logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić przepływomierz Hitachi w Audi A4 B5 1.6 ARM multimetrem?

Dariusz Kupiec 06 Lut 2017 12:52 5625 10
REKLAMA
  • #1 16256973
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam problem mam z przepływką:
    520 Przepływomierz/Masomierz powiet.- G70/G19

przerwa lub zwarcie do masy
    Mam pytanko , czy da się to sprawdzić multimetrem? kostka z czterema kablami, ktoś ma może sposób jakie mają być napięcia itp?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16257138
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    Trochę to dla mnie zbyt skomplikowane a coś na zasadzie takiej instrukcji tylko dla mojej przepływki ja mam 4 piny hitachi a silnik to 1.6 ARM
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić przepływomierz Hitachi w Audi A4 B5 1.6 ARM multimetrem? 82_1277180119.jpg (117.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 16257157
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Pinout przepływomierza:
    1 - sygnał MAF
    2 - masa
    3 - plus
    4 - sygnał temperatury powietrza zasysanego

Między 2 a 3 masz mieć ok 12V po włączeniu zapłonu.
    Przy pracującym ciepłym silniku na biegu jałowym pomiędzy masą a 1 ma być ok 1,2V

Plus jest podawany ze stacyjki.
    Masa idzie z ECU.

Połączenie przepływomierz - ECU:
    1 - 13
    2 - 12

Piny 12 i 13 są w dużej wtyczce ECU - ECU ma duża wtyczkę i małą.
    Przed odpięciem ECU odepnij akumulator, to samo w przypadku podpięcia złącza ECU - akumulator ma być odłączony.

Z błędu wynika że przepływomierz nie ma zasilania, na jego wyjściu nr 1 nie pojawia się sygnał lub przerwane jest połączenie pomiędzy przepływomierzem pin 1 a ECU (sterownik silnika) pin 13.
  • REKLAMA
  • #5 16257255
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie.
    Czyli jak sobie "przedzwonię" kabelki od Ecu do kostki13-1 i 12-2 i będą mialy przejście a na 3 będzie około 12v to sama przepływka walnięta?
    słyszałem coś jeszcze o jakimś bezpieczniku koło ECU ale go u siebie nie znalazłem.
  • #6 16257264
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Jeszcze musi być masa na 2.
    Jak będziesz miał 12V pomiędzy 2 a 3, przewody między ECU a MAF sprawne to przepływomierz.
    Pomierz i napisz wyniki to się okaże co go boli.
    Bezpiecznik raczej będzie w skrzynce dostępnej w desce po otwarciu drzwi.
  • #7 16257274
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    ok , ale to już jutro chyba , bo zaraz na 12 godz. do pracy, masakra, dzięki wielkie dzięki wam panowie opuszcza mnie mrok i sprawy stają się jaśniejsze, chcę autko doprowadzić do ładu na benzynce i je zagazować. Co do masy to mogę ją sprawdzić na włączonym zapłonie dotykając 2 w kostce i np. bloku silnika? (powinno być przejście?) .
  • #8 16259275
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    Witam. Posprawdzałem te napięcia multimetrem i jest tak:
    Na włączonym zapłonie:
    1- nic
    2-jest masa
    3- nic
    4- jakieś 2,5V
    Na włączonym silniku (zimny):
    1- 1,3v
    2-masa
    3-14V tak jak aku
    4- około 2,5V
    Martwi mnie brak plusa po zapłonie ,bo z tego co piszesz to powinien być, a jest dopiero na zapalonym.
  • #9 16260854
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Napięcia na zapalonym ok.
    Czy gdy skasujesz błąd na zapalonym silniku to wyskoczy on ponownie czy dopiero jak zgasisz i odpalisz ponownie?
    Kiedy ten błąd się pojawia?
  • #10 16260883
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    Dariusz Kupiec napisał:
    Martwi mnie brak plusa po zapłonie ,bo z tego co piszesz to powinien być, a jest dopiero na zapalonym.

Tak ma być, ten + to idzie z przekaźnika pompy paliwa.
    W ogóle wszystko wygląda ok tak jak opisujesz.
  • REKLAMA
  • #11 16261359
    Dariusz Kupiec
    Poziom 9  
    Po wymianie Halla ( bo też siedział) zrobiłem odczyt na zapalonym ( bo na zgaszonym ponoć halla zawsze wywala) nie było żadnych błędów, po kilkukrotnym odcztycie pojawił się błąd z przepływką i już został (wcześniej też był). A jeszcze jedno nieraz podczas jazdy słychać nieregularne "cykanie" w okolicy licznika, jakby przekaźnik. Autko cały czas na chodzie, ponowny odczyt i pojawił się błąd.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przepływomierzem powietrza (G70/G19) w Audi A4 B5 1.6 ARM, który wskazuje na przerwę lub zwarcie do masy. Zostały podane szczegóły dotyczące pinów kostki przepływomierza Hitachi, w tym pomiary napięć, które powinny być wykonane multimetrem. Użytkownik dowiedział się, że na pinie 3 powinno być około 12V po włączeniu zapłonu, a na pinie 1 około 1,2V przy pracującym silniku. Po wykonaniu pomiarów, użytkownik zauważył brak zasilania na pinie 3, co sugeruje uszkodzenie przepływomierza. Dodatkowo, omówiono kwestie związane z masą oraz możliwymi błędami w ECU. Użytkownik planuje dalsze testy oraz wymianę uszkodzonych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA