logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfral SMART-D do centrali LASKOMEX CD-2502

ot1234 10 Maj 2017 18:10 26172 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustawić zworki w unifonie Cyfral SMART-D do centrali Laskomex CD-2502?

W tym połączeniu ustaw ZW1 na prawą stronę, zdejmij zworki ZW3 i ZW5, załóż zworkę na ZW2, a jeśli po tym nie działa otwieranie drzwi, zdejmij też ZW6 [#16468387][#16468477] Użytkownik potwierdził, że taka konfiguracja uruchomiła poprawne działanie, a samo zdjęcie ZW6 rozwiązało problem z otwieraniem [#16468477] Dodatkowo padła uwaga, że w systemach Laskomex ZW6 często musi być zdjęta [#16472140]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 16468079
    ot1234
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam

po remoncie postanowiłem wymienić stary domofon na nowo zakupiony CYFRAL SMAR-D, ale napotkałem problemy z prawidłowym ustawieniem, ponieważ w starym domofonie nie ma zworek ZW1, 2,3,5 i 6, a jedynie te od nr mieszkania. Na dole jest centrala Laskomex CD-2502. Proszę o pomoc. Poniżej zdjęcia .

Cyfral SMART-D do centrali LASKOMEX CD-2502 Cyfral SMART-D do centrali LASKOMEX CD-2502Cyfral SMART-D do centrali LASKOMEX CD-2502

pozdrawiam
  • #2 16468144
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    Numer mieszkania to 28?
    Jeśli tak załóż zwory jak w starym unifonie - na 4/8/16.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3013914.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16468165
    ot1234
    Poziom 2  
    Nr mieszkania to 12. na obu urządzeniach zwory są założone na 4 i 8 .....
  • #4 16468205
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    Fakt, wydawało mi się że trzy są na starym unifonie.
    W linku masz instrukcję w której masz opisane jak ustawić poszczególne zwory dla systemów innych niż Cyfral.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 16468387
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2083
    ZW1 przełóż na prawą stronę.
    Zdejmij zworę z ZW3 i ZW5.
    Załóż zworę na ZW2.

Pozdrawiam
  • #6 16468477
    ot1234
    Poziom 2  
    Ircys napisał:
    ZW1 przełóż na prawą stronę.
    Zdejmij zworę z ZW3 i ZW5.
    Załóż zworę na ZW2.

Pozdrawiam

oooo właśnie o tego o taką konfigurację chodziło :) na początku nie działało jeszcze otwieranie ( buczenie po wciśnięciu przycisku ), ale uzupełnienie powyższej konfiguracji o zdjęcie zworki ZW 6 rozwiązało problem.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
  • #8 16669200
    grzegorz880408
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzięki za ustawienia - działa idealnie.

Jedynie mogę dodać, że doświadczalnie należy dobrać czułość mikrofonu - potencjometrem Balans inne - przekręcić w prawą stronę o około 1/4 obrotu aby poprawić słyszalność na dole w centrali.
  • #9 16705071
    michalkef
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Kurczę mam też problem z tym samym połączeniem, wszystkie zworki mam wpięte jak wskazaliście. Podczas wybrania numeru mieszkania dzwoni, odbieram wszystko słychać, wbijając kod też słychać w domu piknięcie że ktoś wchodzi ale, nie mogę otworzyć drzwi, przycisk nie reaguje - macie może jakieś wskazówki co mógłbym jeszcze przestawić

Pozdrawiam
  • #10 16705122
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Próbuj ze zworą ZW6 - zdjąć/założyć.

Pozdrawiam
  • #11 16720905
    michalkef
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki wyjąłem zworkę i wszystko działa poprawnie :) Ircys
    Pozdrawiam :)
  • #12 17158502
    Adi10111
    Poziom 2  
    Witam. Mam ta sama konfigurację sprzętową. Wszystkie zworki ustawione tak jak napisaliście i niby wszystko działa Ale w słuchawce jest słyszalne dość głośne buczenie. Co może być przyczyną?
  • #13 17158813
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Sprawdź (najlepiej sam osobiście), czy przypadkiem sąsiad też nie ma takiego samego buczenia u siebie.

Pozdrawiam
  • #14 17158818
    Adi10111
    Poziom 2  
    Sama słuchawkę cyfral wymieniłem dziś. Na starym było wszystko ok.
  • #15 17158988
    Ircys
    Specjalista Domofony
    a rozróżniasz buczenie od piszczenia, bo piszczenie można próbować eliminować potencjometrami (na płytce), a buczenie to już poważniejszy problem?

Pozdrawiam
  • #16 17159002
    Adi10111
    Poziom 2  
    No piszczenie to nie jest na pewno.
  • #17 17160558
    Ircys
    Specjalista Domofony
    No to reklamuj unifon

Pozdrawiam
  • #18 20048066
    petereus
    Poziom 1  
    Witam, podbijam temat. Wymieniłem Unifon Smart-D 2019 2v5, podłączony do laskomex CD2502. Stary był LM, działał.
    Cyfral ustawiony następująco:
    ZW2 - pusta
    ZW3 - pusta
    ZW5 - pusta
    ZW6 - pusta
    W takiej konfiguracji dzwoni, otwiera drzwi, jest kontakt głosowy ale słychać piszczenie/buczenie trudno okreslić co to jest.
    Zmieniając ustawienie potencjometru "balans inne" buczenie cichnie, ale przy mówieniu narasta.

Może ktoś zna rozwiązanie problemu? Z góry dzięki.
  • #19 20048198
    Ircys
    Specjalista Domofony
    petereus napisał:
    Może ktoś zna rozwiązanie problemu?

Tak, kupno dedykowanego unifonu, a nie kombinowanie z protezą.
  • #20 20049741
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 187
    Temat ten jest z 2017-2018 roku. W, tak zwanym, międzyczasie od tej daty, zostały wprowadzone zmiany w oprogramowaniu w zakresie obsługi unifonów - nie wdając się w szczegóły poprawiono stabilność sygnału oraz wprowadzono dodatkową komunikację korekcyjną. Co skutecznie uwaliło "kompatybilność" (tej nigdy tak na prawdę nie było) unifonów z innych parafii. Szczególnie dotyczy to Urmetów, ale z naszych danych wynika, że wszystkim się dostało.

Aby uniknąć problemów unifony wybieramy tylko i wyłącznie na stronie producenta systemu w bloku/domku/obiekcie - a nie oczami, w markecie. Dziękuję za wysłuchanie mojego TED talk...
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #22 20049971
    Ircys
    Specjalista Domofony
    IGS napisał:
    dobrze wiedzieć tj. znać przyczyny
    ech ....kiedyś to były domofony :)
    kto pamięta np akcje pod tytułem kaseta elektroniki "proel" panel "laskomex"

Oczywiście, że pamięta :)

Trzeba dodać jeszcze, że Laskomex nie jest jedynym producentem, który "pracuje nad niekompatybilnością z innymi systemami".
  • #23 20050108
    Serwis_LX

Poziom 23  
    To nawet nie jest tak, że aktywnie pracujemy w kierunku zablokowania (wzorem producentów drukarek wystarczyłoby wprowadzić dodatkowy chip, by to osiągnąć) - po prostu, jak jest jakaś zmiana do wykonania, to ją robimy - no przecież nie będziemy się oglądać, czy Cyfral jest z tym ok, Urmet nadal będzie działał a na Proela poczekamy, aż dostosują swoje unifony do naszych zmian.

IGS napisał:

A kto pamięta akcje pod tytułem "Do kogo na reklamację i dlaczego jedni odsyłają do drugich?"
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #24 20050152
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Serwis_LX napisał:
    IGS napisał:

A kto pamięta akcje pod tytułem "Do kogo na reklamację i dlaczego jedni odsyłają do drugich?"

Nie żartuj sobie - przy takich cudach pretensje miało się tylko do wynalazcy, czyli... do samego siebie :)
  • #25 20050785
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    IGS napisał:

Takie zestawy nadal działają.
  • #26 20050797
    Ircys
    Specjalista Domofony
    gkwiatkowski napisał:
    IGS napisał:

Takie zestawy nadal działają.

Potwierdzam
  • #27 20050853
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Jeżeli mowa o raimann-ach to i ja widuję jeszcze kilka działających.

Serwis_LX napisał:
    To nawet nie jest tak, że aktywnie pracujemy w kierunku zablokowania (wzorem producentów drukarek wystarczyłoby wprowadzić dodatkowy chip, by to osiągnąć) - po prostu, jak jest jakaś zmiana do wykonania, to ją robimy

I tu miałbym pytanie. Mam system powiedzmy 8- 10 letni gdzie padła centrala. Czy istnieje jakiekolwiek ryzyko że stare unifony Lm-8 nie będą chciały współpracować z nową centralą Ec2502?
  • #28 20050950
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Istnieje. Stare instalacje, stare przewody przy odpowiednio dużej różnicy wieku mogą powodować czasem problemy, zdarzało się to nam. Przy czym to raczej unifony z linii LY są grymaśne.
    Nie mniej - ryzyko to jest bardzo małe. Najczęściej po prostu nie będą dobrze dostosowane do panelu i będzie tylko trzeba zrobić regulację linii audio. I ostrzegam, że pojawić się może "relatywnie" głośne (to kwestia wysoce subiektywna, ja mam unifon zaraz przed sobą na stanowisku i jest to całkiem słyszalne) "pukanie" w spoczywającym unifonie - i lekki świerszcz w tle rozmowy (znów - subiektywne - dla mnie jest na granicy słyszalności, kolega z serwisu go nie słyszy w ogóle). To konsekwencja zmian w oprogramowaniu i jest normalne. Nowe unifony nie mają "świerszcza" ale sporadyczne popukiwanie i owszem.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #29 20051955
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Serwis_LX napisał:
    Stare instalacje, stare przewody

Owszem ale na stych starych przewodach teraz unifony działają prawidłowo. Zresztą te stare przewody są lepszej jakości niż obecnie kupowane a wszystkie połączenia są polutowane. Budynek raptem 5 kondygnacji po dwa lokale na piętrze.
    Serwis_LX napisał:
    I ostrzegam, że pojawić się może "relatywnie" głośne (to kwestia wysoce subiektywna, ja mam unifon zaraz przed sobą na stanowisku i jest to całkiem słyszalne) "pukanie" w spoczywającym unifonie

Dzięki za ostrzeżenie. Czyli co lepiej naprawiać to co mam? Jak teraz z terminami?
  • #30 20052283
    Serwis_LX

Poziom 23  
    suworow napisał:
    Czyli co lepiej naprawiać to co mam? Jak teraz z terminami?
    Najprawdopodobniej nie - lepiej wymienić starą elektronikę (w czarnej obudowie) na nową, bo to da Wam świeżą elektronikę, 2,5 roku gwarancji, nowe funkcje (np. funkcja RES, "gabinet stomatologiczny" itd.) oraz inne przydatne zmiany na płytce. Czas realizacji uzależniony jest od aktualnej sytuacji w serwisie - "first come - first served" - min. 2 tygodnie - do nawet 4.

Zawsze też jest możliwość umówienia się na lepszy termin, jeśli sytuacja pili - lecz tylko na telefon. Nie pobieramy za priorytet dodatkowych opłat, lecz staramy się "nie grać w ulubionych", więc nie zawsze będzie to możliwe.
    No i trzeba się nadal liczyć z tym, że nawet reklamacja poza kolejnością efektywnie potrwa z tydzień, licząc wszystkie czasy dostaw i naszej pracy.

Dodano po 12 [minuty]:

PS. Teraz akurat mamy relatywnie mało pracy ;) [stan na dzień 08.06.2022]

suworow napisał:
    Dzięki za ostrzeżenie.

Dla, powiedzmy, ~90% klientów to nie będzie problemem lub nie zauważą... Ale pozostałe ~10%... stąd ostrzeżenie.
    Konto firmowe:
    Laskomex

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany starego unifonu na CYFRAL SMART-D w instalacji z centralą Laskomex CD-2502. Problemem było prawidłowe ustawienie zworek, ponieważ stary unifon miał nietypową konfigurację. Po podaniu ustawień zworek dla nowego unifonu udało się uzyskać działanie dzwonienia, rozmowy i otwierania, a dodatkowo rozwiązaniem okazało się zdjęcie zworki ZW6. W kolejnych wpisach potwierdzono, że w systemach Laskomex zwora ZW6 często powinna być zdjęta. Pojawiły się też uwagi o konieczności regulacji toru audio potencjometrem „balans inne”, problemach z buczeniem/piszczeniem w słuchawce oraz o tym, że w nowszych wersjach oprogramowania kompatybilność unifonów różnych producentów bywa ograniczona. W części przypadków zalecono zastosowanie unifonu dedykowanego do systemu Laskomex zamiast zamiennika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA