logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skoda octavia 1.9 tdi - problem z silnikiem i turbiną

szlasu95 01 Lut 2017 21:21 2280 4
REKLAMA
  • #1 16246144
    szlasu95
    Poziom 2  
    Witam mam skodę octavie z 2003 r , miało być to tdi 90km , samochód nie mam mocy takiej jak powinien mieć po wyżej 3 tyś obrotów odłącza turbinę i przełącza się w tryb awaryjny a po niżej 2,5 tyś wo gule nie ładuje , wymiana turbiny nic nie daje , przepływomierz sprawny , kod silnika aqm ( jest to dziwne bo jest to kod silnika sdi ) , byłem z nią u kilku mechaników , jeden twierdzi że jest sprawna a inny nie ma pojęcia dlaczego się tak dzieje .
  • REKLAMA
  • #2 16246289
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Zrob log z kanalem 3, 8 i 11.
    Daj nr sterownika silnika.
    Bedzie widać czy sterownik obsługuje N75 czyli czy steruje turbina i jak to robi.
    Gdyby nie obsługiwał turbiny to co by wyłączało turbinę?
    Problem pewnie w sterowaniu N75, jego uszkodzeniu bądź źle podłączone podciśnienia.
  • REKLAMA
  • #3 16246329
    szlasu95
    Poziom 2  
    nie mam narzazie dostępu do komputera podjadę w sobotę na diagnozę , dodam że był wymieniony jeszcze przepływomierz i zawór zwrotny turbiny
  • REKLAMA
  • #4 16252819
    bolus11
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    na jakiej podstawie stwierdzasz że masz AQM? naklejka na rozrządzie? głupota, Naklejka w bagażniku - mógł być swap ;] tak jak koledzy piszą przynajmniej kanał 10 i 11 dynamicznie :]
    Skoro wpada w tryb awaryjny to musi coś sterować N'ka.
  • #5 16252831
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 895
    szlasu95 napisał:
    nie mam narzazie dostępu do komputera podjadę w sobotę na diagnozę , dodam że był wymieniony jeszcze przepływomierz i zawór zwrotny turbiny

Zawór zwrotny turbiny powiadasz... Yhym... A silniczek krokowy też podmieniony?

...

A na poważnie. SDI nie ma MAP sensora więc i nie obetnie dawki po overboost, więc ECU musi być od TDI. Czekamy na to co wyżej...
REKLAMA