logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw Golf IV 1.6 AKL - Nierówna praca silnika po zmianie czujnika temperatury

dar3233 24 Kwi 2017 08:17 11574 15
  • #1 16432716
    dar3233
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    od pewnego czasu mam problem z VW Golfem IV AKL.
    Od jakiego czasu wskaźnik temperatury płynu chłodzącego wskazywał coraz mniejszą temperaturę. Po wymianie na inny wskaźnik temperatury pokazywał prawidłowo jednak były problemy z odpaleniem przy temperaturach bliskich zeru. Kupiłem już czwarty czujnik i z każdym to samo. Kupiłem oryginalny w salonie VW, Febi, jeden sprowadziłem z Niemiec i na każdym to samo. Dodatkowo przy zagrzanym silniku szarpie zwłaszcza przy obrotach około 2 tys. lub niżej. Nie pokazuje żadnych błędów na Vag, kable, i świece wymienione. Nadmienię, że auto posiada instalację gazową na które dzieje się to samo bez względu czy przełączę na benzynę czy gaz.
    Bardzo proszę o poradę bo już tracę wiarę w to, że ten samochód będzie jeździł bezproblemowo.
    Pozdrawiam
  • #2 16433922
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4237
    A ciśnienia na poszczególnych cylindrach?
  • #3 16435130
    dar3233
    Poziom 10  
    Tego nie wiem czy ciśnienie jest w porządku ale na tym starym czujniku wszystko gra. Czy jest możliwe, że 4 czujniki źle pracują a ten błędnie wskazujący jest ok? Aż taki zbieg okoliczności?
  • #4 16435194
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Po nocy podłącz VAG i odczytaj temperaturę silnika ze sterownika silnika w blokach pomiarowych, powinna być taka jak temperatura otoczenia. Rozgrzej silnik i zobacz czy temperatura będzie w okolicy 90 stopni.
    Może czujniki są dobre a masz gdzieś złamany przewód od czujnika.
  • #5 16441739
    dar3233
    Poziom 10  
    Temeperatura silnika waha się między 49 - 250 stopni bez względu na to czy silnik jest ciepły czy zimny. Dzieje się tak czy to na dwóch oryginalnych czujnikach i jednym nieoryginalnym. Auto zimne nie chce odpalać przy zimnym silniku a gdy już odpali, strasznie szarpie na wolnych obrotach. uspokaja się to jak już osiągnie temperaturę ok. 30 stopni.
    Drugą rzeczą jaką odkryłem to jadąc na gazie wybija błąd sondy lambda, na benzynie tak się nie dzieje.
  • #6 16441995
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Czy z odpiętym czujnikiem też jest taka temperatura?
    Jeżeli tak to masz zwarcie na przewodach czujnika lub uszkodzone ECU. Jeżeli po odpięciu czujnika pokazuje to samo to odetnij przewód podpięty pod pin 53 przy ECU na podszybiu.
    Nie dziwota że szarpie i nie chce odpalić bo ma ubogą mieszankę na zimnym silniku.
    LPG na razie nie tykaj.
  • #7 16442136
    jacolino75
    Poziom 19  
    Ocena: 175
    dar3233 napisał:
    Temeperatura silnika waha się między 49 - 250 stopni bez względu na to czy silnik jest ciepły czy zimny.

Czyli jaka jest temp.podczas odpalania zimnego silnika?
    dar3233 napisał:
    30 stopni.

czy to wynika z parametrów czy tak na "oko"?

A ciśnienie paliwa sprawdzone?
    A układ zapłonowy sprawdzony?
  • #8 16442215
    dar3233
    Poziom 10  
    grala1 napisał:
    Czy z odpiętym czujnikiem też jest taka temperatura?
    .

Z odpiętym czujnikiem jest podobnie bo temperatura waha się między 150 a 240 stopni.

Dodano po 3 [minuty]:

jacolino75 napisał:
    dar3233 napisał:
    Temeperatura silnika waha się między 49 - 250 stopni bez względu na to czy silnik jest ciepły czy zimny.

Czyli jaka jest temp.podczas odpalania zimnego silnika?
    dar3233 napisał:
    30 stopni.

czy to wynika z parametrów czy tak na "oko"?

A ciśnienie paliwa sprawdzone?
    A układ zapłonowy sprawdzony?

Z temperaturą tak na oko bo jak już wspomniałem nie wiem ile jest na silniku gdyż temepratura "skacze", a uspokaja się szarpanie chwilę przed przełączeniem się na gaz, a gaz ustawiony jest na 36 stopni.

Co do ciśnienia paliwa i układu zapłonowego nie sprawdzałem. W jaki sposób mógłbym to sprawidzić? Dodam, że kable i świece wymieniane były około rok temu, przejechane na nich mam około 12 tys. km.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam jeszcze, że przed chwilą byłem w zakładzie, która instalowała gaz i nic nie wyszło z podpiętego komputera pod instalację gazową. Więc wychodzi, że gaz faktycznie nie ma nic do tego.
  • #9 16442281
    jacolino75
    Poziom 19  
    Ocena: 175
    dar3233 napisał:
    temepratura "skacze",

Co to znaczy? sprawdź dokładnie
    dar3233 napisał:
    w zakładzie, która instalowała gaz i nic nie wyszło z podpiętego komputera pod instalację gazową

to jeszcze o niczym nie świadczy.
    Zobacz co się dzieje na samej benzynie.
  • #10 16442601
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Zostaw gaz w spokoju i zajmij się odczytem temperatury. Nigdy nie będzie chodził poprawnie póki ECU nie będzie widziało aktualnej temperatury.
    Pomyśl silnik zimny, potrzebuje wiecej paliwa a ECU myśli że jest gorący i zmienia mu dawkę.
    Też byś dobrze się nie czuł jakby Ci dawali za mało jeść.
    Czujnik jest podwójny wiec to co pokazuje licznik jest tylko dla oka, najważniejsze jest to co widzi ECU.
    Tym się zajmij na początku. Z LPG też nie będzie poprawnie bo LPG bierze czasy wtrysków z ECU a te są zbyt krótkie w tej chwili dla nierozgrzanego silnika i regulacja LPG teraz nie ma sensu.
  • #11 16449362
    dar3233
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak poradziliście, tzn odciąłem kabel odo ECU pin 53 ale nic to nie dało. Dalej zimny jak szarpał tak szarpie, przy dłuższej jeździe również szarpie tak po ok 30 km. Co do temperatury to zauważyłem, że przy zimnym silniku pokazywał ok 148 stopni C, zależało to od czujnika jaki był podpięty. Natomiast zauważyłem że nawet jeśli czujnik jest niepodpięty pod wtyczkę również pokazuje wysoką temperaturę 109 stopni.
    Teraz po odcięciu kabla pokazuje stałą temperaturę 109 stopni.
    Macie jeszcze jakieś pomysły?
  • #12 16449659
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Jeżeli odciąłeś dobry przewód PRZY WTYCZCE ECU, złącze ECU jest czyste, patrzysz w dobrym miejscu w sterowniku silnika na jego temperaturę to szukaj nowego sterownika bo ten jest uszkodzony.
    Dla pewności możesz jeszcze podpiąć rezystor 2kOhm do tego uciętego przewodu przy ECU i podłączyć ten rezystor do masy, zasymuluje on zimny silnik.
  • #13 16494455
    dar3233
    Poziom 10  
    Jedna z usterek naprawiona :) Szarpanie przy zagrzanym silniku było spowodowane awarią wtrysków, które są jeszcze na gwarancji oraz tym że przewody doprowadzające gaz były nieszczelne. Po wymianie wtrysków oraz przewodów szarpanie w trakcie jazdy ustało. Teraz wszystko gra przy jeździe w trasę.
    Byłem u elektryka, który nie stwierdził żadnych błędów prócz błędu podgrzewania sondy lambda. Po wymianie sondy również pokazuje ten sam błąd. Powiedział, że silnik nagrzewa się prawidłowo odczyty miał z czujnika i sondy.
    Teraz został problem z tym odpalaniem.
    Ciekawostką jest, że przy problemach gdy zapalam silnik na benzynie tego problemu nie ma gdy zapalam w trybie awaryjnym silnik tylko na gazie. Wtedy i zapala i nie szarpie. Natomiast na zagrzanym silniku zdarza się, że na biegu jałowym silnik szarpie i na gazie i na benzynie.
  • #14 16571773
    dar3233
    Poziom 10  
    Usterka wykryta i usunięta.
    Okazało się, że nie było problemu z ECU, a z pompą paliwa tzn. nie wytwarzała prawidłowego ciśnienia około 3 bara jedynie 2,3 bara. To, że silnik działał na jednym tylko czujniku było spowodowane tym, że dawał za dużą dawkę paliwa, a reszta czujników prawidłową co w połączeniu z źle pracującą pompą dawało za mało paliwa.
    Mam nadzieję, że komuś z podobnymi problemami ten post coś rozjaśni.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #15 16873609
    celticsailor
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    a mi na vagu pokazuje powietrze 98 stopni a cieczy 13!!!??? o! juz takie auto kupilem pozatym obtory swiruja ze o wypadek nie ciezko szczegolnie gdy Ci prze rudkcji wskoczy na 2800rpm znienacka albo raczej silnik zdechnie, czy jedno z drugim ma cpos wspolnego?
  • #16 21628233
    mariuszka-72
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    >>16432716 W moim przypadku uszkodzone były dwa przewody w wiązce, która idzie nad rozrusznikiem. Jeden z nich na pewno szedł do czujnika temperatury (brązowy z niebieskim paskiem). Drugi uszkodzony to fioletowy z czerwonym paskiem. Biegły tuż obok siebie i na pewno między nimi było "przejście". Przy okazji zakupiłem kilka czujników, aby je porównać, i zmierzyłem omomierzem. Parametry były zbliżone. Różne wyposażenie. Ceny od ok. 10 do 30 zł. Załączam zdjęcia uszkodzonych przewodów i zdjęcia z pomiarów.
    Pomiar czujników temperatury cieczy chłodzącej różnych marek omomierzem
    Uszkodzona wiązka przewodów nad rozrusznikiem w komorze silnika samochodu
    Uszkodzona wiązka przewodów nad rozrusznikiem w komorze silnika
    Zbliżenie na uszkodzoną wiązkę przewodów z widoczną izolacją przebitą w kilku miejscach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW Golf IV 1.6 AKL występowały problemy z nierówną pracą silnika, szarpaniem na zimno i trudnym rozruchem po wymianie czujnika temperatury płynu chłodzącego. Odczyty temperatury w VAG były skrajnie niestabilne, a po odpięciu czujnika nadal pojawiały się zawyżone wartości, co wskazywało na zwarcie w wiązce, uszkodzenie przewodu przy ECU lub awarię sterownika silnika. W toku diagnostyki sprawdzano instalację LPG, sondę lambda, kable i świece, jednak ostatecznie część objawów wynikała z nieszczelnych przewodów gazowych i uszkodzonych wtrysków LPG, a końcową przyczyną problemów z odpalaniem okazała się zbyt niska wydajność pompy paliwa, generującej około 2,3 bara zamiast wymaganych 3 barów. Dodatkowo w późniejszym etapie wykryto uszkodzone przewody w wiązce biegnącej nad rozrusznikiem, w tym przewód czujnika temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA