logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować czujnik ruchu PIR, aby wykrywał przejeżdżające samochody?

prwd 06 Maj 2017 06:18 4056 4
  • #1 16457961
    prwd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam przeglądając kilka postów doszedłem do wniosku ze czujnik ruchu PIR nie jest w stanie wykryć przejeżdzającego samochodu i lampa halogenowa sie nie zaświeci. Mam pytanie czy można te czujniki w jakikolwiek sposób zmodyfikować poprzez np. zamontowanie diody IR której wiązka światła odbita od samochodu mogła by aktywować czujnik lub skierować diodę na czujnik a przejeżdzający samochod by przeciął wiązke. Jak wy to widzicie ?
  • #2 16457973
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    Standardowe diody IR emitują zupełnie inny zakres podczerwieni niż ten na jaki reaguje czujka PIR.
    Do wykrywania poruszającego się pojazdu można zastosować np. czujkę mikrofalową, tzw. barierę podczerwieni, pętlę indukcyjną zamontowaną zamontowaną w drodze.
  • #3 16462409
    prwd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zastanawiam sie czy spróbować zastosować fototranzystor zamiast pirometru. Czy to wtedy by zdalo egzamin
  • #4 16510433
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    prwd napisał:
    Witam przeglądając kilka postów doszedłem do wniosku ze czujnik ruchu PIR nie jest w stanie wykryć przejeżdzającego samochodu i lampa halogenowa sie nie zaświeci. Mam pytanie czy można te czujniki w jakikolwiek sposób zmodyfikować poprzez np. zamontowanie diody IR której wiązka światła odbita od samochodu mogła by aktywować czujnik lub skierować diodę na czujnik a przejeżdzający samochod by przeciął wiązke. Jak wy to widzicie ?

Wystarczy prosty czujnik odbiciowy z nadajnikiem sygnału w postaci diod podczerwieni na 36kHz modulowanego 1kHz a obok w rurce umieszczony odbioniki IR i za nim NE567.
    Robiłem taki układ z 4 szeregowo połączonymi diodami z prądem 300mA i impulsami 36kHz o wypełnieniu 25%. Uzyskany zasięg wynosił ok 10m dla osoby i 15m dla auta. Nie było fałszywych impulsów po umieszczeniu odbiornika w 10cm stalowej rurki 1/2" obok diod nadaczych.
  • #5 16512602
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    prwd napisał:
    Witam przeglądając kilka postów doszedłem do wniosku ze czujnik ruchu PIR nie jest w stanie wykryć przejeżdzającego samochodu i lampa halogenowa sie nie zaświeci

To do ciekawych kolega wniosków doszedł, niestety przeczących temu co przychodzi nam obserwować na co dzień i z czym walczymy jako zjawiskiem nie pożądanym w systemach alarmowych. Może wystarczy sobie odpowiedzieć na co reaguje takowy czujnik.
    pozdrawiam
REKLAMA