale po dopięciu FM Neon przestał logować. I widzę podwyższone tło szumowe. Obejrzałem widmo z samej anteny FM i widzę, że tło szumowe to 40dB/µV i oprócz sygnału dziwne widmo na niskich częstotliwościach. Niestety tym razem nie zrobiłem fotki widma ale przypomina ono to które już na tych niskich kanałach obserwowałem na antenach VHF i UHF
    Antena FM - Podwyższone tło szumowe i dziwne widmo na niskich częstotliwościach
    Tyle, że nie podwyższały one tła szumowego... Podwyższone tło szumowe wynika zapewne z przesterowania głowicy Neona na tych niskich kanałach a na antenie dostrojonej lepiej do tych niskich kanałów ( UKF) siłą rzeczy ich poziom będzie większy ( stąd na antenie UKF przesterowanie a na innych już nie). I tu pytanie czy ktoś już to obserwował i co to za serwisy które tak mieszają? Niestety mieliśmy opóźnienie i nie zrobiłem loga. Co jest do naprawienia bo w piątek musimy tam być znowu. I postaram się wziąć ostre filtry na pasmo UKF zarówno dolno ( FPL2160) jak i górno zaporowe ( od 108 MHz wzwyż). Zwrotnica sama w sobie powinna już filtrować powyżej 108MHz co sugerowałoby zakłócenie właśnie poniżej tej częstotliwości... Lokalizacja to ul. Orla w Bielanach ta ciut wyżej położona strona ( od obserwatorium)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16247714
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Co jest w pobliżu...? Jakieś ODU Polsatu w pasmie 1,8 GHz , inne cudo w paśmie 5 GHz..? Lub inne ODU LTE innej sieci? Miałem kiedyś coś podobnego z widmem szumowym w paśmie od 80 do 150 MHz jako wynik szumu powstającego z kluczowania nadajnika w pasmie powyżej 1,5 GHz. Parę lat temu walczyłem z wielkoformatową chińską reklamą świetlną. Nie usiłowaliście pobiegać z jakimś odbiornikiem..?
  • REKLAMA
  • #3 16247818
    Darek.S
    Poziom 34  
    irekr napisał:
    Co jest w pobliżu...?

No widzisz. Przetwornice impulsowe itp mogą siać w tym pasmie a praktycznie każde urządzenie takową posiada a nie daj Boże jakaś chińska i to jeszcze dużej mocy. A teraz skojarzyłem, że Państwo przyjechali spędzić jesień życia ze Stanów i mają podwójną instalację 230 i 110V. :idea: A jeśli to 110V ma jeszcze 60Hz to ani chybi zrobione jest na falowniku... Jutro tam mam być to aż to sprawdzę. Mam multimetr z pomiarem częstotliwości...
  • REKLAMA
  • #4 16247839
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Jak to jest chiński falownik to chyba masz "sprawcę"....
  • REKLAMA
  • #5 16247856
    Darek.S
    Poziom 34  
    irekr napisał:
    Jak to jest chiński falownik to chyba masz "sprawcę"....

Zwrócę na to uwagę. I jeśli się okaże że jest tam falownik i po jego wyłączeniu ( a zapewne ma jakiś obwód zabezpieczający typu bezpiecznik) będę miał odbiór rodzi się kolejne pytanie czy jest zatem szansa na odbiór FM. Wymiana falownika na taki spełniający normy raczej nie będzie wchodziła w grę :wink:
  • #6 16252682
    Darek.S
    Poziom 34  
    Sprawa zakończona. Ja tu jakieś teorie spiskowe wytaczam :wink: a sprawę rozwiązał ... tłumik. Ustawiony na 12dB. Sygnał z anteny Combo już sam przesterowywał multiswitcha nawet z pułapką LTE (Multiswitch Signal - chcieli tańszy, Terra myślę dałaby radę - ma regulację wzmocnienia). A radiowy był jeszcze silniejszy ( znacznie powyżej 80dB/µV). Logi zrobiłem ale wydaje mi się, że nie ma sensu ich zamieszczać. jako ciekawostkę podam, że antena radiowa miała na celu umożliwienie odbioru RMF Classic... Uprzedzałem, że może być różnie ( u mnie niewiele dalej nie odbiera dobrze pomimo Barczaka na dachu) i miałem rację. Brak odbioru tej stacji. Odbiór innych wyraźnie się poprawił w stosunku do fabrycznej "anteny" czyli drucika :D
REKLAMA