logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać?

Smartek 09 Kwi 2017 09:38 5112 15
REKLAMA
  • #1 16401524
    Smartek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Moi drodzy, mam działkę w szczerym polu, o tutaj: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=ukelocati...00%2C2600¢er=51.542487%2C19.24691&zoom=14
    Jeżeli dobrze czytam mapę (ufać wskazaniom UKE czy BTSearch?) to najbliżej mam nadajnik tmobile z LTE800 i LTE2600 (3,5km).
    Sprawdzałem zasięg w telefonie, jednak z reguły są to 0-1 kresek wewnątrz budynku i do 2 na zewnątrz, a i tak ciężko się dogadać, o przeglądaniu internetu nie ma mowy. Czy istnieje jakiś zestaw routera lte + zewnętrznej anteny, który podołałby w mojej sytuacji? Zależy mi przede wszystkim na komfortowym korzystaniu z internetu.
  • REKLAMA
  • #3 16402348
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    A co ten post powyżej wnosi do tematu ? Nic, powinien tak jak mój wylądować w śmietniku.. Zasięg LTE w T-Mobile zapewnia BTS LTE800 T-Mobile Karczmy, oczywiście nie działa na nim LTE2600 T-Mobile i LTE1800 w ramach NetWorks. Na 3G z tego BTS-a zasięg UMTS900 HSPA+ NetWorks. Na telefonie LTE zainstaluj aplikację Network Cell Info. Pokaż parametry sygnału i dane BTS-a , test na zewnątrz. Potrzebna zewnętrzna antena kierunkowa na 800MHz, po testach i wyborze sprzętu jej dobór. Polecane ATK-20, ATK-10/800-980. Ponieważ LTE korzysta z MIMO to dwie sztuki , ustawione w polaryzacji pionowej i poziomej. Jeśli ma być to t-Mobile to pytanie czy masz abonament internetowy? Jeśli tak to ze sprzętem czy chcesz kupować router LTE sam? T-Mobile to optymalny operator, słaby zasięg LTE ma jeszcze Orange z BTS-a LTE800 Orange w Buczku. Nie działa BTS LTE800 Orange w Teodorach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 16403793
    Smartek
    Poziom 10  
    @matek451, dzięki za konkretną odpowiedź, widzę, że masz duże pojęcie w temacie, więc pozwól, że skorzystam z Twojej wiedzy i rad.
    Powiem tak - pieniądze nie grają roli, ma działać niezawodnie, jeśli to możliwe w tym miejscu. Piszesz o antenach ATK, ale widzę, że ta 20 to inna częstotliwość niż 800-900MHz jak model ATK-10. Mam rozumieć, że podajesz polecane modele, a do mnie nada się ta ATK10?
    Nie rozumiem wzmianki o dwóch antenach - nie pisz proszę o polaryzacjach, bo mam o tym nikłe pojęcie :-(. Czy dobrze zatem rozumiem, że muszę mieć dwie anteny, np. dwie ATK-10? Jak to się wtedy ze sobą łączy?

Skupiłem się na tym T-Mobile'u, bo jest najbliżej i widziałem LTE800. Chciałbym przy nim pozostać. W pierwszej kolejności zakupiłbym starter prepaid i potestował internet w ten sposób, zanim zwiążę się jakąś umową. Widziałem oferty nielimitowanego LTE dla firm, mam działalność, więc nie byłoby problemu podpisać taką umowę.

Jaki sprzęt i jaki router LTE jest polecany? Nie ukrywam, że chciałbym rozsyłać jeszcze po całym terenie WiFi :-).
  • #5 16403857
    matek451
    Poziom 43  
    Do BTS-a około 4km ale przez las. Zasięg na zewnątrz powinien być więc zrób test i pokaż screeny z Network Cell Info. Parametry sygnału pokażą czy ATk-10/800-980 da radę. Jej zysk z kablem 10 m to około 10dBi. Dwie anteny bo LTE w MIMO, jedna ustawiona elementami pionowo a druga poziomo. Modem/router LTe ma dwa wejścia antenowe. W T-mobile dla indywidualnych oferta no limit za 79,99 http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/doc_00008/D_007_0013012.pdf. Ze sprzętu stacjonarny router LTE. Najlepszy wybór to B525 z LTE-A, gorszy to B315, który nie agreguje pasm LTE. Zrób te testy i pokaż wynik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 16403893
    Smartek
    Poziom 10  
    Na stałe mieszkam 30 km od działki, więc jak tylko mi się uda to podjadę i porobię zrzuty ekranu i wrzucę tutaj w temacie. Czy dane z wersji LITE Ci wystarczą czy mam kupić wersję pełną za 10 zł? :-)
    Router wezmę tego B525, skoro polecasz.
  • #7 16439700
    Smartek
    Poziom 10  
    Dopiero niedawno udało mi się porobić screeny. Jedyny BTS, z którym łączyło to ten ze screena, pokazuje inny niż ten na mapce niestety. Ale może coś wyczytasz :). Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać?
  • REKLAMA
  • #8 16441405
    matek451
    Poziom 43  
    A czemu test Play, na dodatek 3G w roamingu T-Mobile? połaczenie z BTs-em UMTS900NetWorks Zwierzyniec. Play najbliższe własne BTS-y LTe ma w Zelowie i Łasku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16473116
    Smartek
    Poziom 10  
    Nie sądziłem, że jest to jakaś różnica, nie znam się aż tak. W każdym razie starter tmobile zakupiony, a przez złą pogodę dopiero dzisiaj udało mi się posprawdzać (sezon nadchodzi). Zasięg łapie co kilkanaście minut na kilka minut, więc kiepsko. Zrzuty w załącznikach.

Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać? Internet na działce, słaby zasięg, tylko jeden operator... co wybrać?
  • #10 16474055
    matek451
    Poziom 43  
    Połączenie z BTS-em Orange w Buczku, parkowa 1 w ramach NetWorks na LTE800 T-Mobile. Antena na 800MHz pozwoli wymusić połączenie z nim lub tym w karczmach i wybrać ten, który zapewni lepsze transfery.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 16475630
    Smartek
    Poziom 10  
    Czy mógłbym jeszcze poprosić o przykład dobrej anteny? Boję się, że te z allegro będą jakimiś tanimi syfami

Moderowany przez jimasek:

Zwracam uwagę na poziom dyskusji to jednak forum publiczne.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

• #13 16476790
    matek451
    Poziom 43  
    Może być ATK-20 lub trochę słabsza ATK-10/800-980. Dwie sztuki, jedna elementami pionowo, druga poziomo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16476807
    Smartek
    Poziom 10  
    @matek451, spędziłem teraz weekend na działce, z obserwacji wynika, że łapie zasięg głównie z tego Buczku, co mnie dziwi, bo przecież odległość jest minimum 2x większa od tego w Karczmach, jednak z tym BTSem nie połączyło mnie ani razu. Gdy już złapie zasięg to z reguły na jedną kreskę i śmiga bardzo zadowalająco przez parę minut i za chwilę gubi zasięg. Liczę, że z antenami będzie stabilnie. W tym tygodniu zamawiam b525 i dwie sztuki atk20, w weekend montaż i odezwę się czy pomogło :-).

Aha, popatrzyłem na ceny. Nowy router kosztuje koło 600 złotych z wysyłką, zaś przy abonamencie tmobile'a (na który i tak się w efekcie bym zdecydował) kosztuje 9 złotych. Chyba będę musiał od razu tak zaryzykować.
  • #15 16489634
    Smartek
    Poziom 10  
    @matek451 - wracam, by Cię pochwalić. Testowałem przez cały weekend na tym darmowym starterze T-Mobile'a (20GB na tydzień) cały zestaw, tj. Huawei B525 (kupiłem na allegro) + 2xATK20 z dipol. Internet na działce DZIAŁA bez najmniejszych problemów. Nie wierzyłem szczerze mówiąc, że jest to możliwe, tym bardziej, że w telefonie tak jak uprzednio pisałem - było co prawda LTE, ale przez kilka minut co kilka minut. Było to nieużywalne.
    Co się okazuje - gdy router stoi sam, bez zewnętrznych anten, ma czasami jedną kreskę zasięgu na pamięć i jest ona niestabilna - ale i tak działa lepiej i częściej niż na telefonie.
    Z antenami ma od 2 do 4, najczęściej trzyma 3. Nie ma większego znaczenia czy jest podłączona jedna antena czy dwie ani w które strony są skierowane - router ma z reguły 2/3 kreski z byle jak podłączonymi i ustawionymi antenami. Różnica pojawia się dopiero w momencie, gdy w grę wchodzą speedtesty. Co mnie najbardziej zaskoczyło to to, że nadajnik z Buczku, tj. oddalony ponad 2x dalej od tego z Karczm, jest około 2 razy szybszy (zasięg ten sam).
    Wykonałem około 100 speedtestów, z różnych serwerów, w różnych kierunkach i warunkach pogodowych (wczoraj było pochmurno i duży wiatr, w sobotę prawie bezwietrznie i upalnie). Kierując na Buczek uzyskuję minimum 23 mbit, maksymalnie około 40mbit downloadu. Upload około 10mbit.
    W przypadku Karczm szybkość kształtuje się około 10-15mbit. Nie wiem dlaczego tak jest, ale testy były powtarzalne i nie pozostawiały złudzeń.
    Co ciekawe, miałem ze dwa speedtesty, przy których na chwilę wskakiwało po 50-100mbit, ale dosłownie na chwilę. Ciekaw jestem czy dałoby się to jakoś przyspieszyć, ale obecna sytuacja i tak mnie rajcuje i jest dla mnie wystarczająca.
    Górną antenę ustawiałem żeberkami pionowo, zaś dolną poziomo. Dodam, że czasami najmniejsza zmiana kąta powodowała wzrost kilku mbitów (lub spadek).

Moje pytanie będzie się teraz tyczyło innego tematu. Chciałbym uzyskać wifi na całym terenie (1500m2). Jak najprościej to zrobić? Niebywałą - jak dla mnie - zaletą b525 jest to, że jest modemem typowo plug and play. Wrzucam kartę i hula bez problemów, praktycznie bez żadnej konfiguracji.
    Chciałbym rozwiązanie, które by z nim współgrało na podobnej zasadzie i było skuteczne. Jestem skłonny dokupić nawet dwa repeatery, obecnie w najdalej oddalonym pokoju nie ma już zasięgu, gdy b525 stoi w przeciwległym, o terenie nie wspominając.
    Zależałoby mi również na bezkablowym rozwiązaniu, tj. bez konieczności rozprowadzania rj45 pomiędzy nimi - chyba, że straty są zauważalne, to wtedy jestem skłonny pomyśleć o takim rozwiązaniu. Czy forumowy mistrz sieciowy znowu coś podpowie? :-)
  • #16 16489712
    mk64
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Poczytaj o plc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na słaby zasięg internetu LTE na działce, znajdującej się 3,5 km od nadajnika T-Mobile. Po analizie mapy zasięgu oraz testach sygnału, zaleca się zainstalowanie zewnętrznej anteny kierunkowej, najlepiej modelu ATK-10 lub ATK-20, w konfiguracji MIMO (dwie anteny, jedna ustawiona pionowo, druga poziomo). Użytkownik planuje zakup routera LTE, polecanego modelu Huawei B525, oraz przetestowanie internetu na karcie prepaid T-Mobile przed podjęciem decyzji o abonamencie. Po zainstalowaniu anten i routera, użytkownik zauważył znaczną poprawę jakości sygnału i stabilności połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA