logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- "Uszkodzona" karta SD

moyrd 26 Kwi 2017 19:51 6999 6
REKLAMA
  • #1 16438591
    moyrd
    Poziom 7  
    Witam,
    rano gdy odblokowałem telefon wyskoczył mi komunikat, że karta SD jest uszkodzona. Zrestartowałem telefon, komunikat zniknął, ale od tak wyskoczyło mi, żeby odblokować kartę wpisz hasło, bardzo fajnie, że ja nigdy na żadną kartę SD, żadnego hasła nie ustawiałem. Wyjąłem ją z telefonu, włożyłem do adaptera i w laptopa, ale w ogóle komputer nie wykrywa (wziąłem drugi adapter i również nic się nie działo). Ponownie kartę włożyłem do telefonu i nadal woła o jakieś hasło.
    Ma ktoś jakąś rade? Niby bardzo ważnych rzeczy na niej nie ma, lecz wiele sentymentalnych filmików i zdjęć z różnych meczów, pokazów itp., a ja głupi nie wiem dlaczego nie przeniosłem sobie tego na komputer.
  • REKLAMA
  • #2 16438728
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Wygląda na uszkodzenie karty, pewnie nic już z niej nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 16439427
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    Są serwisy w PL, które potrafią z takiej karty odzyskać dane.
  • #4 16441042
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    Odzyskiwanie danych z kart microSD a wiec z monolitow jest oczywiscie jak najbardziej mozliwe ale do najtanszych nie nalezy - wiaze sie z wykorzystaniem specjalistycznych rozwiazan jak np. VNR Rusolut, PC3000 Ace lub SC FE ktore potrafia przeksztalcic obraz jaki stworzyl kontroler w pamieci NAND w obraz logiczny posiadajacy strukture katalogow i plikow. Wszystko wiec zalezy od tego jak wazne dane to byly bo odzyskanie z monolitow to wydatek minimum kilkuset zlotych
  • REKLAMA
  • #5 16441086
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Panowie skoro autor napisał, że:

moyrd napisał:
    Niby bardzo ważnych rzeczy na niej nie ma

To nawet nie wspominałem o odzysku tych danych. ;)

Trafiają się klienci którym bardzo zależy na odzyskaniu danych, ale jak słyszą o kwocie 100zł i więcej to twierdzą, że te dane nie są aż tak cenne. :D
    Jednak był też klient który położył na ladzie rozbitego samsunga S3 oraz dodał, że jak odzyskam numer z jakiego dostał ostatniego smsa to zarobię tysiąc złotych i słowa dotrzymał a samsunga też zostawił. ;)
  • REKLAMA
  • #6 16441230
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2529
    Autor podał niewiele danych jaka to karta jaka pojemność i na jakich systemach PC próbował. Jeśli dane są nieważne to ja bym spróbował na systemie Linux bo mniemam, że karta może być exFat dlatego Windows jej nie widział. A wołanie o hasło w telefonie może być wynikiem zaszyfrowania przez złośliwe oprogramowanie bądź nawet sam telefon po jakiejś aktualizacji. Jeśli Linux ją zobaczy zrobić kopię plików i wymusić formatowanie.
  • #7 16495706
    moyrd
    Poziom 7  
    Odkopuje temat, coś nie tak w telefonie musi być. Kupiłem nową kartę i po tygodniu stało się z nią to samo. Na Windowsie 8.1 próbowałem ją otworzyć, przed tym "zepsuciem" w telefonie można było normalnie z adaptera przeglądać z niej pliki na komputerze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą SD, która została uznana za uszkodzoną przez telefon. Po restarcie komunikat zniknął, ale pojawiło się żądanie hasła, którego użytkownik nigdy nie ustawia. Próby odczytu karty na laptopie przez różne adaptery zakończyły się niepowodzeniem. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że karta może być uszkodzona, a odzyskiwanie danych jest możliwe, ale kosztowne, wymagające specjalistycznych narzędzi. Zasugerowano również użycie systemu Linux do próby odczytu danych, ponieważ karta mogła być sformatowana w exFAT. Użytkownik zauważył, że nowa karta również zaczęła mieć podobne problemy po tygodniu użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA