logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel manipulator INT-KLCD-GR krzaki na wyświetlaczu i brak reakcji

malytrol 20 Lut 2017 20:26 4533 18
REKLAMA
  • #1 16294349
    malytrol
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

Integra 64

Dziś rano alarm działał prawidłowo, podchodzę do manipulatora i już nic na nim nie ma, jest podświetlenie ale na ekranie pusto, po odłączeniu zasilania od całego alarmu i ponownym uruchomieniu centrali na manipulatorze widać takie oto krzaki jak na załączonym obrazku.

Jedyne co udało mi się zrobić to założyć zworkę reset i wejść w tryb serwisowy i mieć wgląd przez DLOADX, niestety z jego poziomy chyba nie można zrobić resetu do ustawień fabrycznych, zresztą nie wiem czy to by pomogło.

Dodam, że prócz manipulatora cały system działa prawidłowo, po odpięcia manipulatora alarm się załączył na sabotażu. Komunikacja z dloadx jest z centralą ale i tam na tym wirtualnym manipulatorze nic się nie pokazuje.

Czy mogę prosić o jakieś hipotezy, co może być najczęstrzą przyczyną takiego stanu? Padł manipulator? Bardzo dziwne to wszystko zwłaszcza, że jeszcze do dziś rano wszystko działało prawidłowo.

pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 16294382
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Są 2 możliwości:
    1. Padł manipulator.
    2. padła płyta główna.

Spróbuj podpiąć manipulator na innym przewodzie. Przeprowadź w trybie serwisowym identyfikację. Ostatnio podobny przypadek u klienta skończył się wysłaniem płyty głównej do serwisu (centrala nie widziała manipulatora, po resecie wracało do normy na około 1-2 godziny, po czym znów było to samo - tyle że manipulator wyświetlał godzinę, a nie krzaki).
    Najlepiej gdybyś miał na chwilę inny manipulator. Wtedy można by było na 100% zdiagnozować problem.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #3 16294457
    malytrol
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź,

Podpiąłem na innym kablu na krótko żeby mieć pewność, że to nie przewód jest winny - sytuacja jest taka sama jak na powyższym zdjęciu. Identyfikacja manipulatora w DLOADX przeszła ze statusem OK.
    Zastanawia mnie zakładka użytkownicy - co tutaj się wydarzyło :)

Nie mam niestety możliwości pożyczenia innego manipulatora i chyba pozostanie kupić nowy, najwyraźniej mu "odbiło" nie mam innego pomysłu, chyba że ktoś ma inne sugestie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16294518
    malytrol
    Poziom 9  
    Wymieniłem, na nową, nie wiem co dalej z tym mam zrobić. Jak zadziałać dalej po wymianie tej baterii. Jaka jest dalsza procedura po wymianie baterii na nową? Wystarczy wymienić baterię i tyle czy mam coś wykonać jeszcze? Powyżej pisałem, że robiłem reset zworką na płycie.

Czy mam z poziomu DLOADX wykonać jakieś restarty dodatkowe? Najchętniej bym przywrócił ustawienia fabryczne ale w DLOADX chyba teggo nie zrobię a jak wiadomo z powyższych wpisów manipultator nie działa żeby nim wykonać restartu ustawień.
  • #6 16294522
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Jest jeszcze jedna opcja która powtórzyła się już na Forum - bateria na płycie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 16294637
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    malytrol napisał:
    Wymieniłem, na nową, nie wiem co dalej z tym mam zrobić. Jak zadziałać dalej po wymianie tej baterii. Jaka jest dalsza procedura po wymianie baterii na nową? Wystarczy wymienić baterię i tyle czy mam coś wykonać jeszcze? Powyżej pisałem, że robiłem reset zworką na płycie.

Czy mam z poziomu DLOADX wykonać jakieś restarty dodatkowe? Najchętniej bym przywrócił ustawienia fabryczne ale w DLOADX chyba teggo nie zrobię a jak wiadomo z powyższych wpisów manipultator nie działa żeby nim wykonać restartu ustawień.

W programie dloadx otwierasz wirtualny manipulator i korzystasz jak z normalnego.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #8 16294649
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 144
    To nie manipulatorowi odbiło a płycie głównej. Satel w pewnym momencie posłał do dystrybucji wadliwą partię central. Wadliwy jest jakiś element pamięci ram, przez co mogą występować samoistne restarty, komunikat ,,błąd stosu pęti głównej" powstawać takie krzaki, brak komunikacji z centralą i inne cyrki. W ciągu ostatnich kilku miesięcy odesłałem na serwis chyba z 10 central które zamontowałem w poprzednim roku właśnie z takimi objawami.
  • #9 16294653
    malytrol
    Poziom 9  
    Hej,

Ok, tylko jak próbowałem nim działać to nic na nim nie widać. Mam jeszcze pomysł że odpalę centralę z odłączonym tym normalnym manipulatorem i zobaczę czy ten wirtualny zaskoczy i da się w nim cokolwiek wprowadzać. Dam zrzut ekranu jak wejde w tym serwisowy. Idę działać.

Dodano po 9 [minuty]:

Witam ponownie,

NIestety w wirtualnym manipulatorze nie mogę nic zrobić ponieważ tam się nic nie wyświetla, migają tylko lampki alarmu, czuwania i awarii - czyli podobnie jak manipulator standardowy. Może pozostaje odesłać płytę na gwarancji faktycznie. Trochę ciekawa sprawa ponieważ zanim wszystko podłączyłem na stałe to ustawiałem, testowałem i nagle takie coś. Mam płytę wersja v 1.12.

No nic odeślę chyba do serwisu płytę jeśli jeszcze gwarancja będzie w 3 latach pownienem się zmieścić. Proszę nie mylić z czasem użytkowania alarmu, całość trochę przeleżała zanim wszystko podpiąłem - dokładnie 2 lata :).

dziękuję za podpowiedzi, dalej już chyba nie mam co testować.
  • #11 16297837
    malytrol
    Poziom 9  
    Witam ponownie,

xury napisał:
    Uruchom Starter z kołków. Wgraj nowe fw.. Skasuj plik programu w dloadx. Podłaćz się z kołków i rób restarty.

Ok, spróbuję tak zrobić, dam znać o wyniku niebawem.

pozdrawiam
    Dodano po 5 [godziny] 54 [minuty]:
    Witam,

Oto co wykonałem.

1. Uruchomiłem STARTER z kołków
    2. uaktualniłem orpogramowanie centrali jak na załączonym obrazku

3. zrestartowałem centrale z podłączonym manipulatorem, poniżej rezultat

5. Próba uruchomienia DLOADX bez manipulatora

Podłączyłem się do centrali i po uruchomieniu wirtualnego manipulatora widzę na nim tylko:

4. skasowałem pliki konfiguracyjne w dloadx ale przy próbie podłączenie się do centrali otrzymałem komunikat:

Tutaj udało mi się odczytać identyfikator centrali i dloadx z poprzedniego pliku konfiguracyjnego ale przy nowym pliku i wstawieniu ich mimo że z centralą się łączę pobiera mi wszystkie dane z centrali włącznie z błędnymi użytkownikami itd. czyli nadal nie mogę nic zresetować

5. Ostatecznie przywróciłem pliki konfiguracyjne w dloadx i połączyłem się z centralą ale nie mam możliwości przywrócenia ustawień fabrycznych ponieważ ani manipulator normalny ani wirtualny nie pozwala nic wprowadzić.

Czy można jakoś to wszystko zresetować inaczej czy to już kwestia problemów z płytą główną?
  • #13 16298847
    malytrol
    Poziom 9  
    Witam,

Dziś podepne jeszcze pożyczony manipulator i zobaczymy. Stawiam jednak że bez serwisu się nie obejdzie. Dam znać.
  • #14 16305147
    malytrol
    Poziom 9  
    Witam,

Mam nowy manipulator, udało się zresetować użytkowników i wygląda na to, że system zaczął działać prawidłowo. Wynika z tego, że problemem był manipulator. Pytanie tylko dlaczego wcześniej na tej konfiguracji działał i naglę trach i takie cuda, kompletnie namieszał w ustawieniach użytkowników oraz poblokował niektóre wejścia. Chyba złośliwość przedmiotów martwych, innego wyjaśnienia nie mam. Najważniejsze, że udało się bez "rozbrajania" całej płyty głównej. Dziękuję wszystkim za wsparcie i rady. Póki co system działa, oby jak najdłużej bez awarii :)

Jutro popołudniu potwierdzę czy system nadal działa i będę zamykać temat :) trzymajcie kciuki

pozdrawiam
  • #15 16305516
    sosarek

Poziom 43  
    Odczytaj mimo wszystko historię zdarzeń z centrali i sprawdź czy tam także nie ma "krzaków".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 16305675
    malytrol
    Poziom 9  
    Witam,

W pamięci zdarzeń są wpisy z róznymi zdarzeniami z datami w postaci ?????? ale to z czasu kiedy podpięty był (chyba) walnięty manipulator który totalnie mieszał w ustawieniach. Każdorazowo centrala dostawała 3x błędne hasło co też wszystko blokowało. Dodam, że dziś w nocy włączył mi się alarm ale z powodu takiego, że w systemie został samoistnie ustawiony timer dla jednej strefy - przez poprzedni "ześwirowany" manipulator, czego nie zauważyłem.

Moje podejrzenie jest takie, że poprzedni manipulator "odwalił" i totalnie mieszał / namieszał w ustawieniach centrali. Jeśli nic innego się nie wydarzy to wyjdzie właśnie na to. Jeśli jednak pojawią się znowu kolejne kłopoty to będzie oznaczało jednak też problem z centralą. Nie mam już gwarancji więc jedyne co mi pozostaje to testować jak zachowuje sie alarm i jeśli coś wyjdzie to dać płytę na serwis pogwarancyjny. Mam jednak nadzieję, że winowajcą był manipulator który został zastąpiony nowym.

Aha dodam jeszcze, że mój "popsuty" manipulator podpinałem testowo do instalacji znajomego i u niego także były krzaki na wyświetlaczu oraz brak możliwości wpisywania czegokolwiek co potwierdzałoby powyższe co napisałem.

Wieczorem dam kilka zrzutów ekranu z pamięci zdarzeń centrali z tymi datami w czasie awarii czyli ????? :)
  • REKLAMA
  • #17 16305717
    sosarek

Poziom 43  
    Płyta centrali także na serwis.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 16306746
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Niekoniecznie. Po padzie baterii ustawiają się timery i inne śmieci. w pamięci zdarzeń. Nie pomaga reset do fabrycznych. Trzeba zaprogramować na chwilę wszystkie timery by się włączyły i wyłączyły.
    Przerabiałem to dość niedawno.
  • #19 16306866
    malytrol
    Poziom 9  
    Witam,

xury napisał:
    Niekoniecznie. Po padzie baterii ustawiają się timery i inne śmieci. w pamięci zdarzeń. Nie pomaga reset do fabrycznych. Trzeba zaprogramować na chwilę wszystkie timery by się włączyły i wyłączyły.

Tak mi się też zdaje, czytałem jeden wątek tutaj na forum o tych wpisac w zdarzeniach, to co nazwałem krzakami to znaki zapytania zamiast dat. Jak też wyżej można przeczytać baterię też wymieniałem, póki co system działa prawidłowo z nowym manipulatorem i zobaczymy jak będzie dalej. Trzymam się narazie tego, że całą winę ponosi za świrowanie popsuty manipulator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z manipulatorem INT-KLCD-GR w systemie alarmowym Integra 64, który przestał wyświetlać informacje, a na ekranie pojawiły się "krzaki". Po odłączeniu zasilania i ponownym uruchomieniu centrali, problem nie ustąpił. Użytkownik przeprowadził diagnostykę w trybie serwisowym DLOADX, ale nie udało się zresetować ustawień fabrycznych. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony manipulator lub płyta główna. Po wymianie manipulatora na nowy, system zaczął działać prawidłowo, co sugeruje, że problem leżał w uszkodzeniu manipulatora. Użytkownik zauważył również nieprawidłowe wpisy w pamięci zdarzeń, które mogły być wynikiem działania uszkodzonego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA