Dzięki. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś odbiornika LTE montowanego na dachu (na próbę). W domu mam dosyć słaby sygnał ale na dachu chyba w miarę przyzwoity (ok.- 90 dB), na speed teście mam dwnload i upload ok. 15Mbps (pomiary na Huawei P8 lite). Co o tym sądzisz i czy ew. mógłbyś coś polecić?
Nie mam na razie nic, ale widzę ze w t-mobile mam raczej najlepszy zasięg, więc jakaś ofertę bym pewnie znalazł u nich - chciałbym kupić ruter we własnym zakresie. Lokalizacja jak w pierwszym poście.
Oczywiście że mylisz się co do najlepszego zasięgu, w wyborze operatora i oferty. Szczególnie że chcesz kupować sprzęt samemu to po co ci abonament. W takim układzie Play nie ma tam żadnej konkurencji.
Do wyboru trzy, czyli Ładna 30a lub Zawada, g. Sw. Marcina I Okręzna 9 w Tarnowie.. Na wszystkich działają LTE1800, LTE2100 i LTE800 oraz agregacja LTE-A.
Twierdzę że Play będzie działał w trzech pasmach LTE z BTS-a Ładna , do BTS-a około 3km. Na LTE800 pewnie nawet bez anteny zew.Do tego agregacja LTE1800+LTE800. Gdyby BTS był przeciążony na wszystkich pasmach to do wyboru są dwa dalsze czyli Okrężna lub Zawada. Wszystkie są na różnych kierunkach i można wymusić z nimi połączenie anteną zewnętrzną, kierunkową na wybrane pasmo. Jeśli chodzi o zasięg to Play na tym terenie jest nr.1 No i w ofercie LTE bez limitu i na kartę to wiadomo że od 3,5 roku konkurencja jest lata świetlne z tyłu.
A jak chcesz zrobić te testy ? Tylko bez roamingu krajowego, na nim nie działa LTE. Karta internetowa Play na Kartę , telefon z LTE i Network Cell Info, pokazujesz screeny, do tego speedtesty. Na koniec info że nielimitowany internet LTE w Play bez umowy można mieć za 5 zł/m-c.
Wlasnie tak zrobię 😁
Dodano po 19 [godziny] 45 [minuty]: Zrobiłem testy w Play i wygląda to tak, jak na załączonych zrzutach. Testy robiłem na dachu i jak widać wyniki prędkości są dosyć zróżnicowane (8-15 Mbps). W domu mam znacznie słabszy zasięg (czasem nie łapię LTE).
Prawdopodobnie to nadajnik z Góry Św. Marcina, bo robiłem jeszcze testy pod BTS Ładna 30a i LCID jest inny. Tam wynik jest taki:
Wykonałem też jeszcze testy dla T-Mobile i prędkości na speed teście są moim zdaniem bardziej stabilne (14-16 Mbps). Wyniki:
Dzisiaj testowałem jeszcze Orange (Nju) i dostałem stosunkowo całkiem niezłe wyniki (prędkościowo - najlepsze). Zrzuty poniżej.
Alternatywnie mam jeszcze możliwość wyboru neostrady, 20Mbps (w praktyce max 15Mbps - sprawdzone).
Co wybralibyście na moim miejscu?
W Play połączenia z BTS LTE1800Play, pewnie Zawady lub Tarnów - Okrężna.Parametry sygnału dostateczne, prędkości przy tym sygnale całkiem niezłe.W Orange i T-Mobile zasięg z BTS-a Orange Zawada. T-Mobile z LTE1800 NetWorks .Zaskakująco dobry sygnał i prędkości OK. Orange z kolei zasięg z tego BTS-a ale na LTE800 Orange. Neostrada 15Mb/s OK jeśli nie zależy ci na UL. Wybór trudny, jeśli mobilny abonament to Orange Internet LTE dla domu za 59,90 z routerem LTE-A za 0 zł czyli MF286. Na BTS-ie Orange Zawady działa agregacja pasm LTE1800+LTE800, można korzystać na routerze z LTE-A oraz antenie COMBO 1800+800MHz. Jeśli na kartę a sprzęt własny to Play, tu też agregacja LTE-A 1800+800 lub LTE1800 na antenie dual LTE 1800MHz. Koszt internetu LTE bez limitu to 5 zł/m-c, czyli usługa darmowy Internet LTE na karcie z taryfą RBM na Kartę 5. Po 100GB możliwy lejek 2Mb/s, w praktyce można wykorzystać nawet 200GB bez lejka. Zakup routera LTE to około 250 zł za B315 lub około 500 zł za router z LTE-A czyli E5186, B525. Musisz zadecydować sam, kabel z Neostrady 15Mb/s kusi.
matek451, dzięki wielkie. Mam jeszcze 2 pytania:
1. Jak sądzisz, czy przypuszczalne, docelowe prędkości na ruterze LTE lub LTE-a, będą zbliżone do wyników testów, czy można się spodziewać jakiejś poprawy?
2. Jakie urządzenie / punkt dostępowy (do zamontowania na dachu) proponowałbyś, żeby przyzwoicie działało zarówno u tych trzech operatorów (z możliwością zmiany wyboru operatora)?
Prędkości dostępne u wszystkich operatorów sprawdzisz na telefonie LTE pod ich BTS-ami na twoim kierunku. Przy prawidłowych parametrach sygnału zależa tylko od obciązenia sektora na BTS-ie. Pod BTS w Zawadach, Góra Św. Marcina sprawdzisz 3 operatorów. BTS Play Ładna już znasz, jeszcze ewentualnie Play pod BTS-em Okrężna. Na dachu montujesz antenę na wybrane pasmo, kabel od niej do routera w domu, jak najkrótszy celem uniknięcia strat. Ewentualnie montujesz router na strychu a antena na krótkim kablu a dalej od routera kabel LAN do AP na dole.
Chodzi o to, że kabel antenowy musiałby mieć około 25 - 30 m, a to bardzo duże straty, dlatego myślałem o punkcie dostępowym, czyli pociągnięcie samego internetu skrętką z dachu do domu. Nie lepsze takie rozwiązanie?
Są takie punkty dostępowe np.http://www.technologic.pl/k146,gsm-lte-zestawy.html Oparte o platformę Mikrotika oraz modem Huawei , do tego antena na 1800MHz. Tanie nie są. moja propozycja to tak jak pisałem, router LTE-A , LTE umieszczasz na strychu, do niego na krótkich kablach antenowych antena na wybrane pasmo. Do routera kabel LAN na dół czy gdzie tam chcesz a z drugiej strony LAN router lub AP zapewniający WiFi w domu.
Dzięki. A jaką antenę proponowałbyś z tych dwuzakresowych (800+1800)?
Czy router podpięty do anteny znajdującej się na dachu nie będzie zbytnio narażony na uszkodzenie w wyniku wyładowań atmosferycznych?
Mam jeszcze pytanie. Czy Huawei E5186 będzie obsługiwał LTE-a (1800+800) w sposób automatyczny, czy trzeba to jakoś wymuszać?
Czy zwracać uwagę na coś konkretnego prze zakupie?
Do zarządzania routerem E5186 służy aplikacja https://www.dropbox.com/s/x3f5jxw89rjk0i9/E5186%20Toolbox_latest.zip?dl=0 Pozwala wymusza/ć konkretne pasma LTE oraz agregację pasm w LTE-A min LTE1800+LTE800. E5186 z T-Mobile są okrojone sprzętowo i softowo za to tańsze. Dotyczy to też B525 czy B315 od tego operatora. Brak im USB, RJ11 . Nie obsługują VoIP, bramki GSM, drukarek, pamięci zewnętrznych.
✨ Użytkownik poszukiwał lokalizacji nadajnika LTE T-Mobile w swojej okolicy, wskazując na problemy z sygnałem w domu. Otrzymał informacje o dostępnych nadajnikach, takich jak BTS NetWorks w Zawadzie oraz BTS-y Play w Ładnej i Okrężnej, które oferują różne pasma LTE (1800, 2100, 800). Użytkownik rozważał zakup zewnętrznego odbiornika LTE oraz testy prędkości dla różnych operatorów, w tym T-Mobile, Play i Orange. Wskazano na możliwość agregacji pasm LTE oraz na różnice w prędkości i stabilności sygnału między operatorami. Użytkownik zadał pytania dotyczące sprzętu, w tym routerów i anten, oraz ich kompatybilności z różnymi operatorami. Wygenerowane przez model językowy.