logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benelli Tre-k 1130 - Potrzebny wsad lub fachowiec który ogarnie

Marcin_ca1 08 Mar 2017 01:00 2751 9
REKLAMA
  • #1 16330635
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 277
    Witam
    Pacjent to motocykl Benelli Trek 1130 2007r

Przyjechał z Niemiec miał wypalone 2 tłoki, technicznie został naprawiony, lecz podejrzewam uszkodzenie elektronicznie/programu.

Motocykl odpalał bardzo ciężko, blokował silnik przy rozruchu nie trzymał wolnych obrotów, mocno się grzał wydech dymił na czarno(paliwo)

W motocyklu było kilka dolutowanych i po czym poobcinanych kabli np do cewek, TPS podejrzewam że ktoś chciał jakiś chiptuning robić.

Motocykl podczas rozruchu blokował silnik, po zeszlifowaniu klinu tarczki z której czujnik wału bierze sygnał i (cofnięciu) zapłonu odpala ale nie ma wolnych obrotów i dymi niespalonym paliwem, po odłączeniu pompy paliwa(w czasie pracy) na chwilę silnik ładnie wkręca się na obroty nie dymi chodzi poprawnie przez kilka sekund dopóki nie zabraknie mu całkiem paliwa.

Jutro zmierzę czas wtrysku lecz nie mam z czym tego porównać.

Podejrzewam że coś z mapą jest namieszane i stąd moje pytanie czy ktoś może miałby dostęp do wsadu do tego motocykla lub podjąłby się wgrania wsady to tego wynalazku?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16330702
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    Napisz jaki jest tam ecu ,może jakieś zdjęcie naklejki?
  • REKLAMA
  • #3 20242127
    miron5757
    Poziom 4  
    czy zdiagnozowales moze problem z tym trekiem,mam taki sam motocykl i identyczny problem

Dodano po 1 [minuty]:

ewentualnie podaj jakis namiar na kogos kto jest w stanie naprawic taki motocykl
  • #4 20242323
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2564
    W Benelli zastosowano układ wtrysku Weber czy Walbro, niestety bardzo kłopotliwy w diagnostyce gdyż nie da się podłączyć do niego z żadnym interfejsem. Moja rada, omijać modele 1130. Od niedawna Benelli jest oficjalnie sprzedawane w Polsce, należałoby zapytać importera czy dysponuje autoryzowanym serwisem w którym mają sprzęt i dostęp do serwisu producenta, tym samym możliwość diagnostyki i programowania ECU (fabryczne mapy).
  • #5 20243673
    miron5757
    Poziom 4  
    no dobra ale przeciez benelli trek to nie prom kosmiczny w dzisiejszych czasach to chyba nie powinnien byc problem aby to naprawic,tylko trzeba kogos ogarnietego znalezc kto zna sie na tym zna
  • #6 20290326
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Witam nadal walczę z moim benelli. W międzyczasie zakupiłem texe do motocykli i ładnie się z nim komunikuje, ale problem w tych modelach jest mechaniczny. Zdobyłem kilka informacji o problemach tego modelu. Mój benelli potrzebował drugi akumulator podlaczony na kable zeby odpalić, jak juz odpalil to chodzil ładnie dopuki sie nie zagrzal. Gdy nabrał temperatury to coś to blokował i gasl, wałem kluczem też ciężej było obrócić. Teraz informacje jakie uzyskałem: rozrusznik jest słaby do tego modelu, ponoć te z końcówki produkcji były mocniejsze, należy wymienić. Należy też wymienić kable do rozrusznika na takie o większym przekroju. Druga przyczyną ciężkiego rozruchu i blokowania silnika po nagrzaniu jest wałek z25 który łączy rozrusznik z alternatorem i koszem sprzęgła. Wałek jest z takiego słabego materiału że puchnie i się krzywi blokując silnik. Temat znany we Włoszech. Dzwoniłem do Benelli Polska-nie są w stanie zdobyć mi części do tych modeli 1130 trek i tnt, tylko do tych nowych chińskich. Kolega Włoch dzwonił do benelli we Włoszech też jest z tym problem. Więc mój wałek zlecilem wykonać profesjonalnej firmie która produkuje różne części z metalu. Wiem że już jest projekt 3d tego walka A teraz pracują nad materiałem z jakiego to wykonać, ponoć oryginał po pomiarach to dosyć miękka stal. Dam znać o efektach. Przepraszam że tyle czasu to trwa. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Benelli Tre-k 1130 - Potrzebny wsad lub fachowiec który ogarnie z25.jpg (82.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 20304831
    miron5757
    Poziom 4  
    czesc,dzieki za odpowiedz,powiem Ci jakie ja miałem przygody ze swoim kupilem go od niemca,odpalał ale gadł tak jakby zalewało go paliwo,walczyłem z nim ze dwa miesiace i nic,wiec zawiozłem go do warszawy do nadarzyna do goscia ktory podobno zna sie na temacie tego Benelli,i powiem Ci ze po miesiacu nic nie zrobił i nic nie wiedział co to moze byc w tym czasie wystawiłem go na czesci w całosci jako uszkodzony,i na szczescie go sprzedałem,powiem Ci ze jezdze motocyklami ponad 25 lat ale takiego gówna jeszcze nie miałem nigdy,juz nie mowie o straconych pieniadzach na tym,ale z czystej ciekawosci jesli kiedys go uruchomisz i bedzie jezdził to daj znac,ja juz tego nigdy nie kupie,za rzadne pieniadze,powodzenia w walce z tym sprzetem.
  • #8 20571465
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Witam moje benelli tre-k w końcu działa po wymianie walka i zębatki z25. Części udało się w de kupić. W końcu nim się przejechałem po 9 latach od kupna 😁😁
  • REKLAMA
  • #9 20571677
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    miron5757 napisał:
    no dobra ale przeciez benelli trek to nie prom kosmiczny w dzisiejszych czasach to chyba nie powinnien byc problem aby to naprawic,tylko trzeba kogos ogarnietego znalezc kto zna sie na tym zna

Tylko ze nikt za 2 stowki nie bedzie rozkminiał map czy naprawiał po brzmózgu tego syfa.
    Normalna stawka godzinowa i mozna działać.

Dodano po 1 [minuty]:

A co ma wałek napedowy do nieprzepalania paliwa i wypadania zaplonów?
  • #10 20821257
    glowackiartur88
    Poziom 1  
    >>20571465
    Witam jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy ktoś uporał się z odpalaniem. Kupiłem tnt 1130 przy zakupie odpalił pięknie a teraz nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z motocyklem Benelli Trek 1130 z 2007 roku, który miał wypalone tłoki i trudności z uruchomieniem. Po naprawach technicznych motocykla, występują problemy z elektroniką, w tym z mapą wtrysku, co prowadzi do dymienia, braku wolnych obrotów i blokowania silnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w układzie wtrysku Weber lub Walbro, który jest trudny do diagnostyki. Wskazują również na problemy mechaniczne, takie jak słaby rozrusznik i wadliwy wałek z25, który może blokować silnik. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawami oraz poszukiwaniem części, a także informacjami o serwisach, które mogą pomóc w diagnostyce i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA