logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwinąć wężownicę z rurki stalowej? Pomysł z użyciem traktora C360

pawellukaszelektroda 17 Maj 2017 22:59 9888 28
REKLAMA
  • #1 16482268
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Ocena: 110
    Witam,
    Czy ktoś ma pomysł jak można zwinąć wężownicę z rurki stalowej?
    Powaliła mnie cena i stąd myślę jak to samemu wykonać.
    Jedna myśl mi wpadła do głowy. Wiadomo, że jest potrzeby duży moment obrotowy jakiejś maszyny. Pomyślałem sobie gdyby do koła traktora (C360) przykręcić współosiowo felgę ciężarówki to ze względu na duży moment traktora - np na 1 biegu polowym można by nawinąć na felgę wężownicę, tyle że trzeba zrobić prowadzenie takiej rury, a traktor "posadzić" na podnośnik, aby nie uciekł.
  • REKLAMA
  • #2 16482354
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Podaj więcej informacji.
    Mnie udało się nawinąć cewkę z rurki miedzianej średnicy 10 mm.
    Nawinięcie odbywało się z pomocą drugiej osoby. Rurka została napełniona piaskiem i z obu stron zatkana. Przy nawijaniu rurkę trzeba ogrzewać palnikiem na propan.
    Cześć!
  • #3 16482562
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Średnica wężownicy 600 mm -10 zwojów z rurki stalowej bezszwowej o średnicy ok 40mm (1,25 cala).
    Ale stal się tak łatwo nie wywinie jak miedź, grubość ścianki takiej rury to ok. 3,25 mm.
    Tym traktorem na feldze by to człowiek zrobił.
    Firma chce ze taką wężownicę 1500-2000zł.
    Trzeba 2/3 miesiąca robić w tym kraju na kawałem zwiniętej rury stalowej.
    Co za czasy.
  • #4 16482945
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    pawellukaszelektroda napisał:
    Tym traktorem na feldze by to człowiek zrobił.

Chcesz się zabić, albo kogoś?.
    Na zimno nie ma szans, fragment łuku można by giętarką ale nie zwoje. Czemu taka gruba ścianka, duże ciśnienie?.
  • #5 16483008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16483019
    zimny8
    Poziom 33  
    elejan napisał:
    Użyć stali podatnej na taką obróbkę, znaleźć giętarkę ze stosownymi rolkami i do dzieła

Znaleźć giętarkę, taką, ano kolega znalazł, chcą za usługę 1500zł.
    I takie są ceny widziałem, pracowałem w narzędziowni dużego zakładu.
  • REKLAMA
  • #8 16483088
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Ano znalazłem, jak ktoś napisał...teraz mam uszczegółowiony kosztorys:
    Cena: 2.900,00 zł/szt netto z dostawą do odbiorcy
    - robocizna: 2.150,00 zł netto
    - materiał (24mb): 600 zł netto (w tym transport rur ok 200-250 zł).
    Czemu ścianka taka gruba?..średnica rurki jest taka, że ścianki mają te 3,6mm.
    Wężownica "miałaby być" do pieca.
    Filmik fajny, ale pełno takich jest...i za to sobie liczą nie wiadomo ile...myślałem że to sprawa paruset złotych.
    A co do zwijania na feldze to czemu miałby ktoś "zginąć". Nikt by głowy pół metra od tego nie trzymał. Zwolnica traktora nie takie obciążenia przenosi jak traktor targa przyczepę z ładunkiem po leśnym terenie. Można by ustawić palnik gazowy przed miejscem gięcia żeby z dużą intensywnością nagrzewać rurkę. No ale to luźne dywagacje. Zamiast wężownicy skończy się na spawaniu jakiejś siermiężnej konstrukcji zamiast zwiniętej z rurki wężownicy.
  • #9 16483270
    zimny8
    Poziom 33  
    Jeśli to do pieca to potrzebujesz wymiennika ze stali kotłowej, ma dużą przepustowość i małe opory przepływu, nie tak jak w przypadku długiej (za długiej), rury. Kup rury i pospawaj równolegle używając kolan hamburskich 180st., wyjdzie tylko kilka spawów.
  • #10 16483952
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    zimny8 napisał:
    Jeśli to do pieca to potrzebujesz wymiennika ze stali kotłowej, ma dużą przepustowość i małe opory przepływu, nie tak jak w przypadku długiej (za długiej), rury. Kup rury i pospawaj równolegle używając kolan hamburskich 180st., wyjdzie tylko kilka spawów.

I rurki wtedy w pionie???
    (Podoba się mi ten pomysł)
    Patrzyłem na kolana hamburskie...mało jest dostępnych 180 st.
    Dla pow. 3m2 i rurki 1,25 cala wychodzi, że trzeba 24 rurki po 1mb.
    To trzeba tyleż samo kolanek hamburskich 180 st.
  • #11 16484407
    zimny8
    Poziom 33  
    Skoro taki duży wymiennik (sporo tych spawów), to może lepiej kupić używany piec CO, no z płaszczem wodnym? U nas sporo ludzi wymieniło piece na takie z podajnikami, niewiele używane, całkiem dobre, b. tanie,
  • #12 16484582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16484701
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    No ale moc = moment x prędkość obrotowa (kątowa, żeby jednostki się zgadzały).
    Więc dla stałej zadanej mocy silnika traktora jeśli zwolnica spowolni prędkość koła to moment na kole nie wzrośnie?????
    Inna sprawa, że skrzynię biegów jeszcze mamy.
  • #14 16484707
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 16485064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 16485093
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Wiem. Trzeba by nasypać piasku do rurki co jest łatwe.
    Trzeba by później ten piasek usunąć...co łatwe nie jest.
    Myślałem, żeby wąż kompresora wsuwać, powietrze by usuwało piasek i wąż można by pchać dalej,
    no ale ile by tam wszedł...inna sprawa.
  • REKLAMA
  • #18 16485134
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Suchy piasek powinien się dać usunąć bez problemu wystukując i wydmuchując. Ale myslę że bez porządnego grzania to nie da rady. Może popękać. Palniki duże na propan i to ze 3 żeby na długości 50-60cm była czerwona i powinna się pięknie zawijać. No i jakieś solidne prowadzenie żeby się nie podnosiła i nie opadała nagrzana pod własnym ciężarem.
  • #20 16485525
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 16485558
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Ciekawy temacik. Czy chodzi o typową rurę wodociągową? Wydaje mi się, że one nie są zbytnio podatne na gięcie bo przy gwintowaniu potrafią pęknąć. Nie wiem jak teraz ale kiedyś słyszałem, że do produkcji rur stalowych wykorzystywano coś podobnego do azbestu bądź nawet sam azbest. Miało zapewne na celu obniżyć koszty produkcji oraz poprawić wytrzymałość na ciśnienie. Co do nawijania na traktorze to nie wróże powodzenia. Nagrzana rura powinna się dać zwinąć w kilku chłopa z odpowiednio długim ramieniem - naddatkiem rury.
  • #22 16485650
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Spróbuj popytać w jakiejś parowozowni o rury kotłowe montowane w starych parowozach.One miały już łuki a grubość ścianki rurek była około 5 mm.Firma złomując parowozy wywoziła te cacka do punktu złomu.Ludzie kupowali te już wygięte rury w kształcie litery U i wykorzystywali je jako słupki ogrodzeniowe zostawiając u góry kształt U i obydwie odnogi litery U stanowiły podwójny słupek o wysokości około 2 m. Z takiego materiału można by było z powodzeniem wykonać wężownicę w pionie
  • #23 16486067
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    E8600 napisał:
    Nie wiem jak teraz ale kiedyś słyszałem, że do produkcji rur stalowych wykorzystywano coś podobnego do azbestu bądź nawet sam azbest. Miało zapewne na celu obniżyć koszty produkcji oraz poprawić wytrzymałość na ciśnienie.

Że co? Z azbestu to był najwyżej kapelusz hutnika ;)

kierbedz4 napisał:
    Spróbuj popytać w jakiejś parowozowni o rury kotłowe montowane w starych parowozach.One miały już łuki a grubość ścianki rurek była około 5 mm.Firma złomując parowozy wywoziła te cacka do punktu złomu.Ludzie kupowali te już wygięte rury w kształcie litery U i wykorzystywali je jako słupki ogrodzeniowe zostawiając u góry kształt U i obydwie odnogi litery U stanowiły podwójny słupek o wysokości około 2 m.

Piszesz o rurach przegrzewacza.
  • #24 16486082
    E8600
    Poziom 41  
    jdubowski napisał:
    Że co? Z azbestu to był najwyżej kapelusz hutnika

Chyba był to realnie azbest proszę poczytać: Link;Link.
    Teraz kładą nitki wodociągowe plastikiem ale czy to lepiej to sam nie wiem. Azbest jeśli się nie pyli to raczej toksyczny nie jest.

Do autora może lepiej nawinąć 2 spirale ale cieńszą rurą.
  • #25 16486093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 16486228
    E8600
    Poziom 41  
    jdubowski napisał:
    Pisałeś o rurach stalowych...

Tak pisałem o stalowych bo właśnie słyszałem, że do stalowych też coś dodawali kiedyś. Widziałem nawet taką rurkę gdzie z metalu wystawały włókna w przełomie. Chodziło głównie o rury dużych średnic było to zapewne coś w postaci kompozytu powstałego w trakcie walcowania bo wątpię, żeby w hucie dodawali włókna (zbyt wysoka temperatura). Szukając na szybko to nie znalazłem oczywiście ale znalazłem, że obecnie też coś podobnego się stosuje w formie zewnętrznego wzmocnienia z włókna co pozwala zwiększyć przepustowość.
  • #28 16487010
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 457
    Może stojakami do rowerów się zainteresuj (spiralnymi). Jeśli jest możliwa zmiana parametrów rury/spirali to i ceny niższe.
  • #29 21535575
    matai123
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Udało się nawinąć spiralę? Bardzo ważnym aspektem w nawijaniu są rolki, które ze względu na swój kształt nie pozwalają na spłaszczanie i gięcie się rury. Rolki muszą być zebrane pod odpowiednią średnicę. Jeśli nałożyłbyś do rury piachu bez odpowiednich rolek to jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że się uda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody zwijania wężownicy z rurki stalowej bezszwowej o średnicy około 40 mm i grubości ścianki około 3,25-3,6 mm, przeznaczonej do pieca. Autor rozważa wykorzystanie dużego momentu obrotowego traktora Ursus C360, poprzez zamocowanie felgi ciężarówki na kole traktora i nawijanie rury na tę felgę przy pomocy zwolnicy i niskiego biegu, z jednoczesnym podparciem traktora na podnośniku, aby zapobiec jego przemieszczaniu się. Wskazano, że do zwijania rury stalowej konieczne jest jej podgrzewanie palnikami propanowymi oraz wypełnienie piaskiem dla usztywnienia, a także zastosowanie rolek prowadzących zapobiegających deformacji rury podczas gięcia. Poruszono kwestie ograniczeń momentu obrotowego zwolnicy traktora oraz ryzyka uszkodzeń mechanicznych. Alternatywnie zaproponowano wykonanie wymiennika ciepła z rur stalowych połączonych kolanami hamburskimi 180°, co zmniejsza liczbę spawów, lub zakup używanego pieca CO z płaszczem wodnym. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące właściwości rur stalowych, ich podatności na gięcie, grubości ścianki oraz historycznych materiałów stosowanych w produkcji rur. Podkreślono, że zwijanie rury stalowej o takiej grubości bez odpowiedniego sprzętu i podgrzewania jest trudne, a zastosowanie traktora wymaga solidnego prowadzenia rury i odpowiedniego zabezpieczenia.
REKLAMA