logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić spawarkę Bester MAG Power 1700 S do użytku domowego?

Uczeń Mechanik 12 Mar 2017 22:54 3276 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16343002
    Majsterkowicz5
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Co byś chciał nią robić? Co spawać?
  • #4 16343098
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2477
    Majsterkowicz5 napisał:
    Co byś chciał nią robić? Co spawać?

To jest ważne bo automat może jest wygodniejszy ale czasami lepszym wyborem może okazać się zwykła na elektrody nawet używana. Do automatu dochodzi zakup butli i reduktora.
    Marką w tym wypadku BESTER bym się nie sugerował bo to nie są już te sprzęty co kiedyś. Ten automat jeśli tylko 3mm to się nadaje do spawania blachy.
  • #5 16343133
    Majsterkowicz5
    Poziom 8  
    Jeżeli chodzi o markę to jak najbardziej polecam bo sam mam i sprawuje się świetnie. Co do butli i reduktora to można akurat w tym modelu (1700S) stosować drut samo-osłonowy. Minusem jest przewód spawalniczy który jest zamontowany na stałe i dostępność końcówek prądowych (potocznie zwanych dyszkami) 0,9 (bynajmniej ja takich nie widziałem w marketach wszystkim nam znanym). Jeśli autor powie nam co chcę robić, spawać, to rozjaśni trochę sprawę.
  • REKLAMA
  • #6 16343409
    Uczeń Mechanik
    Poziom 6  
    Spawarkę chcę kupić do nauki od podstaw...
  • #7 16343951
    Majsterkowicz5
    Poziom 8  
    Ja posiadam BESTER MAGSTER 330 4x4. Ta spawarka już kosztuje ale ma ogromne możliwości. Też uczyłem się spawać na niej, a dlatego kupiłem taką, bo nawet 1400zł to już jakaś kasa. Wolałem odłożyć jeszcze trochę i kupić już sprzęt na lata. Swoją spawałem ramę do drzwi garażowych, progi w samochodzie, podłogę i ogólnie służyła mi przy naprawie samochodu. Co do BESTER 1700S, myślę że blachę 2mm pospawasz z ładnym przetopem, 3mm hmm tutaj już mam wątpliwości (osobiście nie sądzę) ale może da radę, i to byłoby na tyle. Kolejna sprawa to tak jak napisałem końcówki prądowe i drut. Do 1700S można założyć 5kg max a np do MIG 1900 można już dać szpulę 15kg a tą z kolei można dorwać za 50zł na znanym portalu ogłoszeniowym. Minusem MIG 1900 jest to że trzeba posiadać butlę i reduktor (nie wiem czy do każdej można stosować drut samo-osłonowy). Słyszałem że spawarki na 230V tak sobie dają radę i różnie jest z tym prądem spawania jak to podaje producent. Kolega miał BESTER 1801 dual (230/400) mówił że spawanie przy podłączeniu pod 400V to sama przyjemność a 230V zupełnie odwrotnie (brak jak by jej tej mocy). Jaki masz budżet i jakie warunki? Posiadasz instalację na 400V?
  • #8 16345173
    Uczeń Mechanik
    Poziom 6  
    Posiadam tylko 230v
  • REKLAMA
  • #9 16345465
    Majsterkowicz5
    Poziom 8  
    Ile chcesz pieniędzy przeznaczyć na to urządzenie?
  • #10 16346451
    Uczeń Mechanik
    Poziom 6  
    Chcę się zmieścić najlepiej do 1.5k

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat spawarki Bester MAG Power 1700 S, zwracając uwagę na jej zastosowanie do spawania materiałów o grubości do 3 mm. Wskazują, że model ten jest odpowiedni do nauki spawania, zwłaszcza przy użyciu drutu samo-osłonowego, co eliminuje potrzebę zakupu butli i reduktora. Niektórzy użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem może być spawarka na elektrody, a także podkreślają, że marka Bester nie jest już tak renomowana jak kiedyś. Wspomniano również o ograniczeniach dotyczących dostępności końcówek prądowych oraz maksymalnej wagi szpuli drutu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami, takimi jak Bester MAGSTER 330 i MIG 1900, które oferują większe możliwości, ale wymagają dodatkowych akcesoriów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA