@matek451 - wracam, by Cię pochwalić. Testowałem przez cały weekend na tym darmowym starterze T-Mobile'a (20GB na tydzień) cały zestaw, tj. Huawei B525 (kupiłem na allegro) + 2xATK20 z dipol. Internet na działce DZIAŁA bez najmniejszych problemów. Nie wierzyłem szczerze mówiąc, że jest to możliwe, tym bardziej, że w telefonie tak jak uprzednio pisałem - było co prawda LTE, ale przez kilka minut co kilka minut. Było to nieużywalne.
Co się okazuje - gdy router stoi sam, bez zewnętrznych anten, ma czasami jedną kreskę zasięgu na pamięć i jest ona niestabilna - ale i tak działa lepiej i częściej niż na telefonie.
Z antenami ma od 2 do 4, najczęściej trzyma 3. Nie ma większego znaczenia czy jest podłączona jedna antena czy dwie ani w które strony są skierowane - router ma z reguły 2/3 kreski z byle jak podłączonymi i ustawionymi antenami. Różnica pojawia się dopiero w momencie, gdy w grę wchodzą speedtesty. Co mnie najbardziej zaskoczyło to to, że nadajnik z Buczku, tj. oddalony ponad 2x dalej od tego z Karczm, jest około 2 razy szybszy (zasięg ten sam).
Wykonałem około 100 speedtestów, z różnych serwerów, w różnych kierunkach i warunkach pogodowych (wczoraj było pochmurno i duży wiatr, w sobotę prawie bezwietrznie i upalnie). Kierując na Buczek uzyskuję minimum 23 mbit, maksymalnie około 40mbit downloadu. Upload około 10mbit.
W przypadku Karczm szybkość kształtuje się około 10-15mbit. Nie wiem dlaczego tak jest, ale testy były powtarzalne i nie pozostawiały złudzeń.
Co ciekawe, miałem ze dwa speedtesty, przy których na chwilę wskakiwało po 50-100mbit, ale dosłownie na chwilę. Ciekaw jestem czy dałoby się to jakoś przyspieszyć, ale obecna sytuacja i tak mnie rajcuje i jest dla mnie wystarczająca.
Górną antenę ustawiałem żeberkami pionowo, zaś dolną poziomo. Dodam, że czasami najmniejsza zmiana kąta powodowała wzrost kilku mbitów (lub spadek).
Moje pytanie będzie się teraz tyczyło innego tematu. Chciałbym uzyskać wifi na całym terenie (1500m2). Jak najprościej to zrobić? Niebywałą - jak dla mnie - zaletą b525 jest to, że jest modemem typowo plug and play. Wrzucam kartę i hula bez problemów, praktycznie bez żadnej konfiguracji.
Chciałbym rozwiązanie, które by z nim współgrało na podobnej zasadzie i było skuteczne. Jestem skłonny dokupić nawet dwa repeatery, obecnie w najdalej oddalonym pokoju nie ma już zasięgu, gdy b525 stoi w przeciwległym, o terenie nie wspominając.
Zależałoby mi również na bezkablowym rozwiązaniu, tj. bez konieczności rozprowadzania rj45 pomiędzy nimi - chyba, że straty są zauważalne, to wtedy jestem skłonny pomyśleć o takim rozwiązaniu. Czy forumowy mistrz sieciowy znowu coś podpowie?