logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Ecosport 1.0 Ecoboost - brak ciśnienia sprężania po uderzeniu z przodu

Pfemek 13 Mar 2017 19:58 33111 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy brak sprężania na wszystkich cylindrach w Fordzie Ecosport 1.0 EcoBoost po lekkim uderzeniu z przodu może być spowodowany zablokowaniem wariatorów rozrządu, czy raczej uszkodzeniem silnika?

Brak sprężania nie wynikał z wariatorów, tylko z uszkodzenia góry silnika: po próbie podania powietrza było widać ucieczkę między cylindrami i do kanałów wodnych, a później okazało się, że głowica była złomem po przegrzaniu [#16345298][#16364525] Blok sprawdzono i miał odchyłkę mniejszą niż 0,05 mm, więc problem nie leżał w dole silnika [#16365296] Po dalszej obróbce inny zakład stwierdził, że głowica po zebraniu 0,14 mm jest równa, a finalnie silnik złożono na sprawnej głowicy, z wymienionymi pogiętymi zaworami i auto zaczęło normalnie pracować [#16433920][#16575404] Z doświadczenia z tego przypadku wynika też, że te EcoBoosty są bardzo wrażliwe na przegrzanie, a czerwone zawory wydechowe wskazują na problem z układem chłodzenia i przegrzanie komór spalania [#16575404] W praktyce trzeba więc najpierw wykluczyć rozrząd blokadami, ale przy takich objawach najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie głowicy/uszczelki po przegrzaniu, nie „dziwna” pozycja wariatorów [#16344161][#16608480]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16343558
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Witam.
    Samochód to ford Ecosport 1,0 Ecoboost. Lekko uderzony centralnie z przodu. poduszki całe, uszkodzone głównie elementy plastikowe. Nie znam historii samochodu. Przyjechał z wykręconymi świecami. Wkręciłem świece, próba odpalenia i niestety brak sprężania na każdym z cylindrów. Usterka musiała nastąpić podczas, bądź w wyniku uderzenia. I teraz pytanie, czy istnieje możliwość że mogły zablokować się w jakiejś "dziwnej" pozycji wariatory faz rozrządu tak, że następuje przewietrzenie cylindrów? Czy raczej po prostu silnik kaput?
    Pasek rozrządu cały, wałki się obracają. Dolot drożny. Silnik ma około 35tyś przebiegu.
  • REKLAMA
  • #2 16344161
    drdrug
    Poziom 18  
    Ocena: 178
    Dziwny przypadek, wariatory nie powinny tak się zablokowac chociaż mialem przypadek w e39 523i ze zimą olej w wariatorze tak zgestnial ze nie synchronizował wałka a cisnienie sprezania wskazywało 1-3 bar (6cyl) i auto nie odpalało. Ale to raczej odpada u ciebie.
    A co slychać pod pokrywą zaworów wałki nie strzeliły ?
    No i najwazniejsze czy rozrząd nie przeskoczył ? z racji tego ze tam nie ma klina na wale podejrzewam ze podczas uderzenia i zdlawienia silnika gdzies to koło jednak mogło się przestawić albo poluzować srube wału. W fiescie mk6 1.25 przy nieumyslnej próbie odpalenia na biegu przestawilem rozrzad o 3 zeby...
    Slyszalem, ze w tym litrowym smietniku pompa oleju napędzana jest paskiem zębatym który pracuje w oleju silnikowym? :crazyeyes:
    Jezeli nie masz tych dziwnych blokad to chociaz mozesz wkrecić blokade w wał i zobaczyc na kierunek krzywek na obydwóch wałkach :-)
  • #3 16344220
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Ocena: 117
    Witaj,
    Z tego co pamiętam z tyłu na wałkach są wycięcia, bo blokada do przodu jest zakładana na wariatory, a dodatkowo z tyłu są wycięcia na taką jakby linijkę żeby wałki ustawić.
    Nie wiem tylko czy tam nie ma czujnika położenia wału rozrządu na kole pasowym, wtedy musisz mieć blokadę na koło żeby je ustawić.
    Ja te silniki przy wymianie rozrządu blokuję blokadą wału koło półosi, dodatkowo mam blokadę w rozrusznik, blokadę koła pasowego o ile jest tam czujnik, do tego blokada na wariatory i dla spokoju z tyłu wałki, wtedy mamy pewność że wszystko jest tak jak ma być.
    Co jeszcze zębatka na dole nie ma klina, ale koło potrafi się tak tam zakleszczyć jakby je ktoś na kleju osadził a ma być luźne.
    Jeżeli będziesz potrzebował schemat daj znać sprawdzę jutro czy ma w hgs dacie to mogę podrzucić.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do wariatorów to one wskakują na taki bolec, jak zablokujesz tył, możesz delikatnie spróbować ruszyć ręką czy nie klikną aby się ustawić.
    Konto firmowe:
    Mobilny Serwis Samochodowy Tom-Car
    Brzostkow 22, Jarosław, 37-500
  • #4 16345250
    Pfemek
    Poziom 24  
    Zdjąłem dziś pokrywę zaworów. Rozrząd wygląda ok. Przy suwie sprężania zawory są zamknięte do samego końca. Popychacze pracują luźno a same zawory się nie wieszają. Zrobiłem też próbę olejową, ciśnienie nie wzrosło ani grama. Albo zawory są delikatnie krzywe i się nie domykają albo uszczelka pod głowicą pękła pomiędzy cylindrami albo tłoki mają dziury. ;)
    Samochód po strzale stracił płyn chłodniczy. Istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś mimo uszkodzeń mógł próbować jeszcze jechać. Może go przegrzali i poszła uszczelka...
    Teraz się zastanawiam czy warto to reanimować czy szukać silnika. Jak jest z dostępnością nowych części?
  • #5 16345265
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Załatw kamerkę i zobacz jak tam w środku wygląda. Albo pompuj powietrze na zamknietych zaworach otworem świecy.
  • #6 16345298
    Pfemek
    Poziom 24  
    Na 99 procent uszczelka. Ewidentnie powietrze przechodzi górą między cylindrami. Tłoki raczej całe bo jak nie przytrzymam kluczem wału to ciśnienie powietrza je przesuwa. Jeśli naprawa polegała by na wymianie uszczelki to warto robić, może być też pęknięta głowica. Jak myślicie, jeżeli usterka powstała w wyniku przegrzania to jak może być z pierścieniami? Najgorsze było by gdyby po naprawie góry silnik zaczął brać olej itd...
  • #7 16348241
    Pfemek
    Poziom 24  
    Przydało by się trochę informacji o momentach dokręcania śrub.
    - śruby głowicy - kolejność, moment czy trzeba nowe?
    - śruba koła pasowego wału korbowego - moment, wymiana, klej?
    - pokrywy, panewki wałków rozrządu - moment,
    - pokrywy panewek korbowodowych - moment,
    Jeszcze głowicy nie zdjąłem ale wolę wcześniej zapytać.
    Co do blokowania rozrządu to wychodzi, że jak nie trzeba ruszać wariatorów to wystarczy jeden kołek i coś płaskiego żeby ustawić równo wałki... ;)
  • #8 16348532
    drdrug
    Poziom 18  
    Sruby nowe,kolejnosc moment powinien byc na uszczelce.
    sruba kola pasowego najlepiej nowa, fordy bez klina na wale nie lubia wyciagnietych uzywanych śrub.
    Dziwny zbieg okolicznosci, ze na zadnym cylindrze nie ma Ciśnienia.
    a sprawdzales ten rozrząd na blokady ? czyli kolek i plaskownik z tylu ?
    Jezeli rozrzad ok , krzywki na 1 przeciiwnie pod tym samym kątem to zrzuć głowicę i zobacz.
    Tylko najgorsze jest to, że do tego praktycznie nie ma czesci typowo silnikowych ? przynajmniej w moich duzych 2 hurtowniach. Dostepne tylko są sruby glowicy, uszczelniacz, i uszczelka glowicy.
    Czesci do głowicy to najmniejszy problem, bo zakład naprawy głowic sobie poradzi. Ale nie widzę nigdzie ani panewek ani pierscieni. Tylko komplet 3 korby+3 tloki za ok 4k. Więc albo serwis albo dorabianie albo używki ?
    Najbezpieczniej sciagnać glowice i dać do sprawdzenia i zobaczyc co powiedzą. Obejrzeć wizualnie uszczelkę i dopiero po diagnozie glowicy myslec co dalej ;-)
    Pocieszający jest fakt, ze te silniki uzywane są w miare przystepnych cenach 3-5k, nawet jest jeden nowy testowy za ciut ponad 5tys.
    Ale jedno co mnie zostanawia to to , ze jest dostepne wiecej uzywanych czesci góry silnika niż dołu ?
  • #9 16350268
    Pfemek
    Poziom 24  
    Głowica zdjęta. Sama uszczelka wytrzymała, nie przepaliło jej ale puściła w obrębie środkowego cylindra po stronie zaworów wydechowych. Widać to na zdjęciu, które zamieściłem. Sama głowica po stronie zaworów wydechowych "obsiadła" zrobił się rant na około 0,1mm na każdym z cylindrów (drugie zdjęcie).
    Byłem też w serwisie pytać o części. Na obecną chwilę pierścieni, tłoków czy panewek nie ma. Jest cały dół za 5900zł. Na górę jest więcej części. Uszczelka głowicy w cenie około 100zł.
    Mam nadzieje, że mogę tą głowicę splanować. Tłoki wychodzą poza obręb bloku ale mam nadzieję, że jakaś tolerancja do obróbki jest przewidziana? Zastanawiam się też nad kolorem zaworów wydechowych w środkowym cylindrze, zrobiły się czerwone, od czego tak się mogło stać i czy to groźne?
    Do tego jeszcze mam jedno pytanie. Koła rozrządu nie są idealnie okrągłe. Są jakby lekko spłaszczone w trójkąt. W silniku nie ma wałków wyrównoważających i myślę, że jest to zabieg zmniejszający drgania, mam rację? Raczej wątpię żeby się pokrzywiły... ;)
    Ford Ecosport 1.0 Ecoboost - brak ciśnienia sprężania po uderzeniu z przodu20170316_1..623.jpg (3.03 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Ford Ecosport 1.0 Ecoboost - brak ciśnienia sprężania po uderzeniu z przodu20170316_1..715.jpg (545.9 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 16350551
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Ale czemu masz brak sprężania. Na pewno nie od tej głowicy i uszczelki.
  • #11 16350748
    Pfemek
    Poziom 24  
    Tommi029 napisał:
    Ale czemu masz brak sprężania. Na pewno nie od tej głowicy i uszczelki.

Szczerze to jak zdjąłem głowicę to też pomyślałem że to nie to. Ale jak wszystko przeanalizowałem to nie ma innej opcji. Ciśnienie ewidentnie przechodziło z cylindra na cylinder i w kanały wodne. Było to dosłownie widać gdy pompowałem powietrze przez otwór po wtryskiwaczu. Zdjęć uszczelki nie zamieściłem ale na środkowym cylindrze aż ją "wypchlo" w kanał wodny...
  • REKLAMA
  • #12 16351375
    Tommi029
    Poziom 17  
    To zmierz dokładnie blok, bo będzie krzywy -pewnie przegrzany. Plus głowica do planowania.
  • #13 16364525
    Pfemek
    Poziom 24  
    Wyjaśniło się dokładnie dlaczego nie było ciśnienia. Głowica - złom! W miejscu gdzie jest czarna powstał taki "krater" że po splanowaniu 1mm dalej jest nierówna.
    Potrzebuje porady. Nie wiem czy warto pchać się w naprawę czy jednak szukać silnika. Używana głowica to koszt około 1000zł. Cały czas się zastanawiam jak to wszystko zniosły pierścienie, głownie chodzi mi o to jak duże jest ryzyko, że silnik będzie brał olej, kopcił itd? Gdybym mógł kupić pierścienie to bym po prostu wymienił ale niestety nie są dostępne... ;/ Piepszona jednorazówka...
  • #14 16364858
    Tommi029
    Poziom 17  
    Wymień cały silnik. Naprawiając to co masz pchasz się w gips.
  • #15 16364920
    drdrug
    Poziom 18  
    Tak jak kolega wyzej pisal sprawdzales blok pod wzgledem odksztalcen ?
    Jak dla mnie zabawa w taką naprawe,przy takim odksztalceniu glowicy bez dotykania dołu to ryzyk fizyk. Alternatywa dla niedostępnych pierscieni jest ich dorobienie, jezeli nie sa to jakies wynalazki. W TSI jak są dobrze dorobione, to naprawdę eliminują problem olejowy. Nie reklamuje nikogo ale jest taka firma jak mkblus czy jakos tak, dorabiaja rozne pierscienie tlokowe i nie tylko . Zamawiałem kiedys od nich kilka razy pierscienie do wariatorów i raz jakies silnikowe, nie miałem problemów. Tyle, ze trzeba wyslac tlok i czekac ok 1-2tyg.
    Na spokojnie trzeba podliczyc ew wszystkie koszty naprawy i porównać z ceną uzywanego silnika za ok 3-3.5k z jakąś tam gwarancją.
  • #16 16365215
    andrzej20001
    Poziom 43  
    za 5 na all... jest nowy silnik
  • #17 16365296
    Pfemek
    Poziom 24  
    Blok nie ma odkształcenia większego niż 0,05mm. Czyli raczej w normie się mieści. Nie wygląda żeby był zbytnio przegrzany, brak jakichś plam kolorowych itp. Zalałem cylindry naftą, za kilka godzin sprawdzę ile jej zostało...
  • #18 16365306
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Jak przylgnia blok-głowica jest prosta i dół (pierścienie) szczelny to raczej można kupić czapkę i złożyć.
  • #19 16365380
    Tommi029
    Poziom 17  
    Powiem ci jeszcze inaczej. Jak robię dla siebie mogę się bawić w celu obniżenia kosztów, ale dla klienta wymiana bo jak będzie coś nie tak to się nie opędzisz od niego.
  • #20 16365405
    Pfemek
    Poziom 24  
    Być może będą pierścienie. Jest u nas duża hurtownia tylko z częściami typowo silnikowymi i powiedziano mi że raczej na bank coś się dobierze ale muszę mieć wymiary. Jak będą to raczej nic nie ryzykuje.
    Dla klienta to nawet bym tego nie robił bo mechaniką się nie zajmuję już kilka lat. ;) Auto jest moje i jak najbardziej chcę ciąć koszty. Chyba zaryzykuję...
  • REKLAMA
  • #21 16386968
    Pfemek
    Poziom 24  
    Znów mam pewien dylemat. Kupiłem używaną głowicę, według szczegółowych zapewnień sprzedawcy "idealną". Jak się jednak okazało głowica była w jeszcze gorszym stanie jak moja. Odesłałem ją i czekam z duszą na ramieniu na zwrot kasy... Oczywiście mam już uraz przed kupowaniem następnej a żeby samemu jeździć za tym po kraju po prostu nie mam czasu. Myślę nad dorobieniem nadwymiarowej uszczelki pod głowicę. Jest kilka firm które dorabiają uszczelki nawet do 2mm grubości.
    Powiedzmy, że wyrównał bym jeszcze moją głowicę, jakieś 0,25mm powinno wystarczyć. Była by wtedy zebrana o 1,25mm. Uszczelka powinna mieć wymiar 1,25 plus grubość oryginalnej, chociaż myślę, że taka 1,25 albo 1,3mm powinna być ok. Macie jakieś doświadczenia z takimi dorabianymi uszczelkami? Jest sens się w to pchać?
  • #22 16386986
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Wypchnie ci najcieńszy punkt.
  • #23 16387006
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    Przed planowaniem trzeba było napawać głowicę. Jak dla mnie głowica jest już złomem.
  • #24 16387067
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ile mogła by realnie wytrzymać zanim by ją wypchło? Wiem że to trudno ocenić ale powiedzmy 1000km czy 10 tys? Skoro dorabiają takie uszczelki do diesli gdzie ciśnienie sprężania jest trzy razy większe i to działa to dlaczego nie będzie działać w małym benzyniaku?

Tak sobie jeszcze myślę, że przecież w tuningu stosuje się czasem uszczelki odprężające o grubości nawet do 3mm więc chyba nic nie ryzykuję. Z tego co poczytałem ludzie czasem modyfikują oryginalne trójwarstwowe uszczelki metalowe wyrzucając środkową warstwę i wkładając zamiast niej nową wyciętą wodą lub laserem z blachy z nierdzewki lub aluminium, 1,5mm to wtedy nic wielkiego. Jutro dzwonię po firmach co się tym zajmują, zobaczymy czego się dowiem...
  • #25 16388689
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1286
    Tak jak tsi jest nie naprawialne lub firma która to zrobi weżmie więcej kasy niż za używkę - bardzo ciężko poskładać to do kupy, tak samo będzie z tym autem - po złożeniu wszystkiego do kupy za chwilę będziesz się pytał skąd te wibracje i czemu tak kopci. Policz koszty i zastanów się czy kupno silnika z gwarancją nie będzie lepszą opcją czasową i finansową.
  • #26 16389125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 16389169
    andrzej20001
    Poziom 43  
    @Transit 2 Planował o 1,25 mm w turbo benzynie także jedyna opcja uszczelka/kanapka z przekładką ze stali . Silnik doładowany wysilony. Wypchnie mu to w najsłabszym miejscu w kanał wodny. Tak na 90%. Jak auto dla siebie można zaryzykować.
    @Pfemek popytaj na racingforum gdzie zrobisz uszczelkę.
  • #28 16390220
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 16390408
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 173
    Pfemek napisał:
    W miejscu gdzie jest czarna powstał taki "krater" że po splanowaniu 1mm dalej jest nierówna.
    Nie znam tej konstrukcji , nie robiłem więc nie mam wiedzy ale :?: Czy tutaj cała płaszczyzna głowicy ma być równa , zabielona ? Patrze na używki i wszystkie mają ten tzw. krater. Być może tak ma być.
    Płaszczyzną do wyrównania jest to co istotne - naokoło cylindrów , naokoło śrub głowicy i część zewnętrza . Nie sądzę aby ten krater powstał samoistnie aby trzeba było tyle zbierać . Myślę że planowanie do zabielenia całej płaszczyzny jest psuciem głowicy. Czy ktoś widział nową taką głowicę ? Ja nie. Teraz będzie krytyka mojej wypowiedzi
  • #30 16390426
    Pfemek
    Poziom 24  
    Dzwoniłem dziś do Warszawy do jednej z firm. Wyślę im oryginalną uszczelkę. Jak ocenią jaki materiał i jaką konstrukcję zastosować dadzą mi znać co i jak i zrobią, dla nich to chleb powszedni. Pytałem o wytrzymałość, gość robi uszczelki odprężające do sportu, stwierdził że nic niepokojącego nie powinno się dziać. Zaryzykuję...
    Jak w przyszłości trafi Wam się taki wynalazek to będziecie mogli bazować na moich doświadczeniach... ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku ciśnienia sprężania w silniku Forda Ecosport 1.0 Ecoboost po lekkim uderzeniu z przodu. Użytkownik zauważył, że po wkręceniu świec i próbie uruchomienia silnika, nie uzyskał ciśnienia na żadnym cylindrze. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie uszczelki pod głowicą, krzywe zawory lub pęknięcia w tłokach. Po zdjęciu głowicy stwierdzono, że uszczelka nie była przepalona, ale wystąpiły uszkodzenia w obrębie cylindra. Użytkownik rozważał naprawę głowicy, jednak dostępność części była ograniczona. Ostatecznie, po dalszych analizach, zdecydował się na wymianę silnika, ponieważ naprawa mogłaby być nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA