logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Punto 1.1 SX 1996 - Remont silnika czy sprzedaż auta?

8850 12 Maj 2017 19:33 5652 65
Najlepsze odpowiedzi

Czy w Fiacie Punto 1.1 SX z 1996 roku, z uszkodzonym cylindrem, lepiej robić remont silnika, wymienić go na używany czy sprzedać auto?

Najrozsądniej jest nie robić pełnego remontu, tylko wstawić sprawny używany silnik albo – jeśli buda już wyraźnie rdzewieje i auto i tak ma niedługo nowe badanie/OC – rozważyć sprzedaż lub złomowanie, bo porządny remont może przewyższyć wartość auta [#16480401][#16483332] Użytkownicy ocenili, że używany silnik do tego Punto kosztuje około 300–500 zł, a cała przekładka z robocizną zwykle zamyka się mniej więcej w 800–1000 zł, przy czym 300 zł za samą robociznę to nierealna stawka w normalnym warsztacie [#16482517][#16480172][#16483332] W praktyce taka przekładka w prostym warsztacie zajmuje około 2–3 dni, a w dobrze ogarniętym miejscu nawet około 8 godzin, jeśli wszystko idzie bez niespodzianek [#16480401][#16475236] Remont generalny jest ryzykowny, bo bez rozbiórki nie wiadomo, czy skończy się na pierścieniach, czy dojdzie szlif, głowica i kolejne koszty [#16480129][#16480178] Jeśli auto jest jeszcze bezpieczne i znasz jego historię, można je dalej eksploatować jako „dupowóz”, ale w tym budżecie każde inne używane auto też będzie loterią [#16476199][#16483425]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16472316
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Cześć. Mam uszkodzony samochód fiat punto 1.1 wersja SX 55 KM 8v, z 1996r i 5 lat temu założyłem LPG. Padły pierścienie w 2 cylindrze, ma 6 barów kompresji na "sucho", na próbie olejowej 12 bar, auto warczy nisko bo dźwięk braku synchronizacji z 2 cylindrem przenosi się na wydechy. Silnik używany kosztuje 300 PLN, przekładka min. 400 PLN, pewno remont silnika jeszcze więcej kosztuje, czy tak?

Moje pytania:
    1. Czy jest sens remontować silnik, przekładać?
    2. Czy może warto sprzedać auto i kupić inne? OC i przegląd ważne jeszcze 2 miesiące, butla LPG ważne 5 lat, podłogi i progi powolutku zaczyna jeść rdza, karoseria nosi pewne skazy, inne rzeczy techniczne OK. Niedawno wymieniłem sprzęgło 350 PLN z robocizną (używane w stanie db.). Auto służy do codziennej jazdy do klientów po mieście w różne punkty, ok. 15 km/dzień. Słaby komfort jazdy, brak wspomagania, klimatyzacji, lepszego wyposażenia raczej mi nie przeszkadza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16472399
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    400 za przełożenie silnika w aucie tak prostym i archaicznym to za dużo. Za astrę turbo płaciłem kilka lat wstecz 200 z wymianą sprzęgła i koła zamachowego. Ale byłem przy tym za przynieś/podaj.
  • Pomocny post
    #3 16472485
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 196
    To jestem ciekawy ile powinna kosztować przekładka silnika wdłg barton-wlkp? Kupisz za 300 nie wiadomo co i tak bedzie brało olej itp nikt ci za robocizne nie odda a za max 1500 bedziesz miał zrobione wszystko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16472491
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Wg mnie 200 max 300 PLN biorąc pod uwagę o jakim aucie mowa. To czy będzie brać olej czy nie to odrębne zagadnienie.
    Podjąłbyś się remontu wszystkich niedomagań wymienionych w #1 za 1500 z materiałem? Nie wydaje mi się.
  • Pomocny post
    #6 16472506
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Uwzględniłeś kwoty jakie trzeba zostawić w innych firmach za usługi? Nazbiera się.
  • REKLAMA
  • #8 16472523
    8850
    Poziom 21  
    1. Co się stanie po roku jeśli będę jeździł takim ułomnym silnikiem z walniętym jednym cylindrem? Czy to możliwe taki okres czasu?
    2. Ile czasu w godzinach zajmuje przeciętnie taka przekładka silnika?
    3. Jeśli auto ma wartość ok. 1500 PLN to inwestowanie drugie tyle w porządny remont tego co jest chore tutaj chyba nie ma sensu bo za ok. 3000 PLN sądzę że można kupić samochód w lepszym stanie całościowym i najprawd. młodszy wiekowo. Czy myślę poprawnie?
  • #9 16472542
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 196
    Za 3 tyś cudów nie bedzie, a czy lepsze to się okaże jak kupisz.
  • #10 16472548
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    W tym przedziale wiekowym nie liczy się tak bardzo rocznik co stan i znana historia pojazdu. Czy remontować czy kupić nikt Ci nie podpowie. Twoje pieniądze, Twoje decyzje i ewentualne błędu tez Twoje.
  • #11 16472557
    8850
    Poziom 21  
    OK. A czy moglibyście mi odpowiedzieć na 1 i 2 pytanie odnośnie czasu przekładki i przypuszczalny czas jazdy/zagrożenia na walniętym cylindrze lub efektów ubocznych?
  • #12 16472566
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Przekładka w teorii 2-3 dni. Trzeba dodać czas na przewiezienie części do firm zewnętrznych i oczekiwania na zwrot zrobionych oraz oczekiwanie na części, które niekoniecznie wszystkie będą dostępne od ręki. Z tym, że części to z dnia na dzień w 99% przypadków lub nawet z rana na popołudnie.
  • #13 16474374
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Jazda takim autem to głupota, punto sam w sobie ledwo jeżdzi, a w takim stanie to zakała na drodze.
    Ja bym na twoim miejscu wymieniał pod warunkiem że buda się trzyma kupy i nie rdzewieje zbyt mocno.
  • #14 16474492
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Bez przesady. Najważniejsze jest bezpieczeństwo czyli sprawne układy kierowniczy i hamulcowy, oświetlenie, ogumienie oraz białkowy łącznik pedałów z kierownicą.
    Rdza, czarna chmurka za samochodem czy stukanie spod maski to nie taki problem. Się zepsuje, się naprawi lub wymieni. Byle było bezpiecznie dla ludzi.
  • #15 16474752
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Ja nie napisałem w kwestii bezpieczeństwa, tylko punto samo w sobie trochę przymulaste jest, a z silnikiem w takim stanie to zwyczajny "kapelusz" się robi, a to złości mocno wszystkich wkoło.
  • #16 16474794
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Jeżeli pojazd jest dopuszczony do ruchu i nie zagraża bezpieczeństwu to niech się inni złoszczą.
  • #17 16474828
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3427
    Barton-wlkp napisał:
    przewiezienie części do firm zewnętrznych i oczekiwania na zwrot zrobionych

O jakch Ty częściach piszesz?
  • REKLAMA
  • #18 16474858
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Np głowica do planowania czy blok do szlifu i to co wyjdzie po rozebraniu silnika. Pewnych rzeczy nie robi się samemu bo taniej/lepiej jest to zlecić profesjonaliście.
  • #19 16474960
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Po pierwsze silnik wymień na używany -będzie kosztował 300-500 zł.
    Co do robocizny to według barton wlkp mechanik ma ci doplacic za wymiane.
    W normalnym świecie koszt robocizny będzie wynosił 500-800 zł z wymiana rozrządu, czy ewentualnym uszczelnienie niektórych elementów.
  • #20 16475017
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6421
    8850 napisał:
    Auto służy do codziennej jazdy do klientów po mieście w różne punkty, ok. 15 km/dzień. Słaby komfort jazdy, brak wspomagania, klimatyzacji, lepszego wyposażenia raczej mi nie przeszkadza.

W takim razie kup S klasę komfort i wspomaganie będzie lepsze.

To jest dopowóz, koła mają się kręcić i w miarę bezawaryjnie jeździć.
    Jedyne wyjście to kupno silnika i przekałdka koszt ok 1kZŁ.

Ale masz wciąż jeżdżące auto.
  • #21 16475094
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Tommi029 napisał:
    Po pierwsze silnik wymień na używany -będzie kosztował 300-500 zł.
    Co do robocizny to według barton wlkp mechanik ma ci doplacic za wymiane.
    W normalnym świecie koszt robocizny będzie wynosił 500-800 zł z wymiana rozrządu, czy ewentualnym uszczelnienie niektórych elementów.

Widzę, że jesteś z Krakowa. Duże miasto duże ceny.
    Do przekładki silnika w starym punto nie trzeba jechać do ASO. Ogarnie to przysłowiowy Pan Henio po godzinach.
  • #22 16475163
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Taka przekładka to żaden szczyt umiejętności mechanika. Swapy w takich autach robi młodzież pod blokiem. Natomiast koszt u mechanika to inna sprawa to człowiek który na ZUS musi zarobić a czas leci niezależnie czy robota prosta czy skomplikowana.
    Remont takiego silnika to jest nieporozumienie. Bo po pierwsze na porządnie to się nie opłaci do starego auta, zresztą sensu też nie ma bo taki silnik przeżyje budę a na "dziadosko" nie ma sensu po prostu. Robocizna przy remoncie to poważny czynnik do tego obróbka w zewn zakładach.

Najlepiej było by nabyć golasa jak osprzęt masz ok z jakiegoś rozbitka a nie zajeżdżonego.
    Nie trzyma Cie OC bo tak czy siak za coś zapłacisz. Butla i progi to zapewne maksymalny czas eksploatacji dla tego pojazdu bo spawanie budy też będzie oznaczało najpewniej przerost kosztów nad wartością.

Zakup "nowego" pojazdu to też alternatywa pod warunkiem wszakże że z pewnego źródła.
    Inaczej to większa loteria niż w pierwszym przypadku.
  • #23 16475236
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    W porządnym warsztacie z podnosnikiem i ogarniętym mechanikiem to taki swap w 8h jest jak najbardziej realny.
    Zakładając że wszystko idzie pomyślnie.
  • #24 16475697
    pvalue
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Własnie mam podobne wątpliwości co autor szukam Pandy z dużym przebiegiem (ponad 250 tys km) na wymianę silnika czy to się opłaca ?
    Czy można jeszcze gdzieś dostać części fabryczne lub regenerowane? (nie wiem, "piłowanie" tłoków i głowicy w przypadku silnika używanego) czy jest to możliwe ?
  • #25 16475801
    Tommy82
    Poziom 41  
    Jak chcesz do takiego włożyć to w takiej pandzie wszystko inne w nieznanym stanie.
    Jak chcesz silnik z przebiegiem 250 tyś to może być wtopa.
    Czasem da się kupić fajna pandę za niewielkie pieniądze ale nie na alle.

Wszystko da się wyremontować nawet można tłoki odlać jak trzeba tylko po co?
    W sumie to nawet są nadwymiarowe tłoki
    http://www.iparts.pl/auto-czesci/tlok-silnika...od-2003-09,1-1-54km,35-5055-17627-100529.html

Nawet do malucha są dostępne jeszcze oryginalne części.
    Co do auta zależy jak było eksploatowane jakie jak po mieście na krótkich trasach to środek będzie zużyty fotele szczególnie natomiast plastiki jak się coś nie złamało to trzymają się nad wyraz dobrze..
    Natomiast jak ktoś nie dbał to będzie straszny strup.
  • #26 16476199
    8850
    Poziom 21  
    Sądzę że wartość takiego auta jak sprawny w 100% silnik to ok. 1800 PLN. Jeśli remont ma wyjść ok. 1000 PLN to nie opłaca się. Jeśli przekładka silnika i wyjdzie w granicach 800 PLN też jest na granicy nieopłacalności lub pod nią podchodzi. Punto służy do jazdy po mieście jako dupowóz - jeżdzę do klientów, na wyglądzie mi nie zależy, na bezpieczeństwie i sprawności technicznej o każdej porze dnia - tak zależy.

Problem w tym, że ostatnio wsadziłem w niego ok. 400 PLN - uszczelnianie elementów, wymiana sprzęgła, porządek z elementami przepustnicy itd. Za wyjątkiem wymiany sprzęgła (nie mam dostępu do garażu i kanału) - wszystko robiłem sam pod blokiem za poradami kolegów tutaj z forum za co serdecznie dziękuję. Zostało na wakacje podmalowanie i zaprawki oraz nagrzewnica i ew. hamulec ręczny, gaz jeszcze jest na 5 lat i jeżdżę na nim 5 lat. Za 1.5 miesiąca kończy się OC i przegląd techniczny. Znam większość zakamarków w tym samochodzie i szkoda ze względu na nieopłacalność naprawy zmieniać na inny stąd mój pomysł aby Was zapytać o cenną opinię czy opłaca się remontować i tyrać 4-5 lat jeśli buda pozwoli a najprawd. nie da rady.
  • #27 16476298
    Tommy82
    Poziom 41  
    Jak masz znajomą stacje diagn przez która przepuszczą Cie za 4ropaka bez pieczątki to podjedź się dowiedz czy przegląd przejdzie Jak się okaże że hamulce etc to zmienia rachunek. Nawet jak by było tak że i tak mimo wszystko by przeszedł w tym roku. Lepiej nie będzie.
    Ze starymi zgrzytami jest tak że maja tez wartość sentymentalną i to jest nieracjonalne ale ja to rozumie i z tym nie dyskutuje.
    Ale wiadomo z jednej strony dopóty dzban wodę nosi,[..] ale czasem ucho można na superglue przylepić.
    Spytaj gościa od sprzęgła ile za przekładkę i będziesz miał rozeznanie ile w okolicy kolejna liczba do wzięcia pod uwagę. Jak nie ma komplikacji taka wymiana sprzęgła to już prawie połowa drogi do przekładki jak silnik będzie pasował idealnie bez rzeźby tu czy ówdzie.
    Takie auta to niestety wycenia się "na wagę" czasem trudno kupca znaleźć. Ale nawet autem wartym 500 można spokojnie jeździć o ile spełnia podstawowe wymogi bezpieczeństwa. Cokolwiek kupisz w tym budżecie będzie problemem. Pytanie ile możesz dołożyć do innego. Jak skarbonkę swędzi to można "przyszaleć" ale z drugiej strony dla dupowozu czasem nie warto. Tak jak pisałem za OC i przegląd i tak wybulisz co byś nie miał więc o ile przejdzie przegląd te kwoty Cie nie interesują.
    Problem będzie jak dupowóz będzie rozebrany i się przegląd skończy.
  • #28 16480026
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    Witam was panowie zadam banalne pytanie czy ktoś kto się tu wypowiada wymieni silnik za 300 zł?.
    Czytam tu chore posty 3 dni pracy i 300 zł . Tak to na ZEUSA (ZUS) nie zarobi. A gdzie koszt lokalu, pracowników. Za darmo to szwagier w garażu. niestety wiem jakie są koszty utrzymania serwisu z fachowcami.Może czas uśmiercić trupka i kupić inne auto ?
    Na cuda nie licz za darmo fachowiec palcem nie ruszy a co dłubacze potrafią było wiele opisów.Pracuję w deko innej branży i powiem tak często kolega specjalista naprawił a potem do nas dzwonili bo nie wiadomo co robić.
    Nie twierdzę iż tylko autoryzowane serwisy ale pewne.
    Jeśli mechanik się szanuje to za 300 zł w 3 dni palcem nie ruszy zwłaszcza że daje gwarancję na usługę.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #29 16480058
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    3-4 dni po 2-3 godziny.
    Porozłączać i wyjąć.
    Rozebrać i zawieźć graty.
    Posłać sztyfta po odbiór i złożyć.
    Włożyć i popodpinać.

Trwa to i stanowisko blokuje ale nie przesadzajmy. Po "wykręceniu" i odliczeniu przerw to uczciwa dniówka.

Dojdą jeszcze drobne, jakie się doliczy za filtry, płyny i kilka drobiazgów także z 300 zrobi się 350-400.
  • #30 16480063
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    To ile to uczciwa dniówka w/g ciebie.
    Jak robi na fuchę to ta jedna ktoś utrzymuje warsztat, płaci za prąd ,zus, lokal i to już nie uczciwa stawka oraz pensję pracownika chyba że to firma która nie ma klientów ponieważ zablokowany podnośnik to straty.
    Zapytam jaki koszt podnośnika i jego przeglądów?
    Mechanikiem może jesteś dobrym ale zginiesz jako bankrut.
    Jestem pewien że jesteś pracownikiem lub naprawiasz w garażu.
    Może masz niskie wynagrodzenie i dlatego takie podejście jednak w mojej opinii zaniżając ceny dobijecie firmę która wam płaci a wasz szef z kosmosu nie weźmie.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy decyzji o remoncie silnika w Fiacie Punto 1.1 SX z 1996 roku, który ma uszkodzone pierścienie w cylindrze. Użytkownik zastanawia się, czy lepiej jest przeprowadzić remont silnika, który może być kosztowny, czy sprzedać auto i kupić inne. Uczestnicy forum wskazują, że koszt wymiany silnika w tym modelu nie powinien przekraczać 300-800 PLN, a remont silnika może być nieopłacalny w porównaniu do wartości auta. Wskazują również na ryzyko związane z zakupem używanego silnika oraz na konieczność uwzględnienia kosztów robocizny, które mogą wynosić od 500 do 800 PLN. Wiele osób sugeruje, że lepiej jest kupić inny samochód, ponieważ remonty w starych autach często nie są opłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA