Witam i proszę o pomoc, otóż jak w temacie mam traktorek z silnikiem Birggsa i świeci mi się kontrolka ładowania. Kilka lat temu ok. 5 , kupiłem go z tym felerem i tak pracował do tego roku. Sprawdzałem miernikiem ładowanie i było OK, 13,5V wystarczało żeby aku się doładowywał i palił bez najmniejszych problemów. W tym roku przyszedł jednak czas na remont silnika, dostał nowe pierścienie, uszczelnienie, remont głowicy, olej, nową świece i - ciężko mu było przekręcić silnikiem na tym akumulatorku. Podłączyłem mu prostownik i o wspólnych siłach ruszył i zaczął się docierać. Kontrolka ładowania oczywiście świeciła się ( jak zwykle)cały czas. Za każdym razem palił ciężko, aż w końcu sprawdziłem miernikiem a tu brak ładowania, padł regulator napięcia. Kupiłem nowy zabezpieczyłem go jeszcze 25A diodą i ładowanie wróciło do normy. Traktorek zaczął w końcu lżej palić ( oczywiście jak troszkę popracował ), ale kontrolka ładowania wraz się świeci. Pomyślałem jak remont to remont może by i to w końcu naprawić, bo jak jeszcze raz mi przestanie ładować to znów nie będę wiedział że jest feler. Problem polega na tym, że nie mam żadnego schematu do tego modułu a w dodatku nie mam pewności czy to jest prawidłowy moduł dla tego modelu, może komuś padł i założył to co miał, tak aby chodziło. Zaznaczę jeszcze że pozostałe kontrolki działają poprawnie. Może macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić, może macie jakiś schemat tego modułu, żeby sprawdzić jak jest zrobiona ta kontrolka ładowania. Nie chciałbym stosować radykalnych przeróbek typu zamontowanie voltomierza itp. Proszę pomóżcie bo na forum nie znalazłem nic na ten temat. Załączam również zdjęcie modułu takie poglądowe które było na forum, z wyglądu identyczne z tym co jest w mojej kosiarce. Już teraz dziękuję za pomoc i czekam niecierpliwie bo sezon koszenia się zaczyna.
PS
Udało mi się zrobić zdjęcia z mojej kosiarki i załączam je aby było jasne co tak na 100% u mnie siedzi pod maską.
PS
Udało mi się zrobić zdjęcia z mojej kosiarki i załączam je aby było jasne co tak na 100% u mnie siedzi pod maską.