logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zasięgu internetu mobilnego t-mobile

rooneyasd 09 Kwi 2017 23:36 3426 5
REKLAMA
  • #1 16403550
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam,

Podstawowe informację:
    Koleżanka mieszka w miejscowości Barłogi (woj.Lubuskie) GPS: 51.944926 15.060110 ⇔ 51º56'41.73'' N 15º03'36.40'' E
    Inter Mobilny w t-mobile.
    Sprzęt:
    Asus rt-ac51u
    Modem Alcatel Link Key IK 40
    oraz 2 inne modemy(jak będę znał ich modele to podam, jeden z nich miał wyjście na dodatkową antenę)

Problem:
    Internet mobilny T-mobile działał "dobrze" przez 1 miesiąc, po 1 miesiącu przestał. Jak wspomniała koleżanka korzystała przez hot spota udostępnionego z telefonu. Sprawdziłem urządzenia u Siebie w domu. Mam do nadajnika max 2km. Chodzi, co prawda prędkości nie porywały ale działał stabilnie. Jestem na 99% przekonany że ma problem z zasięgiem. Wokół dużo lasów, na telefonie max 2 kreski, często skacze 1-2 kreski.
    Karta włożona do telefonu to internet jeszcze jakoś chodzi ale do modemu lub modem + router praktycznie nie łączy.

Uważam że najlepszym wyjściem było by sprzedanie obecnego sprzętu i zainwestowanie w modem + antena zewnętrza lub router + antena zewnętrzna.
    Pytanie: Co obecnie na rynku jest w miarę "taniego" co by pozwoliło na uzyskanie stabilnego zasięgu. Może być sprzęt używany.
    ps: Jest jeszcze opcja aby zostawić router, sprawdzić pozostałe modele modemów i dokupić antenę. Oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu czy router obsługuje dany modem.
  • REKLAMA
  • #2 16403572
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Możesz spróbować z anteną kierunkową podłączoną do modemu i ustawioną w kierunku najbliższego nadajnika - ze znajomym testowaliśmy, dużo szybciej nie było, ale za to sporo stabilniej. Skończyły się ścinki, rozłączanie i różne niepożądane efekty.
  • REKLAMA
  • #3 16403788
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Cześć,
    Też tak uważam, ważne aby było stabilne, nic więcej. Dobrze dowiem się jaki ma sprzęt i pod sprzęt załatwię konektor oraz antenę.
    Blisko jej miejscowości jest nawet zasięg LTE pracujący na paśmie 800Mhz od T-mobile. Miejscowość bobrowice, oddalona o jakieś max 2km.
    Czy ta antena będzie dobra http://www.cybertech.com.pl/p89,antena-atk-10-13-5dbi-kabel-fme-z.html Czy jest jakaś tańsza alternatywa?(może być używka)
    Zwiększenie zasięgu internetu mobilnego t-mobile
  • REKLAMA
  • #4 16403864
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5818
    Jesli BTS LTE800 T-mobile w Bobrowicach działa a raczej tak to wybór anteny OK, tylko dwie sztuki ustawione jedna elementami pionowo a druga poziomo. Do tego konektory do modemu. koleżanka wybrała tragicznego Alcatela. jak to działa z tym asusem, na jakim FW?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16403980
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Dlaczego 2 sztuki? Nie ma szans załatwienia tego na 1? Jak później to razem zmontować?
    Modem działa z Asusem, nie pamiętam FW ale przypuszczam że nie robiła żadnej aktualizacji(jak mówiła nie działał od początku, ma go od grudnia) Ja przeprowadziłem aktualizację zaproponowaną przez router. Na jednym i na drugim FW działa. Zresztą będę miał go przy sobie to sprawdzę dokładnie.
    ps: Router obsługuje również mój modem huawei e3131 s2.
  • #6 16404432
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5818
    LTE działa w MIMO stąd dwie anteny jeśli chce się uzyskać maksymalne prędkości. Koleżanka musi zacząć od zakupu modemu LTE obsługiwanego przez Asusa. Zapewne E3372.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA