logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami

fux10 01 Maj 2017 20:03 11280 8
REKLAMA
  • #1 16448507
    fux10
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam problem, otóż zauważyłem ostatnio że świeca zapłonowa w moim samochodzie pływa w oleju, wiem że nie powinno tak być, dlatego od razu zacząłem szukać pomocy na forum. Wszystko wskazuje na to, że nie ma innego wyjścia jak tylko wymienić tę uszczelkę. Zacząłem trochę czytać w internecie i większość pisze że to prosty zabieg i mogę zrobić to sam, kupiłem już uszczelkę firmy elring i myślę że zrobie to sam, chyba że stanowczo odradzacie. Okej do rzeczy. Silnik prezentuje się tak Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami i od razu z daleka widać że tam gdzie biegnie przewód od świecy z nr 2 jest mokro od oleju.
    Z bliska wygląda to następująco Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami
    a kiedy zdejmę gumowy przewód zapłonowy (chyba tak to się nazywa) żeby zobaczyć świecę to w ogóle jej nie widać, jest cała przykryta olejem jak na zdjęciu. Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami

Nie znam się za dobrze na samochodach ale wydaje mi się że świeca powinna mieć sucho, tutaj tak nie ma.
    Przy okazji zauważyłem że mam lekko mokry silnik z lewej strony, to już dobitnie potwierdza konieczność wymiany uszczelki. Świece pływają w oleju 1.8 ADR - wymiana uszczelki pod zaworami
    Wobec tego wszystkiego mam do Was kilka pytań. A więc:
    1. Świece pływają w oleju, czy przed całym zabiegiem powinienem go jakoś usunąć, i wyczyścić te miejsce tak by stary olej nie nakapał do środka silnika? Dodam że niedawno wymieniłem olej a ten z okolic świeć jest czarny i wygląda na stary.
    2. Czy pokrywę zaworów zdejmuje się w jakiś określony sposób? Mam tu na myśli kolejność odkręcania śrub i tp.
    3. Czy podczas wymiany uszczelki warto ją dodatkowo wzmocnić i posmarować jakimś specjalnym silikonem? Trochę o tym czytałem i sporo osób tak robi. Jeśli tak to proszę o podpowiedź jaki to silikon.
    4. Czy świece zalane olejem mogą być przyczyną spadku mocy silnika? ( to pytanie jest mniej istotne ale dobrze dogłębnie poznać temat)

Może znalazła by się jakaś dobra dusza która opisała by to skrótowo tak bym wiedział jak się za to zabrać.
    W internecie nie widziałem żadnego "aktywnego " foto poradnika i stąd te moje pytania, tak przy okazji pomyślałem że może warto zrobić taki foto przewodnik dla tego silnika więc może to zrobię( oczywiście w lepszej jakości zdjeciach, za te niewyraźne przepraszam).
    To by było na tyle. Wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam prosząc jednocześnie o pomoc :)
    Życzę udanej majówki ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16448688
    JaKotlinka
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    Olej usuń ,kable przemyj i wysusz . Zalecam nową uszczelkę. Pokrywę zaworów dokręcaj na przemian śruby z wyczuciem. Sprawdz prace silnika i ocenisz czy pracuje prawidłowo. Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16448716
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6383
    Jeśli tego oleju nie usuniesz przed wykręceniem świecy to możesz rozwalić silnik.

KOmpresor 10bar i ognia potem benzynka i do czysta i sucha.

Uszczelkę na odtłuszczony metal + uszczelka w paście erling.

Dodano po 31 [sekundy]:

Zresztą świec nie musisz wykęcać jak nie ma potrzeby.

Dodano po 41 [sekundy]:

Zresztą świec nie musisz wykęcać jak nie ma potrzeby.
  • Pomocny post
    #4 16448728
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 393
    Silikon Reinz dajemy tylko na łączeniach mostków jeśli są. Uszczelkę samych świec możesz profilaktycznie posmarować z obu stron. Odtłuścić powierzchnie przylegania. Kup sobie zmywacz do hamulców w spraju.
  • Pomocny post
    #5 16448735
    JaKotlinka
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    KOmpresor 10bar i ognia-nie rób tak bo cały silnik i ty będziecie w oleju. Czyściwo ręcznik papierowy albo jakąś szprycą wypompuj. Osuszyć powietrzem to raczej na końcu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16448865
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6383
    JaKotlinka napisał:
    KOmpresor 10bar i ognia-nie rób tak bo cały silnik i ty będziecie w oleju.

Otwórz zatykamy szmatą rzadką która chłonie olej.
  • REKLAMA
  • #7 16449264
    fux10
    Poziom 9  
    Okej bardzo dziękuję za pomoc, przy czyszczeniu nie powinno chyba się nic uszkodzić, ma ktoś może zdjęcie jak powinna wyglądać taka świeca prawidłowo?

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

Jeszcze jedno, czy jakieś spadki mocy od takiej zalanej świecy mogą być?
  • Pomocny post
    #8 16449805
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 393
    Wupadałyby zapłony, ale wtedy zaświeciłby check.
  • #9 16450688
    fux10
    Poziom 9  
    Okej, świece wyczyszczone ale tylko tyle zdołałem dziś zrobić, nie było za bardzo czasu. Jutro pewnie raczej nie będę się za to brał, w końcu mamy święto. Kupiłem już silikon rekomendowany do uszczelniania silników i po jutrze zabieram się do roboty. W zasadzie chyba wszystkie wątpliwości zostały już rozwiane a temat moim zdaniem jest wyczerpany. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i życzę żeby nic Wam się nie psuło :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że świeca zapłonowa w jego silniku 1.8 ADR jest zalana olejem, co sugeruje problem z uszczelką pod zaworami. W odpowiedziach na forum zaleca się usunięcie oleju przed demontażem świecy, aby uniknąć uszkodzenia silnika. Użytkownicy sugerują użycie kompresora do czyszczenia oraz odtłuszczenie powierzchni przed montażem nowej uszczelki. Wskazówki obejmują również stosowanie silikonu Reinz na łączeniach oraz ostrożne dokręcanie pokrywy zaworów. Użytkownik planuje wymianę uszczelki firmy Elring oraz użycie silikonu do uszczelniania. Po czyszczeniu świec, użytkownik zamierza kontynuować prace po święcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA